ale do takich testow to podstawa podpiecie manometrow od klimy, wtedy widzisz co sie dzieje co robi sprezara.a tak na czuja to nie robota.
Printable View
ale do takich testow to podstawa podpiecie manometrow od klimy, wtedy widzisz co sie dzieje co robi sprezara.a tak na czuja to nie robota.
tylko ciekawe czy zauważyłes ze zawór ma przyporządkowane napięcie na piny + i - . jak podłączysz odwrotnie to spalisz diodę zabezpieczającą w zaworze jesli takowa jest lub poprostu zawór nie zadziała bo będzie odwrotna polaryzacja napięcia.
Takie podłanczanie na krótko to można jesli ejest sprzęgło elektromagnetyczne a nie zawór sterowany PWM.
Pochwal się i powiec który taki mądry taką myśl twórczą zaproponował hehe
jesli podłaczyłeś normalnie napiecie pod ten zawór to jest duża szansa ze ten zawór juz napewno nie zadziała, bo tez właśnie czytałem ze jest to PWM czyli sterowny "wykresem kwadratowym" jest to zawór proporcjonalny, zobacz na moim foto 001 i okienko 2 ma 69% i to jest stopien otwarcia zaworu podawane przez panel klimy, a to czy rzeczywiście jest otwarty na daną wartość to niewiadoma i tylko wymiana to weryfikuje.
A ja byłem sprezarke uszczelinili, gość mowił ze olej ładny i czysty był, wymienili osuszacz, a klima działa jak działała czyli kijowo długo na postoju sie "rozgrzewa" i tak jakoś nie ma zbyt niskiej temperatury -nie radzi sobie jakoś specjalnie.
Tu mam troche danych z vcds (Tryb Auto i Temp. LO) i co dalej począć?
http://images68.fotosik.pl/49/38c59487de7ffe23.jpg
Mysle jeszcze nad zaworem, ale czy to nie bedzie 200zł na darmo?
Moze te czujniki temperatur to powodują bo jak widać przekłamuja, jeden ma -50*C tylko czy one maja akurat bezposredni wpływ na klime?
Ten czujnik G89 masz z prawej strony za schowkiem, wciskany w nagrzewnicę i u mnie pokazywał to samo, czyli -50 st i okazało się, że jakiś mega spec jak mi coś wymieniał to go wcale nie podłączył :) jeszcze na żywca sobie wtyczkę gdzieś z tyłu przykleił, by się nie walała :D Po podłączeniu wtyczki, co jest mega trudne, wskazania od razu normalne, temp zasysanego świeżego powietrza równa mniej więcej temp z zewnątrz. Jeśli Vag widzi temp -50 st zasysanego powietrza to może mniej eksploatuje sprężarkę bo po co ma schładzać tak chłodne już powietrze :) P.s. Mam taki czujnik, to mogę Ci go wysłać jak będziesz chciał ;)
Co do podpięcia to kolega sprawdzał schemat i 1 pin - masa, 2 pin - zasilanie, tak podłączyłem ale nic nie zauważyłem, jutro chyba jadę po kolejną sprężarkę i wtorek znów podmianka :)
P.s. Nie będę się chwalił kto mi takie wskazówki udziela z forumowiczów :D haha
Pytałem taty(elektronik) i mowi ze do PWM mozna podpiac normalnie napięcie i powninien zadziałać, ale nie mozna przytrzymać za długo, chyli zn. mozna na chwile jesli za długo to sie uszkodzi, fajnie jakby ktoś miał taki zawór z wymiany i sprawdził czy rzeczywiście bedzie pracował po podaniu napiecia.
Dzieki, czujnik "obczaje", a te inne to tez mi leca w kulki, termometr w domu pokazuje 25stC a w aucie 30-35, miernik z sondą mam wiec bede walczył z czujnikami jeszcze, moze kalibruje sie je gdzieś?
masz vcds'a?, sprawdzałeś jakie pompuje ciśnienie spreżarka? Gdzieś czytałem ze te zawory to nawet nie opiłkami a same z siebie mogą zdechnąć, bo sa wykonane z zle dobranych materiałów, tak mysle czy u siebie tez nie spróbować go wymienić, pół dnia wczoraj wertowałem i już chyba wiem o co z tym wszystkim chodzi -jak działa, jesli nie daje cisnienia a czynnik jest, to pierwsze co mozna zrobić to podmienic zawór.
No właśnie u mnie zawór już był podmieniany, wcześniej pokazywał błąd tego czujnika G280 ale po wymianie usterka wykasowana i git, mimo to klima nie działa. Wtorek wstawiam kolejną sprężarkę i zobaczymy co będzie ;)
nowy dawałeś zawór? bo jesli czynnik był juz z opiłkami to mogło go zablokować odrazu
ja dzisiaj sprawdzałem jeszcze u siebie no i wynika ze wszystko ok. ciśnienie dzisiaj uzyskiwał 14bar, ale teraz to nie wiem juz na które mam wskazania patrzeć czy rzeczywiscie dobrze patrzę, jak patrze na fotki w necie to ludzie np: tego sensoru G65 nie mają i co on oznacza(sprawdza czy jest odpowiednie ciśnienie czynnika)? bo u mnie ma niską wartość a układ jest napełniony moze czujnik walnięty i dlatego mi tak ogranicza, mam w histori aso ze był wymieniany ten G65 ale wiadomo po specach wszystkiego mozna sie spodziewać.
Caly uklad byl plukany, nawet chlodnice klimatyzacji wymienilem bo poprzednia juz pewnie byla zawalona :) we wtorek sie wszystko okaze to dam znac. Kolejna sprezarke mam juz w bagazniku ;)
P.S. Znów nie dzialaja mi wentylatory, tak z dnia na dzien przestaly :(
P.S. 2. Sorki za pisownie ale mi synek cos tu pozmienial, poprawie :)
Witam,
Jestem posiadaczem samochodu audi a3 8P 2004, dzisiaj podczas sprawdzania bezpieczników przyrządów w kokpicie przestała działać klimatyzacja. Podstawowy mój błąd to było nie dopatrzenie że mam przekręcony kluczyk w stacyjce podczas wyciągania bezpiecznika z nr 16 (gniazdo diagnostyczne, czujnik deszczu, ogrzewanie, układ klimatyzacji), wraz z wyjęciem bezpiecznika wyłączyła się klimatyzacja. Po ponownym włożeniu klimatyzacja już się nie uruchomiła (nie działa cały panel climatroniku wraz z ogrzewaniem tylnej szyby foteli). Po rozebraniu panelu sprawdziłem że nie dostaje on napięcia . W związku z tym mam pytanie czy macie może pomysły jak to naprawić? (nie podpinałem jeszcze go pod VAG)
podłacz wszystko jak było, wyjmij ten bezpiecznik sprawdz czy doby jeszcze raz, czy dobrze go włożyłeś, przekrec zapłon i spróbuj, bo być moze komp go odciął i jesli nie zadziała to podepnij pod PC zrób pełne skanowanie błedów i wykasuj.
Raczej nic nie powinno sie tam stać, bo to tak samo jakby sie przepalił i jesli bezpiecznik dobry to odciecie nastapiło z komputera.