Szukam rozpiski wersji lusterka zewnętrznego wraz z ilością pinów - ile pinów = jaka jest funkcjonalność
Printable View
Szukam rozpiski wersji lusterka zewnętrznego wraz z ilością pinów - ile pinów = jaka jest funkcjonalność
Strona kierowcy
1 - wolne
2 - wolne
3 - wolne
4 - silnik ustawiania lusterka oś Y
5 - silnik ustawiania lusterka oś X i Y
6 - wolne
7 - wkład grzewczy lusterka
8 - wkład fotochromatycznego lusterka zewnętrznego (potencjał dodatni)
9 - wolne
10 - wolne
11 - wkład grzewczy lusterka (masa)
12 - silnik ustawiania lusterka oś X
13 - światło kierunkowskazu w lusterku zewnętrznym (wersja poliftowa)
14 - silnik składania lusterka zewnętrznego
15 - silnik składania lusterka zewnętrznego
16 - wkład fotochromatycznego lusterka zewnętrznego (potencjał ujemny)
Strona pasażera
1 - sygnał potencjometru położenia osi Y
2 - potencjometr położenia osi X i Y
3 - potencjometr położenia osi X i Y
4 - silnik ustawiania lusterka oś X
5 - silnik ustawiania lusterka oś X i Y
6 - wolne
7 - wkład grzewczy lusterka
8 - wkład fotochromatycznego lusterka zewnętrznego (potencjał dodatni)
9 - sygnał potencjometru położenia osi X
10 - wolne
11 - wkład grzewczy lusterka (masa)
12 - silnik ustawiania lusterka oś Y
13 - światło kierunkowskazu w lusterku zewnętrznym (wersja poliftowa)
14 - silnik składania lusterka zewnętrznego
15 - silnik składania lusterka zewnętrznego
16 - wkład fotochromatycznego lusterka zewnętrznego (potencjał ujemny)
Witam,
Poszukuję opisu pinów panelu klimatyzacji dla AUDI A3 2009r. 1.9TDI 3D. Jakby się dało to prosiłbym też o schemat elektryczny. Poratuje ktoś?
Witam. Szukam rozpiski elektryki złącza w słupku A i B prawa strona A3 8P Sportback lift, pod kątem LIN i CAN.
LIN pod który podsystem? Bo przecież LIN to nadrzędny sterownik i podrzędne elementy do niego. CANy której magistrali dokładnie cię interesują? Słupki zresztą i tak nie mają jako takich wtyczek. No chyba, że zaliczać do nich wtyczki do przelotek drzwiowych. Tam znajdziesz CAN magistrali Komforu i LIN podsystemu komunikacji modułów drzwiowych danej strony.
No właśnie chodzi mi o te wtyczki przelotek drzwiowych.
Napiszę o co mi chodzi.
Podłączałem do lusterek zewnętrznych fotochrom i ciągnąłem kabelki od lusterka wewnętrznego do lusterek zewnętrznych poprzez te wtyki/przelotki drzwiowe i uszkodziłem chyba któryś z przewodów sterujących drzwi tylne prawe - bo nie działają szyby, centralny, oświetlenie biało-czerwone drzwi, czyli nic w drzwiach nie działa. Miałem i wstawiłem nowy sterownik drzwi i nic to samo.
I tu moje pytanie : co steruje prawą stronę drzwi przednich i tylnych: LIN czy CAN. Tu potrzebuję rozpiski wtyku lub podania którego koloru kabelek/kabelki musze sprawdzić aby naprawić?!
Gdzieś wyczytałem, że sterowniki drzwi jednej strony(przednie i tylne) steruje linia LIN, ale pewności nie mam ?!
Sterowniki przednich drzwi sterowane linią CAN Komfortu
Styk 3 (przewód pomarańczowy z zielonym paskiem) dla linii CAN High
Styk 20 (przewód pomarańczowy z brązowym paskiem) dla linii CAN Low
Sterownik tylnych drzwi sterowany po magistrali LIN z przednich drzwi.
Styk 10 (przewód fioletowy z białym paskiem) we wtyczce przelotki drzwiowej przednich jak i tylnych drzwi.
Czyli jednak LIN - do sprawdzenie ten fioletowo-biały przewód !!!
Dzięki bardzo BuX2 !!!
Jak posprawdzam to dam znać o efektach !!!
Do sterownika tylnych prawych drzwi idą 4 przewody sterowania(+4 głośnikowe, ale je pomijam): zasilanie+, masa-, magistrala LIN-fioletowy z białym i czerwony z żółtym (?).
Podłączyłem dłuższym przewodem 4-żyłowym te 4 przewody od słupka A bezpośrednio do kostki sterownika drzwi tylnych, włączając stacyjką zasilanie dalej żadnych zmian, nie działają szyby, podświetlenie biało-czerwone, centralny, w VCDS dalej ten sam błąd sterownika 72: stan nie może być osiągnięty 1100. W ogóle nie ma kontaktu ze sterownikiem!!!
W innych sterownikach (oprócz immobilisera) te same błędy, nawet w klimatyzacji!!!: brak sygnału/brak komunikacji ze sterownikiem drzwi prawych tylnych:
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/157b5d5a2146.jpg
Żadnego z tych błędów nie da się skasować !!!
Co mogło się stać, nie mam już pomysłów?!
Od czego jest ten czerwono-żółty przewód we wtyczce sterownika drzwi tylnych prawych ? B o jeśli ten z LIN jest OK to może coś z tym czerwono-żółtym ?!
Zasilanie dochodzi do sterownika normalnie !!!