Generalnie firmowe opony maja jednak lepsze parametry od pokątnych producentów, a chińskie to niestety tragedia na śliskim.
Printable View
Generalnie firmowe opony maja jednak lepsze parametry od pokątnych producentów, a chińskie to niestety tragedia na śliskim.
Macie jakies doswiadczenia z oponami Firestone Roadhawk?
Witajcie,
zastanawiam się nad tymi oponami http://allegro.pl/2x-opony-225-45r17...900161867.html
Miał ktoś żeby się wypowiedzieć? fajna cena na allegro od oficjalnego sklepu, na oponeo krzyczą za jedną sztukę 357 zł...
Mają one rant ochronny? Nie widać po zdj, w aukcji też nic na ten temat nie napisane.
edit:
pisałem do sprzedającego napisał że nie posiadają rantu ochronnego.
Z tego co widzę, to ludzie często kupują opony na rympał, a nie dobierają indywidualnie do własnych potrzeb, do własnego stylu jazdy.
A przecież każdy z nas ma inny styl jazdy, inną specyfikę.
Jeden będzie potrzebował będzie opon ze sportowym bieżnikiem a inny z tradycyjnym. Podobnie kwestia wyglada z indeksami prędkości czy nośności.
Na https://testyopon.pl/letnich/195-65-r15 można znaleźć porównanie - wszystko w jednym miejscu.
Witam wszystkich.
Nie wiem czy w odpowiednim temacie zamieszczam informację, ale myślę, że dla osób szukających modelu opony będzie to również istotna informacja.
Stojąc przed wyborem opon na lato postanowiłem poprowadzić pewnego rodzaju badanie polegające na obserwacji cen i ich spadku/wzrostu.
Tabelę prowadziłem tylko dla opon, którymi potencjalnie byłem zainteresowany, ale myślę że wyniki byłyby zbliżone również do innych modeli.
Rezultat jest następujący:
https://images86.fotosik.pl/486/f89f996f332864fb.jpg
Zieloną czcionką zaznaczyłem najniższą cenę danego modelu, czerwoną - najwyższą. Dodatkowo na końcu tabeli jest stosunek najdroższej ceny do najniższej.
Jak widać, w najgorszym przypadku opona w szczycie była o ponad 30% droższa od ceny "w dołku".
Wnioski:
najtaniej oponę można kupić pod koniec stycznia, sezon letni zaczyna się z początkiem marca i wtedy ceny idą diametralnie do góry.
Warto pamiętać, że w styczniu firmy oponiarskie próbują się pozbyć nadal opon z ubiegłego roku. Warto więc może zakupić opony z początkiem lutego, kiedy do sprzedaży wchodzą już opony ze świeżych noworocznych dostaw. Ja osobiście kupiłem opony w połowie lutego z produkcji 0118.
Na pewno nie warto czekać do marca z zakupem opon, bo może się okazać że model opon, którymi jesteśmy zainteresowani jest już droższy o ponad 50zł za sztukę.
Dzięki za uwagę :D
Witam znalazłem alumki jakich szukałem. Zastanawia mnie tylko stan ogumienia, co myślicie?
http://allegro.pl/audi-s-line-18-cal...222601901.html
Albo od forumowicza. :)
https://www.a3-club.net/forum/showth...64#post1595164
A do czego to chcesz założyć?
Jak do 8L to tych z allegro nie spasujesz. Bo mają rozstaw 5x112 więc bez adaptera nie założysz, ale z ich ET nie zmieścisz tego. Poza tym opony na końcówce żywota swego. Milimetr, góra 1,5 do granicznego zużycia.
Brałbym te sliny od forumowicza. Lekko odświeżyć i śmigać. Opony prawie nówki ma.
Panowie pomozcie bo nie moge sie zdecydowac :P Mają dobrze kleić i nie znikac w oczach.
Dunlop Sport Maxx RT VW1 MFS
Dunlop Sport Maxx RT 2
YOKOHAMA BLUEARTH-A AE-50
Firestone Roadhawk
Panowie ja polecam BRIDGESTONE POTENZA. Jesli ktos szuka 18" to u mnie w mieście w dobrej cenie są:)
http://allegro.pl/4x225-40r18-92y-br...110717707.html
Cena wychodzi 350zł za sztuke gdzie obecnie na oponeo to 448zł
Czy ktoś miał styczność z Michelin Pilot Sport 4S ? Ktoś może użytkuje? Na allegro znalazłem nie lada promocję. http://allegro.pl/2x-opony-michelin-...930870141.html Chyba że jest gdzieś haczyk w aukcji ale na allegro wychodzi 1145zł za 2 sztuki a na oponeo 1520 zł.
Nie miałem styczności z tymi oponami, ale chciałem powiedzieć żebyś się nie sugerował oponeo.
Kupiłem od nich parę kompletów opon i fakt, są mega profesjonalni. Ale z tym profesjonalizmem idzie cena. Kupiłem ostatnio dla przykładu na sklepopon.com i opona była 60zł tańsza niż na oponeo.
Może różnica jest rok produkcji i przekłada się to na cenę, Hmm?
Ten cały Firestone to klasa średnia czy ekonomiczna? Ja myślałem nad Dębicą presto hp albo nad uniroyalem rainexpert.
1. Dębica http://wulkanista.pl/debica-presto-hp/
2. Uniroyal http://wulkanista.pl/uniroyal-rainexpert-3/
Dębica bo dobra w tej cenie i do tego polska a uniroyal bo dobre wyniki w testach i przyzwoita cena, ale mnie nurtuje czy bieżnik nie będzie znikał w oczach, bo tyle już czytałem o tym że szok. Co ludzie to inaczej piszą.
BTW zestawienie z poprzedniej strony mówi ze teraz już ceny opon sa najdroższe i trzeba było pod koniec stycznia zamawiać. Różnice są spore.
Firestone to średnia półka. Ja wyrwałam 225/40/18 DOT 0218 za 1295 z wysyłką. Uważam że to dobra cena. Za jakiś czas ocenie opony.
Witam, panowie z tych opon które byście brali ?
Hankook Ventus Prime 2 lub 3
Continental ContiPremiumContact 2
Uniroyal RAINSPORT 3
dębica presto HP
Mam pytanie odnośnie rodzaju opon. Chce kupic Continental contipremium 6 ale zastanawiam się nad indeksami. Jest sens do a3 brac indeks nośności powyżej 91? Czym sie rozni taka opona od tej z indeksem 94 (nie pytam o ilość kg tylko czy np mieszanka jest twardsza)? I to samo pytanie odnosnie prędkości, jest sens brac Y? Wiadomo ze nikt nie bedzie jezdzil 300km/h, czy lepiej wciac V? Mimo ze nawet 240km/h sie nie jezdzi.
Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
Które będą lepsze Vredestein ULTRAC SATIN czy Uniroyal Rainsport 3
A czy wybór musi się dokonać pomiędzy akurat tymi dwoma markami opon? Jeżeli tak, to wydaje mi się, że z tej dwójki lepsze będą Uniroyal Rainsport 3, które mają bardzo dobre właściwości jezdne, bardzo dobrze trzymają się na drodze, nie generują zbyt dużego hałasu.
Ewentualnie jakaś alternatywa w postaci Dunlop Sport Blueresponce, Kormoran Runpro B3 lub Michelin Primacy 3.
Tutaj wrzucam porównanie: https://testyopon.pl/letnich/195-65-r15
GrandZS najważniejsze przy kupnie opon to dobór takich, które sprawdza się w preferowanym trybie jazdy. Mam na myśli, ze nie zawsze parametry musza być ‚najlepsze’ bo np do spokojnej jazdy po mieście nie potrzeba szybkich, sportowych opon.
Decyzja musi być indywidualna.
I jak się spisują? Warto?
Jaką opone polecicie 225/45/17
dębica presto UHP2
dunlop sport maxx rt
dunlop sport maxx rt2
Warto dołożyć do dunlopa? 10-15tys max rocznie, głównie miasto i raz w tygodniu trasa 2x 100km
Jeszcze nie założyłem, dopiero dzisiaj przyjdą. Kiedys w passacie jeździłem na continentalach i byłem bardzo zadowolony, to co te opony robily zwłaszcza podczas deszczu to szok. Dlatego wybór byl dla mnie prosty jakie opony brać
Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
Witam, zastanawiam się nad zmianą opon na jakieś lepsze. Myślałem nad Dunlop Sport Maxx RT 91W albo na Pirelli P7 Cinturato Blue 91Y rozmiar 225/45/17R. Jazda głownie po mieście dosyć agresywna. Próbować szukać używanych 2015-2016 czy lepiej dołożyć te parę stówek i kupić nowe 2017/2018?
PS dodam że rocznie około 20 tys będzie robione na letnich.
Dobre opony. Sadze, ze lepiej wziąć nowki.
U mnie wybór padł na Michałki Pilot Sport 4 225/40/18, różnica kolosalna przesiadając się z Kormoranów. Użytkuję od początku sezonu letniego i jestem bardzo zadowolony, praktycznie brak różnicy czy sucha czy mokra nawierzchnia, zawsze dobrze trzymają. Dodatkowo udało się dostać nówki w dobrej cenie.
Pytanie do użytkowników opon UNIROYAL RAINSPORT 3 225/45/R17.
Zakupiłem te opony ( nowe 11tydz. 2018 ) i mam problem z pływaniem auta przy wyprzedzaniu powyżej 100km/h. Gdzieś przeczytałem, że opony muszą się ułożyć... Przejechałem 300km i problem nadal występuje?! Czy te opony tak mają? Dodam że przed zmianą jeździłem na PIRELLI P7 CINTURATO i auto było przyklejone do drogi. Wykluczam problemy z zawieszeniem, łożyskami itp.
ja co prawda inny rozmiar Uniroyala z tego powodu reklamowałem w Oponeo i reklamacja bez problemu została uznana, generalnie te opony to porażka jeśli chodzi o gumowatość, ścianka boczna grubości papieru...
pozdr
l.k.
miałem podobne wrażenie ale przy zmianie pasa i jednoczesnym hamowaniu z dużej prędkośći ale tylko na początku po założeniu nówek
obecnie brak takich odczuć
miesiąc latałem i to spokojnie ale ile km zrobiłem no utnij mi jaja ale nie powiem Ci
również sądziłem że to coś nie halo z oponami ale obecnie święty spokój
jeśli miałbym znów kupić te opony to bym to zrobił chociaż nie zmienia to faktu że na suchym wypadają słabiej a niżeli na mokrym gdzie naprawdę czuć że tną wodę i to nawet przy dużych prędkośćiach
Kupiłem żonie rainsporty 3 205/55 i jeździ się całkiem dobrze. Znajomy wulkanizator mówił żeby przez jakieś 500km jeździć delikatnie, nie hamować ostro ani nie ruszać z kopyta bo może być uczucie jakby były łyse i się ślizgały. Tylko na spokojnie je „dotrzeć”
Latam na PilotSport4 i bardzo polecam. Naprawde super i przy 225/40 nawet komfortowo.
Witam, co polecicie z tych:
Dunlop Sport Maxx RT2 225/45 ZR17 (94Y) XL
Continental PremiumContact 6 225/45 R17 94Y XL
Continental ContiSportContact 5 225/45 R17 91 Y FR, AO
Po tym jak kupiłem zimówki Dębice chyba też kupie letnie. Wg mnie mocno się poprawiła ta marka.
za 225/45/17 można zaoszczędzić sporo kasy w porównaniu do choćby michelin.
Kwestia tylko jak z trwałością ?
Czekam tylko na roczniki z 2019 na allegro.
Fela 18 zamówiona teraz dylemat opon, na szybkości bo zamawiam na już :P
-michelin pilot sport 3
-goodyear efficent grip performance
-vredestein ultrac satin
Co zamówić?
idzie już dostać rocznik 2019 ?
A po co Ci taki? W czym będzie lepszy od produkcji z końcówki 2018?
Wysłane z mojego Galaxy S9+ przy użyciu Tapatalka
Ja tydzień temu kupiłem Continentale z 2019.
Wezmę jednak GY eagle f1. Na 17 też je mam i nie narzekam.
Każda z tych trzech opcji jest dobra.
Właśnie dostałem info ze sklepu, że te GY są z 2019r. 350zł sztuka za 225/40/18, dobra cena. zamawiam :D
Od lat jeżdżę na Rainsportach Uniroyala i nigdy się nie zawiodłem, na wodzie idzie jak po szynach, na suchym trzyma się jak poseł koryta.
Zakupilem oponoki dunlop sport maxx rt 205/40/18 tylko jeszcze nie zalozone, jakie opinie macie o tych opomach?
Rok temu miały dobre opinie więc kupiłem i ja. Na mokrym się zgodzę jest dobrze ale na suchym średnio,mam wrażenie że auto pływa i wypadnie z drogi. W poprzednich postach kilka osób też o tym pisało. Spodziewałem się czegoś więcej po nowej oponie a lepiej zachowywały się używane micheliny.
Tak a po 30-40 tys się na śmietnik nadają bo cały bieżnik jest starty. Kupiłem raz i więcej nie kupię. To opony dobre jak ktoś robi 10 tys w roku to nie odczuje. Przy mojej jeździe starczyły na 1,5 sezonu.
Na mokrym rzeczywiście kleją i na suchym w sumie też byłem zadowolony ale mały przebieg je dyskwalifikuje.
Teraz kupiłem Bridgestony Turanza (akurat trafiły się w dobrej cenie).
Miałem michałki ps4, też dosyć szybko guma schodziła. Conti SC5 jak dla mnie za głośne, na suchym efekt upływu. Dunlopy miałem dawno temu więc nie pamiętam.
Od 2-3 sezonów śmigam na gy f1 eagle i wg mnie stosunek przyczepność/głośność/zużycie jest bdb. Micheliny bym wziął ponownie tylko szkoda, że się szybko zużywają.
Póki co kolejny komplet goodyeara zamówiony :D