-
Witam
W passacie B5 ( AFN )miałem problem z "skaczącą" temperaturą pokazywaną przez wskaźnik. W czasie jazdy potrafiła spaść do 60 aby po chwili podskoczyć do 90. Te spadki były okazjonalne i przypadkowe. Problemem okazał się czujnik temperatury. Po wymianie czujnika problem znikł.
Natomiast ostatnio w mojej A3 8L (AHF) pojawiły problemy z porannym rozruchem Problemem znowu okazał się czujnik. Po całonocnym postoju temperatura cieczy podawana przez obwód kompa pokazuje 80 stopni ,kiedy obwód wskaźnika wskazywał normalnie. Nowy czujnik i wróciło wszystko do normy
-
ja mialem taki problem iż jade juz dlugo i temp mam okolo 75 80 stopni , stane na swiatla wskakuje na 90 , rusze jade 120 140 i znowu spada na 75 80 st, wymienilem czujnik temp nie dalo nic, czujnik byl napewno walniety bo blad na vagu byl po wymianie znikł blad. ale wadliwy okazal sie tez termostat , po zmianie termostatu po rozgrzaniu normalnie trzyma 90 stopni :)
-
bedin - mialem identyczne objawy jak Ty. Dodam tez ze w lato jak przycisnalem na 5tce na maxa to po chwili rosla temp ale po powrocie do normalnej jazdy spadala znow. Pomogla sama wymiana termostatu. Blad czujnika chyba tez jakis byl ale to zapewne przez termostat bo od wymiany nie ma zadnych bledow.
-
ja tam zapowiegawczo wymienilem i czujnik i termostat koszt nie byl duzy a warto bylo, i wymiana latwa tylko z dojsciem ciezko w ASZ i trzeba miec dobre klucze i male rece :) teraz smiga wyborowo
-
czy w każdej a3 8L spuszcza się płyn z chłodnicy tak samo?
-
na dole chłodnicy po lewej stronie (strona kierowcy):P
-
Panowie, powiedzcie mi, co ma wpływ na zagrzanie się płynu chlodzacego? Ponieważ grzeje mi sie baardzo wolno..
Dzis rano przejechalem (spokojnie, predkosc 50-70km/h, obr. ok 2000/min) 12 km, i na "mecie" temperatura w jakiej byl plyn wynosiła 70*C. To normalne przy takiej pogodzie? Wszak zimy jeszcze nie ma..ale mrozno bylo ;)
Slyszalem, ze powodem moga być świece?
Chcialbym sie Was poradzic, co mam sprawdzic, aby wiedziec czy cos jest do wymiany?
Termostat wymienilem tydzien temu, watpie zeby byl ciagle otwarty i przez niego woda grzala sie dluzej. Bo to tez by mogla byc jedna z przyczyn, nie?
-
ostatnio właśnie też zauważyłem że przy takich niższych temperaturach muszę przejechac tak ok. 8-10 km żeby temperatura była na 90*, termostat również wymieniałem jak i czujnik bo był rąbnięty, teorii o świecach nie słyszałem ale mam właśnie kupione nówki to na zimę sobie wymienię, ale jestem spokojny i jakoś się tym nie zadręczam bo myślę sobie że tak może jest po prostu choc mój wcześniejszy wóz zagrzewał się wiele szybciej.
-
w benzyniaku 90 stopni powinienes miec po jakis 4/5 km nawet przy tych temp
-
Taką temperaturę osiągał kiedy było cieplej po 4-5 km teraz gdy jest chłodno jest tak jak napisałem wyżej 8-10 km takie są moje spostrzeżenia choc może i jest coś nie tak ale ja już nie wiem jaką przyczyną mogło by byc to spowodowane