to masz taką sytuację jak ja, ja obstawiam u siebie albo ten g62 albo ten w chłodnicy,
któryś źle wskazuje, albo ten g62 zawyża na klimatroniku albo ten z chłodnicy za poźno załącza wentylatory
Printable View
to masz taką sytuację jak ja, ja obstawiam u siebie albo ten g62 albo ten w chłodnicy,
któryś źle wskazuje, albo ten g62 zawyża na klimatroniku albo ten z chłodnicy za poźno załącza wentylatory
Witam. Potrzebuję pomocy, otóż mam problem z grzejącym się silnikiem. W mieście i po płaskim wszystko jest ok.
Problem zaczyna się w ciepłe dni jak jeżdżę po górkach, jak jadę pod większą górkę wskazówka wychyla się powyżej 90 stopni, nieznacznie tak na ok. 95, wentylatory chodzą.
W tym momencie jak wyłączę silnik i przekręcę ponownie zapłon to temperatura jest powyżej 90 stopni a nawet podchodzi pod 100 . Jak jadę ponownie po płaskim to po jakimś czasie powoli temperatura spada do 90, ale niepokoi mnie to że jak tylko pojeżdżę po górkach chwilę to już się grzeje.
Co może być przyczyną ? Dodam że w korkach i jeździe miejskiej nie ma najmniejszego problemu, na klimie jest cały czas 90 i na liczniku też.
kiedy wymieniales plyn ?
moze stracil juz swoje wlasciwosci
lub termostat sie nie otwiera do konca
w korkach auto nie nagrzeje sie tak jak pod sporym obciazeniem
koledzy mam pytanie. Nie dzialaja mi oba wiatraki na chlodnicy, mam climatronic i gdzies wyczytalem, ze gdy wlacze klime to musza sie krecic oba. Tutaj nic sie nie kreci, po ktorkim staniu w korku zaczyna sie grzac, Sprawdzilem bezpiecznik na akumulatorze i w bezpiecznikach - oba dobre. Nie wiem jak vagiem to sprawdzic. Wyrzuca mi blad czujnika temp (tego pierwszego na kroćcu od glowicy) ktory juz kiedys wymienialem. Wiatraki oba sprawne (sprawdzone na krotko).
Witam panowie.
Mam duży problem. Płyn strasznie szybko mi sie grzeje, nawet gdy auto stoi na postoju na biegu jałowym to płyn łapię temp 100 i wzwyż. Dolny przewód wychodzący/wchodzący do chłodnicy jest zimny a górny jest gorący. No i jeszcze do tego wentylatory nie chodzą ;/ dopiero jak włączę klimatronik to uruchamiają się 2 wentylatory.
witam
jakiś już czas męczę się z temperatura w moim samochodzie...
przerabiam wszystkie możliwe scenariusze...
i nie wiem ale czy ten błąd może mieć coś wspólnego z przedwczesnym otwieraniem się termostatu ?
18070 - Coolant Fan Control 2: Short to Ground
szukałem po necie i na jakiejś czeskiej stronie skody i na forum golfa coś na ten temat było ale bardzo niewiele...:/
w skrócie można to ująć, że pisali o czujniku na chłodnicy odpowiadającym za wentylatory...
ale, który to jest i czy on może mieć aż taki wpływ na temperaturę, że samochód mi się nie dogrzewa ?
Witam
potrzebuje szybkiej odpowiedzi bo też mam problem taki że na zegarze dochodzi mi temperatura do 90 stopni i spada do ok 70 i tak samo mam na klimatroniku choć zauważyłem też że na klimatroniku temperatura jest o około 5 stopni mniejsza niż na zegarze i takie pytanie mam po pierwsze czego to wina termostatu czy czujnika i drugie czy czemuś to szkodzi bo mechanik mi powiedział że on by w tym nie grzebał bo nie czuje żeby coś się działo z autem spalanie ok
więc proszę o szybką odpowiedź
dziękuję
dalej czekam na pomoc :(
sprawa się ma następująco... nowy termostat i czujnik to koszt 50zł (zamienniki) więc możesz wymienić obie rzeczy na raz jeśli chodzi o ścisłość...
ale z tego co opisałeś to najprawdopodobniej wina wykańczającego się termostatu... tak, że obstawiam przy tym ;)
czy czymś to szkodzi to zależy...
bo ogólnie nie dogrzanie silnika powoduje wzrost spalania i robienie się "masła" pod korkiem a więc nie najlepsze właściwości smarne oleju to takie najczęstsze skutki...
ale od razu Ci się nic nie stanie o ile w ogóle coś się stanie więc równie dobrze możesz z tym jeździć i nic nie robić... ale koszt 50zł to nie dużo wiec bym pokusił się o naprawę usterki ;)
na forum jest baardzo dużo na ten temat, wystarczy siąść i poczytać :)