no tak ale termostat powinien ci sie otworzyć jak woda uzyska temp.83-87stopni a nie jak wrze.
Printable View
no tak ale termostat powinien ci sie otworzyć jak woda uzyska temp.83-87stopni a nie jak wrze.
U mnie problem był taki, że termostat widocznie się zacinał i ciągle był otwarty dlatego ciężko było dogrzać silnik.
Takie info dla tych, którzy chcą wymienić termostat w 1.8T - prze.....
Trzeba odkręcić alternator, przepustnice i napinacz paska. Inaczej za chu.ja nie da rady. Próbowałem :)
No to teraz zagadka
nowy termostat i nowy czujnik
po godzinnej jeździe - na zegarach 90 stopni, na klimie 80 ( kanał 49 )
??
Podaj jeszcze jaka temp.wysyla czujnik do sterownika silnika. VAG Ci w tym pomoże.
witam ponownie na kanale 49 dochodzi do ok 50 stopni, a na 51 -90 stoppni sprobuje jeszcze wymienic ten sterownik wentylatorow bo komputer pokazuje zwarcie na nim i wentylatory chodza caly czas musialem wyciagnac bezpiecznik.
Witam dołączę się do rozmowy gdy kupiłem autko miałem problem z niedogrzewaniem się silnika ale wymieniłem termostat i wróciło wszystko do normy.
Wszystko fajnie ale wybrałem się w trasę 150 km i z ciekawości sprawdziłem czy waż jest ciepły dolny a tu guzik zimny.
Na vagu sprawdziłem wszystko ok czujniki pracują podobnie utrzymuje się temperatura bliska 90 C ale dlaczego dolny wąż jest cały czas zimny i jak załączyć wiatraki aby zobaczyć czy wszystko hula jak cza???
Czy to możliwe ze termostat zmieniony nie puszcza na chłodnice ponieważ mamy zimę i chodzi nagrzewnica itd itd.??
Dodam ze wymieniony termostat z oryginalnego który otwierał się przy 87 zmieniłem na wahlera otwierającego się przy 89 ??
Czy może ktoś coś podpowiedzieć?? Dzisiaj sprawdziłem klimatronik na kanale 49 wyświetla stale 90 C a na 51 tez 90 C ale jak potrzymałem trochę auto na obrotach kanał 51 wzrósł do 96 a 49 stałe 90C Jakieś propozycje sugestie??
wszystko masz ok :) ja ostatnio zmieniałem termostat i głowiłem się tak samo jak TY , dlaczego ten wąż jest zimny do pewnego momętu ...:confused: po prostu jesteś niecierpliwy. po gazuj go dłużnej podczas postoju... a wąż zrobi się ciepły gdy tylko cała chłodnica sie nagrzeje.
mam takie pytanie, temp na zegarze rośnie mi max do 70stopni po dłuższej jeździe, tak ciągle stoi koło 60. Dodam że auto nagrzewa się szybko i nie ma z tym problemu. Co może być przyczyną?
Miałem dosłownie to samo :P padnięty termostat a właściwie zacierający się max mi dochodziło do 70 po długiej jeździe jak chcesz sprawdzić czy to to postaw autko na luzie i potrzymaj go trochę na obrotach temperatura powinna skoczyć na 90 C bardzo szybko. A masz max 70 bo cały czas na dużym obiegu chodzi :P
---------- Post dodany 21-02-12 o 18:51 ----------
A własnie chciałbym sie dowiedzieć przy ilu stopniach załącza się pierwszy bieg wentylatorów oraz na która temperaturę patrzeć <w sensie gdzie na vagu na klimatroniku >??