Rozumiem że liczniki VDO są mniej awaryjne? Jaka jest pewność że zakupiony licznik ( on handlarza ) będzie hulał? Czy może lepiej dać ten do naprawy?
Printable View
Rozumiem że liczniki VDO są mniej awaryjne? Jaka jest pewność że zakupiony licznik ( on handlarza ) będzie hulał? Czy może lepiej dać ten do naprawy?
Witam, chciałem sie zapytać czy idzie spokojnie wsadzić licznik od s3 do 1.9 tdi ASZ i go przekodować zwykłym kablem. Tarcze bym wsadził od starego licznika, dodam że licznik by był od angola a obecnie też mam z full fisem i tempomatem.
edit. troche sie zorientowałem, mam licznik vdo więc kabla innego nie musze mieć, zgrałem już wsad eepromem, mam pin itp, jeśli bym miał teraz nowy licznik z s3 to bym musiał wgrać do niego wsad ze starego, zakodować immo, kluczyki i to wszystko? Czy po zmianie kodowania z uk na eu wskazówki same się wyskalują pod tarcze europejskie czy bym musiał kupywać specjalne zamienniki tarczy?
Kolego uważaj z tym wgrywaniem wsadów do S3 bo możesz uwalić licznik są wersje krypto. Lepiej po prostu zaadoptować nowy licznik VCDS-em znając piny.
Dodam,że sam mam licznik od anglika w ASZ dokładnie S3.
Jeżeli chciałbyś się bawić wsadami to tylko po wylutowaniu kości np. 93c86 i zapisaniu ori wsadu.
Prościej można edytować (hex edytor) stary i nowy wsad i przekopiować VIN nr immo i nr ID tylko musisz wiedzieć w których miejscach są zapisane.
Kopiując cały wsad uszkodzisz licznik czasami bezpowrotnie.
Odnośnie zmiany wyskalowanie prościej jest kupić zamienniki tarcz wtedy nie ingerujesz we wsad.
Czyli znając same piny obu liczników moge spokojnie wszystko zrobić? jeśli tak to jeszcze lepiej;) potem rozumiem wystarczy przekodować na wersje eu tdi, wsadzić tarcze ze starego licznika i cieszyć się podświetleniem ala s3?zmieni się wtedy też wyskalowanie tarcz pod tdi?
Aktualnie mam: 8L0 920 931E
a chce kupić ten:http://allegro.pl/audi-s3-8l-1-8t-22...309271730.html
Jeszcze się chciałem spytać czy da rade wyciągnąć pin z nowego eepromem jak podepnę pod autko?
Tak da radę sczytać jeśli nie ma żadnych zakłóceń na lini K-line. Tylko sprawdź najpierw czy tym pinem co sczytałeś ze starego licznika zalogujesz się w sterowniku silnika.
Do tego z tego co się orientuje to masz licznik Jaeger tzw. pół-fis?
Edit:
Skoro masz pełen FIS VDO to zegary Plug & Play proces adaptacji max 2min wszystko jest na forum adaptacja immo 3.
Używaj opcji edytuj żeby nie pisać posta pod postem :D
Pinem normalnie sie loguje no i idzie od nowa zaadaptowac kluczyk
Wysłane z mojego SM-G800F przy użyciu Tapatalka
Witam, Panowie mam problem z obrotomierzem w liczniku. Nie działa. Auto mam od niecałego tygodnia, audi a3 2001 rok, 73 tyś przebiegu. Czasami również nie wyłącza mi się podświetlenie wskazówek licznika. Ruszanie w prawo/lewo włącznikiem świateł rozwiązuje ten problem. Nie wiem czy jest to jakoś ze sobą powiązane ?