Zbliza sie zmiana oleju + filtrow stad pytanie: czy jest sens zmieniac Motula 10W40 na 5W40 + plukanke? Na 10 tys niecale pol litra dolane (pokrywa zaworow do zrobienia). Rocznie okolo 15 - 20tys, 60% autostrada 40% miasto.
Zbliza sie zmiana oleju + filtrow stad pytanie: czy jest sens zmieniac Motula 10W40 na 5W40 + plukanke? Na 10 tys niecale pol litra dolane (pokrywa zaworow do zrobienia). Rocznie okolo 15 - 20tys, 60% autostrada 40% miasto.
Dla zdrowia turbo wg mnie tak. Przepłucz, ściagnij miskę + pokrywę, wyczyść i będzie gitara :)
tak jak mówi Szparag, zawsze lepiej by turbina miała lżej i trzymać się syntetyka.
Zrobić klawiaturę i wlewać x-cessa
Pozdrówki
Marcin
A orientuje się ktoś z was czy lepszy jest x-cess czy x-clean, czym się różnią te oleje? Bo teraz silnik mam zalany x-clean'em (kupiłem przez przypadek) i nie wiem czy nie przejść na x-cess'a, bo niedługo czeka mnie wymiana filtrów i oleju.
X-clean ma mniejszą ilość popiołów przy spaleniu - przy gazie jest to ważne, jak i wyższą temperaturę zapłonu o 4 stopnie C oraz lepszy punkt płynięcia. Ogólnie jest nowszym olejem i trochę lepszym od X-cess'a a cena jest podobna. X-cess ma wyższą liczbę zasadową TBN, co pozwala utrzymać większą czystość w silniku i np. do wyeksploatowanych dieslów na forum. Przy gazie nie jest ona potrzebna, bo paliwo gazowe jest czyste i nie pozostawia zbyt wiele niespalonych resztek. W olejach typowo gazowych TBN jest jeszcze bardziej ograniczone, na rzecz innych dodatków.
Cześć stoję przed kupnem oleju do mojej 1.8t ok 380k przebiegu przyjechała z Niemiec zalany olej to prawdopodobnie 10w40 nie puszcza dyma ale boję się o turbo i chce coś zalać sprawdzonego i czy filtr oleju manna będzie ok? Dzięki za odpowiedź
Filtr manna bedzie ok. Olej co do Marek to wystarczy przejrzeć pare ostatnich stron: millers, motul, liqui moly. Jak boisz sie o turbo to polecę 5w40 :) sam na takowym jeżdzę i jest wsio ok
znalazłem naklejke i w 2014r był zalany 10w40 wiec może zostać na tym oleju tylko jakims bardziej znanym ?
witam. zbliża się serwis i zamierzam wymienić oleje i filtry w swoim aucie.. według wzoru podaję informację :)
przebieg: 215 000
zużycie oleju na 1000 km: nie bierze
jaki olej używałeś poprzednio: Castrol Edge 5w30
jak i gdzie użytkujesz auto: 30% zabawa (czyt. większe obroty i szybsza jazda), 70% spokojna - 90% w mieście, 10% trasa.
czego oczekujesz od oleju: aby spełniał swoją funkcję jak najlepiej
jakim budżetem dysponujesz: do tej pory ~130zł na 4L przeznaczałem ale jak będzie lepszy to mogę dorzucić ~50zł :)
ps. gdzie mogę zasięgnąć rady jaki filtr pasuje do mojego auta? ponieważ np na iparts.pl wybieram model itd i wyskakują 2 filtry BOSHA, które niby pasują ale mają 2 różne rozmiary znacząco odbiegające od siebie.. pozdrawiam!