no sorry ale jakieś mądre uzasadnienie bo olej typowo do TDI PDpolecasz ..... a ja to mam lać ?
Siema.
Kupiłem auto. Serwisowane, wiem że mogę jeździć jeszcze na tym oleju. Ale wole zmienić dla świetego spokoju:)
Problem że nie jest napisane w książce jaki olej lany
A3 1.9 TDi 105km
Przejechane 157 tyś.
Rok 2004
Zrobilem jakieś 3,5tyś może 4 od kupna i nie ubyło oleju wogole:)
Wiem że olej musi mieć norme
505.01 bądz
506.01 niby zimowy
I tu moje pytanie
JAKI będzie najlepszy olej na zime. Autko jest aktualnie na stałe w Norwegii. Niby teraz lato. Ale zmieniam olej na rok i chce żebył odpowiedni na zime.
Są jakieś standardy zimowe?
gadałem z mechanikiem (nie wiem czy nie robił mnie w ch**) I mówił że oleje ktore można kupić w Norwegii są przystosowane na zime(mocną).Inny klimat itp.
A Polsce trochę słabszy klimat i oleje są "inne"
Mam nadzieje, że rozumiecie co pisze, bo robię to na szybko;p
Niedługo będę w Polsce i chciałem zmienić olej i nie wiem czy nie lepiej przywieść swoj olej.
Nikt nie pomoże? Wiem, że się rozpisałem...ale może ktoś pomoże, wogole to mam jeszcze kilka pytań. Ale to potem jak dostane odp. na te...
Olej 15W może stać się zbyt gęsty już przy -20st. C, olej 10W zachowuje odpowiednią płynność i przy -25st. C, olej 5W zachowuje płynność przy -30ts. C, a olej 0W zachowuje się bardzo dobrze nawet 35-stopniowych mrozach. Dlatego zimą lepiej jest mieć olej 5W/40 niż 10W/40, a 10W/40 jest lepszy niż np. 15W/40. Lepkość jest dość ściśle związana z tym, czy olej jest mineralny, półsyntetyczny czy syntetyczny. Oleje mineralne mają najczęściej lepkość 15W/40, ""półsyntetyki"" mają na ogół lepkość 10W/40, a w pełni syntetyczne oleje mogą mieć lepkość 5W/40, 0W/40, 5W/30 i inne. Te ostatnie oleje najlepiej chronią silnik w czasie mrozu - ponieważ zachowują płynność, najszybciej docierają do smarowanych elementów silnika. Jeśli w czasie mrozu mamy w silniku olej mineralny, zaczyna on smarować silnik dopiero po kilku sekundach. W tym czasie silnik pracuje ""na sucho""! Gdy mamy w silniku ""syntetyk"", silnik smarowany jest niemal od razu po uruchomieniu. Dzięki temu jest chroniony lepiej i zużywa się wolniej.
W przeciwieństwie do olejów mineralnych, oleje syntetyczne zawierają mniej parafiny, w związku z tym pozostają płynne w znacznie niższych temperaturach i zapewniają doskonałą ochronę silnika. Wybrane klasy lepkości w pełni syntetycznych olejów silnikowych (oznaczone 0W-5W 30/40 norma VW 506 01 - 506 00 - 503 00) są stworzone do pracy nawet w tak niskich temperaturach, jak -50C. Jednocześnie silnik uruchamia się szybciej, a zużycie eksploatacyjne jest zminimalizowane.
Więc jeśli masz ostre zimy to zastosuj 5W/40-0W/40-5W/30 z normą w/w
Siema, proszę o dobranie oleju do:
AUDI A6 C5 AVANT
rocznik 2003
pojemność 2671 cm3
moc 290 KM
przebieg 298 000 km
nie mam informacji o poprzednim oleju :(
bieżące zużycie oleju około 100 ml na 4000 km
raczej coś z górnej półki
(jeszcze kwestia ile litrów kupić, bo nie wiem ile łyknie ten mój smok :( )
I druga sprawa, jaki filtr oleju do tego wziąć?
Z góry dzięki za pomoc! ;)
ADAMS91 ma być pełny syntetyk 5W/40 norma VW502.00, 503.01, 505.00 ilość 6.8L
filtry MANN lub ORI
0W40 to lepkość która w każdych warunkach, także w wakacje i pod pełnym obciążeniem da Ci wytrzymałość filmu olejowego. Bez żadnego stresu możesz go zalewać w bardzo mocnych turbobenzynach.
Ale ja mam diesla.
A jak z "odmianą" oleju long life?
okazało się że moja kobieta robi rocznie ok. 16tyś. +
Jak zaleje olej zwykły gdzie wymiana co 10-12 to w zime bede musiał już zmieniać.
A chciałbym zmienić dopiero po zimie. Opłaca sie lac long life?
I ile km można zrobic na takim oleju bezpiecznie(zeby silnika nie zajeżdzać)
Ja bym w long Life sie nie pchał jeżeli rocznie robisz około 15tys km. Zalej 0w40 lub 5w40 zeby miał normę vw 505.00 o ile mnie pamięć nie myli to jest norma dla diesla :) i bedzie gitara :thumbright: