Szymanek31, ja ze swojej strony polecam Tungsram H1 Megalight Ultra +90%
Printable View
Szymanek31, ja ze swojej strony polecam Tungsram H1 Megalight Ultra +90%
hidy dorwiesz ju? od 120 z?, ale jak wiadomo im dro?sze tym lepsze. Ja da?em za swoje prawie 160. kupi?em wersj? slim, czyli du?o cie?sze przetwornice i schowa?em je pomi?dzy pasem przednim a lamp?. Nie zak??caj? radia, nic z?ego si? nie dzieje. Przerabia?em r??ne ?ar?wki, Tungsram, Osram Night Breaker, philips Blue vision i mas? innych. ?adne mnie nie usatysfakcjonowa?y, dopiero HID da? rad? :D 6000 to ?nie?no bia?a barwa, lekko wpada w fioletowy. Tak to wygl?da na samochodzie
http://fotofotki.pl/images/rzpsh8yx0...es0m_thumb.jpg
http://fotoo.pl/zdjecia/thumbs/2011-07/1c8b4bd8.jpg
Mam dok?adnie takie http://allegro.pl/xenony-h1-h7-zesta...714492639.html
oj to chyba będę musiał pomyśleć nad tymi hidami bardzo poważnie, taka barwa i takie światło również i mnie bardzo by pasowało ;)
ale na razie przejściowo nie wiem czy kupić cos z philipsa czy zostawic tak jak mam teraz czyli jedna tungsram i ta co kupilem dzisiaj padnieta jakas tam zwykla za 4 zl hehe
Tak prawdę mówiąc to te zwykłe żarówki tzw marketowe nie odbiegają strasznie jakością od tych markowych. Moim zdaniem, jeżeli zamierzasz przejść na HIDy, nie ma sensu wywalać kasy na markowe żarówki.
a moge jeździć z dwiema różnymi żarówkami?
Możesz, policja dowodu ci nie weźmie ani mandatu nie da. Żarówki mogą tylko świecić różną barwą.
tylko za HID tez poleci dowodzik
taka ciekawostka, taka sama kostka jak do lamp poliftowych jest, pomijając cewki w 1,8T, również podłączeniem do silniczka wycieraczek przednich :)
Dlatego w schowku wożę komplet żarówek :D jak będzie upierdliwy i w poliftowej soczewce zobaczy hid, to w 3 minuty zmienię żarówki i jadę dalej z dowodem :P
no właśnie panowie bo trochę poczytałem, że hid do końca legalny nie jest, lampeczki tyc nie mają homologacji na hidy no i może dowodzik polecieć i mandacik być, a co za tym idzie podobno nawet przegląd może nie przejść no i teraz tak się zastanawiam, czy zakładać czy też nie.
co uważacie?
Mandatu dać ci za to nie może. Jak zmienisz przy policji kiedy cię zatrzymają, to jedziesz dalej, bez mandatu i z dowodem. Te zdjęcia które wrzuciłem zrobiłem na stacji diagnostycznej, przed przeglądem. Diagnosta powiedział żebym włożył zwykłe żarówki to mnie przepuści, co też się stało. Wiele osób śmiga na hidach i sobie chwali. Soczewka ma to do siebie, że nie oślepia jak zwykła lampa z hidem.
no właśnie wiem, że chwali bo sam mam kumpla co ma hidy i jest zadowolony tylko po przeczytaniu kilka artykułów się zacząłem zastanawiać czy zakładać czy też nie. Ładnie to wygląda i ładnie świeci ;)
no to ja powiem tak, lampa nie ma homologacji na xenon, hid jest nielegalny, poleciec moze dowod, mozesz dostac mandat (jeden z naszych dostał), chociaz zalezy na kogo trafisz. Na przeglad zdejmiesz hidy ;)
ale na przeglad wyciagne same zarniki czy przetwornice tez bede musial wyciagnac?
a co do kontroli policyjnej? powaznie moge zmienic na miejscu zarowki? czy tez od razu wszystko zdemontowac przy nich? co za tym idzie mandat pewnie i tak dostane nawet jezeli owe zarowki na miejscu zmienie?
jasne ze mozesz dostac , a co bedziesz sie z nim ( policjantem ) szarpal ?
nic mu i tak nie zrobisz, jak bedzie chcial to ci da mandacik albo zabierze dowod.
Jednak mogą dać mandat, dzięki za wyprowadzenie z błędu. Policja może pouczyć lub ukarać mandatem w wysokości od 20-500 zł. może ja do tej pory spotkałem tylko jednego dobrego gliniarza który mi na to zwrócił uwagę i nie dał mandatu. Wymieniłem na zwykłe żarówki i pojechałem dalej. No cóż, zależy na kogo się trafi.
Ja u siebie mam HIDy od 3 czy 4 lat i nigdy nie dostałem mandatu za to, a zatrzymywali mnie za prędkość często. Nawet na C nie było z tym problemu. Przy odszkodowaniu też nikt problemu nie robił.
CB nie zakłócają. Jak masz soczewki poliftowe i 4300k mandatu być nie powinno. Ale jeśli masz przedliftowe i założysz np. 6000k albo więcej to widać, że to chińszczyzna i może być gorzej.
Ale jakieś tam ryzyko jest..
Z przeglądem gorzej, zależy od stacji diagnostycznej. Teoretycznie podbić nie powinni.
W tym temacie parę stron wczesniej wrzucałem fotki jak widać w nocy 4300k.
Dodam, że założyłem jeszcze oryginalne spryskiwacze.
JA testowałem już HIDy w swoim Polo które miałem przed A3. Zakłócały radio i CB radio, ale widoczność była naprawdę dobra. W astrze natomiast miałem Cool Blue Osrama 4300k i byłem z nich najbardziej zadowolony, koszt to 50 złotych za żarówki H4 dało efekt w postaci bardzo dobrej widoczności oraz wizualnego z żarówek świecących na biało. Teraz testuję Philipsy blue vision i też je polecam. To tyle ode mnie;]
Panowie wiem ze moglo byc, ale.... Zamierzam wrzucic polifty na przod i tu rodzi sie pytanie. Wiem ze trzeba kombinowac z tymi kostkami przejsciowkami w oryginalach itd ale czy kupujac tzw zamienniki na allegro ok 350 kpl to w nich takze trzeba te przejsciowki czy pasuja pod ori wtyczki przed liftu ?
nie :) poliftowa wtyczka nadal jest potrzebna :) akurat jest komplet na forum do sprzedania, więc możesz mieć z głowy. Polecam TYC, byle nie DEPO.
zadne przejsciowki nie sa potrzebne, podlaczysz wszystko ze starej lampy - takze potrzebne sa tylko nowe lampy. Kabelki z podlaczeniem , wtyczka przekladasz ze starej lampy . Napisalem instruktaz pare/nascie stron wczesniej. Jesli bedziesz mial problemy, to sluze pomoca :thumbright::cool:
Jest dokladnie tak jak napisał michal168 -jak ktoś chce zrobić przekładke profi to właśnie potrzeba kostki do polifta. Można też bez kostek , ale jak dla mnie to drut i osobiscie sam również zabieram sie za konwersje na polifta i zakładam kostki jak w oryginale, bo nie lubie druciarstwa.
haha, jakie druciarstwo ????
nawet pol kabla nie przecialem .
chyba cos ci sie kolego pomylilo delikatnie .
wtyczki przekladasz ze starej lampy , takie same sa wtyczki ze stykami do dlugich i mijania i pozycyjnej. jedyne co to zmieniasz styk z mijania na dlugie z + w tej rozowej okraglej wtyczce.
kadlubek -Jak wtyczki przekładasz ze starej lampy, skoro w starej lampie jest tylko jedna wtyczka z pinami ? Różowa okrągła wtyczyka nie pasuje do polifta wiec nie wiem po w niej zmieniac styki.Cytuj:
wtyczki przekladasz ze starej lampy , takie same sa wtyczki ze stykami do dlugich i mijania i pozycyjnej. jedyne co to zmieniasz styk z mijania na dlugie z + w tej rozowej okraglej wtyczce.
Do lamp poliftowych potrzebna jest kostka prostokątna i tyle w temacie. Jesli robisz bez ori kostki to dla mnie to trąci drutem.
Dla Ciebie to może jest ok , ale ja bym tak nigdy nie zrobił bo to nie jest profi moim zdaniem :). Każdy ma prawo się z tym nie zgadzać i zrobi tak jak uważa. Ja natomiast uważam tak jak powyżej i zdania nie zmienie :)
kolego kadlubek zakładając poliftowe lampy wtyczki okragle przedliftowe nie pasuja i tyle w temacie
dokładny opis wymiany wraz z podłączeniem jest tu:
http://www.a3-club.net/forum/showthr...332#post830332
i proszę dalej nie ciągnąc tego wątku bo bede usuwał posty
Zmieniam prz?d swojej A3 na poliftowy, lampy plus dok?adka z halogenami i mam problem, auto stoi u mechanika i jest k?opot poniewa? halogeny kt?re kupi?em nie pasuj? do kratek kt?re zakupi?em w ASO tzn halogeny maj? wi?ksz? ?ednicy od ?rednicy kratek, a druga sprawa jak zamontowali?my halogeny do tej dok?adki przedliftowej, i jak do?o?yli?my kratki (pomijaj?c fakt ?e nie pasuj?) to jest kurd? prze?wi? 3,4 cm tzn halogeny s? za nisko osadzone w tej dok?adce i w og?le nie dosi?gaj? tej kratki i jest szpara 3,4 cm. Czy kto? wie co jest nie tak?? Czy z?e halogeny kupi?em?? Kupi?em depo identyczne jak te:
http://allegro.pl/audi-a3-8l-96-99-h...794193648.html
czy kratki z?e?? Ale kratki w ASO kupowane po nr katalogowym taki jaki podwany by? niejednokrotnie na forum.
Czy mo?e dok?adka jest z?a i ma za g??boki otw?r na halogeny?? Ale kurd? gdyby nawet to dlaczego te halogeny nie pasuj? ?rednic? do kratki??
Prosz? o pomoc je?li kto? jest w stanie mi odpowiedzie?, bo auto u mechanika i nie wiem co mam robi
dzisiaj panowie rozmawialem z kolesiem od przegladow co robi i mowil mi, ze on tez ma w swoim audi(a4 troche nowsze) ma zamontowane hidy 6000k. kupil zestaw caly za 350 zl. i jak ja zamontowalbym taki sam zestaw to powiedzial mi ze bez problemu by mi przeglad zrobil ;)
pedros2009
zrob forki jak to wyglada i daj do tematu
link do aukcji wygasl
podejrzewam że zakupione zostały halogeny do S3, ale bez foty sie nie dowiemy
domel allegro ma dziś problemy techniczne :/
Ale mowie o tym ze halogen do dokladki nie pasuje.
Panowie a ja mam troche pytanie z innej beczki, jak wam świecą polifty? chodzi mi o zasięg i mówie o zamiennikach (TYC) a nie o ori Hella. bo wydaje mi sie że u mnie swiecą o wiele za krótko, długie mam jak krótkie w przedliftach, musze wolniej jechać bo nic nie widze (max 15 metrów). a podnieśc już ich wyżej nie moge bo diagnosta mówi ze swiatła już są dobrze ustawione, tak jak powinny być (regulacja za dużo nie daje). Może to też dlatego że jak wymieniałem lampy to i wymieniałem amory z tyłu i jakby auto podniosło sie do góry (bo sprężyny usiadły) albo tak mi się wydaje bo szukam wytłumaczenia.
moze masz ciulate zarówki ? kup sobie jakies philipsy czy cos, powinno pomóc
problem najprawdopodobniej rozwiązany, akurat w trakcie rozkminki u mechanika trafił się klient który przyjechał....Audi A3 2002r :) i od razu na kanał i jak się okazało halogeny ma inne niż zakupione przeze mnie, miał Valeo i z leksza się różniły od moich.A więc jutro do sklepu po halogeny Valeo i mam nadzieje już bez większych problemów uda się zmienić cały przedlift na polift ;)
czyli miales zakupione jak do zderzaka s3 pewnie, nie miales przypadkiem takiego problemu jak tektronic? http://www.a3-club.net/forum/showpos...&postcount=444
jakby się ktoś zastanawiał czy takie starocia warto regenerować :)
http://images39.fotosik.pl/1052/79505376166663c5.jpg
http://images45.fotosik.pl/1086/631c13be8de8a2ff.jpghttp://images45.fotosik.pl/1086/ceb965cbdd3a8046.jpg
myślę, ze klient będzie zadowolony z efektu :)
Sorki za pytanie z całkiem innej beczki.
Czy do tylnych poliftów zakładał ktoś z Was zamiast pomarańczowej żarówki, żarówkę z LEDami która świeci na pomarańczowo? Jeśli jest taka możliwość to jak wygląda efekt takiej zmiany?
dok?adnie tak samo to u mnie wygl?da jak u: tektronic, halogeny kupi?em DEPO i wygl?daj? identycznie jak te:
http://allegro.pl/audi-a3-8l-00-03-h...770670089.html
i jak si? je w?o?y w dok?adk? poliftow? to zapadaj? si? nisko i wtedy jest dziura mi?dzy kratk? a halogenem.Z tego co ju? zauwa?y?em to Ja potrzebuj? chyba takich:
http://allegro.pl/nowy-halogen-lewy-...772477293.html
i w og?le zam?wi?em ori dok?adk? z ASO bo tamta allegrowa za 110z? pozostawia du?o do ?yczenia....w ASO 370z? :/ od cholery, ale ju? jak co? robi? to zrobi? elegancko ?eby ?adnie wygl?da?o.
piszesz ze kopiłeś halogeny depo a linka podajesz do aukcji Valeo ?
sam będę kupował teraz halogeny i nie wiem które kupić
jak kupujecie na allegro, to tylko valeo, ponieważ halogeny np. depo o ktorych pisza że są do A3, to tak naprawde są to zamienniki do zderzaka od S3. A valeo od s3 na allegro to ciężko spotkać, sprzedają głownie do a3
Link podałem dobry, koleś który wystawił podał że jak Valeo a zobacz sobie na zdjęcie jakie jest: ewidentnie widać napis na szkiełku DEPO, wiem coś o tym bo kupiłem od niego...a więc po piersze i najważniejsze, dokładnie przeczytać i sprawdzić zanim się kupi.Ja już kupiłem na szczęście dzisiaj odpowiednie w sklepie osobiście, bez piepszenia się na allegro.
siemanko wymieniłem dziś żarniki i po odpaleniu świateł po ok 5 minutach zauważyłem ze jedna lampa świeci delikatnie na żółto tzn tak jak normalna żarówka a druga bardziej białym światłem mam nadzieję że podczas tego czasu rozgrzewania nowych żarników to się ustabilizuje mam nadzieję że to nie oznaka padającej przetwornicy pozdro
ja miałem taki objaw jak mi się konczył żarnik (świecił na żółto) kupiłes ori D2S czy jakies zamienniki ?
i druga sprawa czy nie masz szopki takiej, że czasem nie zapala się jeden xenon ?
zamień żarniki miejscami jeszcze i zobacz czy ten żółty będzie z drugiej strony, jeśli tak to on jest zdupcony, a jeśli nie to przetwornica Ci pada, bądź masz słąbe napięcie ( ja miałem słabe napięcie kiedys w golfie to mi nie odpalal się czasem jeden, dopiero włączenie i wyłączenie pomagało, ale za każdym razem trzeba bylo tak kombinować
a może mam za słabe bezpieczniki o ile się nie myle to są 15
a słabe napięcie tzn co masz na myśli ?
ja mam hid i nie zmieniałem bezpieczników, jakbyś miał za słabe to by sie paliły..
słabe napięcie = słaby altek- słabe ładowanie, bądź sam akumulator jest słaby,
zamień miejscami żarniki i CI sie wyjaśni :)
jutro to ogarnę bo jestem w pracy :) dzięki jutro się odezwę
małe pytanko, mam autko 97 r, czy reflektory poliftowe wchodzą bez problemu do tego modelu?
http://cup.chromestation.org/templat...m/facepalm.jpg
Kolego, po prostu poczytaj ten temat.