@czarny4 za dwa-trzy tygodnie Tobie powiem :)
Printable View
@czarny4 za dwa-trzy tygodnie Tobie powiem :)
szparag to moze sie okazac ze ja Tobie powiem bo nie wiem czy nie kupie na dniach. Zebysmy obaj na mine sie nie wpakowali :D
Ja mam kupione już :) czekam tylko na koła (poniedziałek - wtorek), na cieplejsze dni i trochę czasu mechanika z którym będę zawieche i rozpórkę zakładał :)
https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...3d7dbdc57e.jpg
Hej.Ktoś ma oponki goodride sa37 225/45 rozmiar 17?Wszyscy mi je polecają.165 zł sztuka więc fajna cena..Ktoś takie ma ? proszę o opinie
Goodride to podobno podmarka continentala, teściu jeździł na zimowych i młody nie wychamowal na suchej..
Witam, jezdzil ktos na oponach debicy ?
http://allegro.pl/4x-opony-letnie-22...738545782.html
ktos moze cos o nich powiedziec ?
Witam a co byście bardziej polecili w rozmiarze 195/65/15 uniroyal rainsport 3 czy Dębica presto? Auto to a3 1.9 tdi 130 nie jeżdżę dużo głównie miasto czasem jakaś mniejsza trasa
Rainsport 3 KLIMA :D
znakomite bridgestone adrenalin re002, do tego w znakomitej cenie :) w tym przypadku nie ma sensu porównanie z klasą średnią. I nieprawda, że w deszczowych warunkach potrafią straszyć - tak jak na każdych jak przesadzicie z fizyką, to wiadomo. Nawet przy prędkościach rzędu 200 w deszczu jest bezpiecznie.
Tak, 200 w deszczu na pewno jest bezpieczne 😆
Tapatalk
Kupilem ostatecznie Dębice presto z indeksem prędkości V za 700 zł chyba dobra cena różnica pomiędzy kodeksem H a V to kilka złotych chyba dobrze zrobiłem że wziąłem z V prawda :)
To ten niby nowy model UHP ?
OPONY LETNIE
prawda. Co najmniej V. Ja jeżdżę na W.
- - - Aktualizacja postu - - -
podobnie bezpiecznie bądź niebezpiecznie, zważywszy na prędkość 200 km/h, jak na suchym. Jednym autem się rozlecisz, drugim nie zauważysz prędkości. Just.
Panowie stalem przed wyborem nokianow z line, rainsportow 3 i yokohama z postu wyzej kolegi szparaga.
Wybor padl na raisporty 3 i jestem zaje*iscie zadowolony, przynajmniej narazie :D
Powiedzcie mi jedną rzecz: czy te Etykiety UE dla opon są miarodajnym czynnikiem przy wyborze opony?
Jeśli porównując opony różnych producentów wybierzemy tych z korzystniejszymi wynikami na etykiecie, to faktycznie będą to "lepsze" opony?
Witam, posiadam felgi 17'' szerokość 8 cali więc opona 225/45/17 co polecacie tak w cenie 1000-1300pln za 4 szt.
Witam wszystkich. Jakie polecacie opony w rozsądnej cenie(Nie więcej niż 1400 za 4szt) do felg 17Hh2x8J ET 35 ?? Czy muszą to być 225x45x17 czy mogą być 215x45x17? Jaka będzie różnica w jezdzie, wyglądzie, itd? :) Które kupić?
W szerokości i wysokości :D
ja zamówiłam 225/45/17 Uniroyale Rainsporty 3 dziś powinnam je dostać :) cena 1150zł :)
Ja bym brał 215, lepiej będzie wyglądać, lekko naciągane ale za to niżej i twardziej będzie, cena niewiele większa. Jak Ci zależy na komforcie to 225 bierz, a jak masz w miarę równe drogi 215 ;p zobacz sobie jeszcze na zdjeciach jak to będzie wyglądać.
Co do opon, dużo już było pisane, poczytajcie, wystarczy z 5 stron wstecz. Nikt tutaj wyłącznie opon za 2tys nie rzuca
kiedy wy się nauczycie że profil to nie jest stała wartość i że 45 to inna wielkość ( wysokość opony ) przy 225 a inna przy 215 ??? że koło jest wtedy nie tylko węższe ale też i mniejsze, bo 45 to 45% szerokości opony, zatem jeśli profil jest mniejszy, to bok opony jest cieńszy - prościej juz sie nie da wytłumaczyć. Po co wam to ? złe wskazówki predkosciomierza, gorszy wygląd, rozmiar niezgodny z tym co producent przewiduje do danego pojazdu, kombinacje alpejskie majace sluzyc nie wiadomo czemu...
marek, spoko tylko komu i po co Ty to tłumaczysz? Kombinacje alpejskie większość ludzi z forum robi po to, żeby po wyjściu z auta na parkingu z chęcią się za nim obejrzeć, dla lepszego prowadzenia, różne są powody. Jak ktoś się uprze to i na 18" tak wyliczy oponę, że prędkość dobrą pokaże, wszystko się da. Gust jest jak dupa - każdy ma swoją i tyle w temacie.
poza tym jeżeli profil opony jest niższy (zapewne to miałeś na myśli), to bok opony jest raczej grubszy, chociaż to pewnie zależy od modelu i niższy, niż cieńszy. Jeżeli już coś komuś starasz się tłumaczyć to pisz to tak, żeby dla wszystkich było jasne, bo to co napisałeś to zrozumie jedynie ten, kto i tak już to wie
Tym co sie zastanawiają miedzy 215 a 225 przy profilu 45 😎
Ja jak i wiele ludzi jeżdżę na 215 i nie robi mi to znaczącej różnicy :P a raczej żadnej
Hmm... A co myślicie o oponach Pirelli Sottozero? W necie mają bardzo dobre opinie...
Siema szukam tanich, nowych opon 225/40/18, znacie coś?
No jak się jeździ trochę szybciej, to zawsze warto dopłacić te kilka zł do lepszych wersji, wzmocnione, wieksza max predkosc itd
dzieki, właśnie o nich myślałem
Albo Falken ZE 914. Osobiście nie testowałem, ale trochę czytałem, bo sam stoję przed takim zakupem jak Ty i oponki zbierają dobre opinie.
Witam
Pomóżcie wybrac opony 225/45/17
Które wybrac:
Goodyear Eagle F1 Asymmetric 3
Goodyear Efficientgrip Performance
czy
Continental ContiSportContact 5
Continental PremiumContact 6
Pozdrawiam
Osobiście polecam z całego serca Eagle F1 Assymetric - jeżdżę na tych oponach 4 komplet i nie zamieniłbym na żadne inne, mimo, że na innych samochodach mam również dobre kapcie. Po prostu nie spotkałem do tej pory opon na których czułbym się tak pewnie - przede wszystkim w deszczu.
witam serdecznie
posiadam już jedną oponę MICHELIN PRIMACY HP 225/55 R17 97W i zastanawiam się nad kupnem drugiej w necie można kupić nowe w dobrej cenie z demontażu
czy ktoś miał już do czynienia z tymi oponami? nadają się do 8p?
Miał ktoś w rękach (dosłownie ) Hankook VENTUS V12 EVO2 K120 ? Chodzi mi o ściankę boczną opony, sztywna jest czy miekka ?
Witam.
Mam 5 letnie opony kleber dynaxer hp3 letnie, bieżnik mają dobry ale piszczą w zakrętach i wydają się trochę sparciałe, ich rozmiar to 205/60/r15.
Chciałem kupić nowe ale w rozmiarze 195/65 UniroyalRainExpert 3 195/65 R15 91 H
Czy na standardowej feldze 15" KLIKNIJ będzie odczuwalna jakaś różnica między 205/60/r15 a 195/65r15.
Pytam ponieważ 195/65 są tańsze.
Wielkiej roznicy nie bedzie ale na 195/65/15 jazda bedzie najbardziej komfortowa. Mniej wyczuwalne wszelkie nierownosci itd. Jesli regularnie nie jezdzisz bardzo szybko to wezsza opona nie powinna Ci zrobic wielkiej roznicy.
Klebera w sumie możesz się pozbyć. Wulkanista opisuje HP3-kę w jednym ze swoich ostatnich poradnikach i wypada poniżej średniej (tylko 7.1 pkt/10).
Co do mniejszego rozmiaru to z pewnością będzie tańszy, ale opona może trochę dziwnie wyglądać na kole i samochodzie (wiem bo właśnie tak mam u mnie).
Jak nie wiesz na co się zdecydować to poczytaj sobie najpierw to:
http://wulkanista.pl/poradnik-doboru-opon-letnich/
a później to:
http://wulkanista.pl/jakie-opony-letnie-kupic/
Bierz te 195/65 R15 bo to chyba najpopularniejszy rozmiar opon więc ceny będą dużo niższe.
Jakby ktoś szukał 225/40 r18 to spokojnie polecam Yokohame v105 :) zrobione prawie 1300km i fajnie klei (czekam na mokre) i nie jest tak głośna jakby się wydawało po opisie (chociaż ciut głośniejsza niż blue response w 205/55).
Sąsiad ma w tym rozmiarze, ale stać go było tylko na imperiale czy coś takiego. Pierwsze próby były na używane premium, ale okazało się że opony z olx-a już zapłacone a wulkanizator mówi że łatane były, klejone i to cwanie jeszcze tak że nie widać bo łatka była zeszlifowana później. Najgorsze że to na boku opony. Ale kase oddał z ogłoszenia bo lokalnie kupowane.
Te felgi są o szerokości 6J, a do nich standardowo opony są w rozmiarze 195/65/15. Więc teraz masz założone za szerokie.
Koło nie będzie śmiesznie wyglądać tak jak pisze AudQ, bo średnica zewnętrzna będzie trochę większa w przypadku 195/65/15.
Moim zdaniem zmiany będą tylko na plus: większy komfort, niższa cena opony ze względu na popularność, większa "stabilność" opony na feldze, bo te teraz są za szerokie.
renovatio
Jazda na 5 letnich oponach - muszę powiedzieć, że jesteś odważny, bo opona już dawno nie ma takich właściwości jezdnych jak kiedyś miała. Poza tym przy większej prędkości może strzelić - a tego nie życzę nikomu.
Skoro w prezydenckiej limuzynie taki problem powstał, to pomyśl sobie co by było w zwykłym cywilnym aucie. A osoby które twierdzą, że zakup używanych opon ma sens odsyłam do http://www.oponeo.pl/artykul/opony-nowe-czy-uzywane
Bez przesady... Odwołujesz się do artykułu na oponeo. A co mają napisać na oponeo o oponach używanych skoro sami sprzedają nowe? Chyba raczej nie będą chwalić i pisać, że używane są super, bo wtedy nic nie zarobią.
Wiadomo, guma traci swoje właściwości z biegiem lat. Ale 5 letnia opona to nie jest jeszcze tragedia.
Połowa samochodów w Polsce jeździ na oponach starszych niż 5 lat, a są tacy co jeżdżą na 15letnich. I wiem o czym piszę, bo troche kół mi się przez ręcę przewinęło.
Wiać po pięciu latach każdy już powinien mieć dawno nowy zestaw opon. Zwłaszcza mając dostęp do tak szerokiego wachlarza producentów i cen.
Takie u nas podejście jest ujowe i właśnie dlatego jakieś 3/4 ludzi nie powinno mieć uprawnień do prowadzenia pojazdów.
A zamiast używek wolałbym już bieżniki, które są budżetowym rozwiązaniem a potrafią spełnić swoje zadanie. Nasz krajowy producent Profil chyba - mogę polecić.