-
Witam,
Mam pewien problem z odpaleniem silnika, chodzi o standardowy brak zapłonu i jednoczesny brak świecenia kontrolki świec. Z tym, że wygląda to tak, przekręcam kluczyk, świecą się kontrolki i ta od świec też mignie na sekundę, przekręcam kluczyk dalej, kręci, kręci i nie zapala to odkręcam kluczyk. Przekręcam jeszcze raz i tym razem już kontrolka od świec nie zapala się w ogóle i co za tym idzie silnik też się nie uruchamia. Po jakimś czasie oczywiście da się zapalić. Wyjmowałem przekaźnik 109 pod kierownicą ale wygląda, że jest ok, przeczyściłem styki, luty wyglądają w porządku. Nie wiem czy przypadkiem nie stało się coś w gnieździe od tego bezpiecznika ale nie wiem jak to sprawdzić. Może od jazdy po tych naszych dziurawych drogach coś się tam poluzowało, ale nie wiem. VAG nie pokazuje, żadnych błędów i łączy się normalnie ze sterownikiem więc chyba ECU jest ok.
-
Chciałbym zapytać jakie obroty powinien miec rozrusznik? Ciężko mi pali po nocy. Zrobiłem logi i mam około 190obr/min na rozruszniku. Silnik: ASZ
-
Witam ponownie,
Minął prawie miesiąc i od zadania mojego pytanie nie uzyskałem odpowiedzi ale przez ten czas samochód normalnie odpalał, a dzisiaj znowu nie mogłem go odpalić, oczywiście jak wspomniałem wcześniej, kontrolka nie zapala się, ale po mniej więcej 5min auto normalnie odpala (wraz z kontrolką). Samochód nie gaśnie podczas jazdy. Może to stacyjka? Może ma ktoś jakiś pomysł? Czy można prysnąć środkiem do czyszczenia styków do środka bez problemu, czy trzeba rozbierać stacyjkę?
-
Cześć, dzisiaj rano przed pracą próbuje otworzyć samochód z pilota, ale nie zareagował. Przekręciłem kluczyk to też tylko otworzyły się drzwi kierowcy czyli centralny nie działa. Wkładam do stacyjki zapaliła się kontrolka od pasów i za chwilę zgasła. Silnik nie zakręcił jakby nie było w ogóle fazy nawet radio nie działa. Możliwe, że z dnia na dzień aku padł bez żadnych objawów?
-
Z akumulatorami wszystko jest możliwe, najpierw naładuj swój stary i sprawdź czy trzyma prąd i czy wszystko w aucie wróciło do normy. Potem sprawdź czy auto nie pobiera ci prądu na postoju, ewentualnie jesli aku jest padnięty to go wymień.
-
Witam mam taki problem ponieważ dzisiaj nie chciał mi odpalic samochod , wiec naładowałem akumulator , po 2 h odpaliłem i wszystko było ok , po czym zgasiłem go i chciałem ponownie uruchomic i gdy przekreciłem kluczykiem w stacyjce to jakby wszystko padło. żadna kontrolka sie nie zaplila ani nic totalna ciemnosć tylko jedna kontrolka od akumulatora . Co to moze byc ? Żle połączyłem akumultor moze jakiś spiecię ?
-
JackGigant sprawdź czy nie masz luźnej klemy. Mialem podobny problem. Okazalo sie ze klema byla mocno dokrecona ale luzno chodzila w tym cybancie od aku. Wstawienie miedzianej blaszki rozwiązało problem "martwej" stacyjki
-
skrzypul - dzięki za rade , być moze to jest to jutro zobacze bo dzisiaj juz ciemno i nic nie zrobie, jak cos to dam znac...
-
Dzięki wielkie ;) Zrobiłem tak jak radziles i to z dwóch stron dałem taką blaszkę bo na jednaj tez nie chciał odpalic ;) Pozdrawiam i dzięki za pomoc ;)
-
Najważniejsze, że działa :), no i koszt naprawy zerowy ;)