Uniroyal to bardzo przeciętna opona i nie odczuwam, że ma jakieś szczególne właściwości na mokrym, a tym bardziej na suchym. Pierwszy i ostatni raz je zakupiłem. Już zimówka z nokiana ma lepszą trakcję.
Printable View
Uniroyal to bardzo przeciętna opona i nie odczuwam, że ma jakieś szczególne właściwości na mokrym, a tym bardziej na suchym. Pierwszy i ostatni raz je zakupiłem. Już zimówka z nokiana ma lepszą trakcję.
To przez to, ze nie każdy wie co oznaczają te cztery cyferki w ramce.
w rowerze po 40kkm też trzeba będzie zmienić :<
Kilometry swoją drogą, faktem jest, że inaczej się zachowuje kilkuletnia opona a inaczej nowa. Wiem, Ameryki nie odkryłem ale dziwi mnie to, że ktoś kupuje 10 letnie opony, patrzy na bieżnik (jest spory) i pogwizduje "fiu fiu, panieee na tym to jeszcze długo pojeździ..." hyhy powodzenia życzę :P no chyba, że do sklepu 500m po bułki.
Zazwyczaj max do 5 lat trzymam nowe opony, o ile po tym czasie bieżnik pozwala na odsprzedaż to tak robię.
Niestety koła zmieniam dosyć często i do tych 5 lat nie mogę coś ostatnio dobić ;)
PS. Aktualnie mam na sell dwa komplety kół oba z rocznymi oponami :>
Ja w tym roku chyba przetestuje stara Potenze bo chyba nie poprawiali jej nic od jakiegos czasu.. Mialem kiedys na 8L i mimo ze opony juz mialy pare lat to trzymaly sie jak dla mnie bdb. Przejezdzilem teraz 30 tys. na Dunlop Sport Maxx RT i tez mam mieszane odczucia.. Przyczepnoscia nie powalala.. tak jak odprowadzeniem wody.. Wiec Dunlopa juz nie kupie. A jezdzil ktos na Hankook Ventus?
Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka
Ktora ta Dębica taka ponoć dobra jest? Mam smaka wypróbować presto uhp 2 ? To bieżnik goodyeara ?
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
Panowie macie jakies informacje nt nowych opon ecocontact6? lepsze od contisportcontat 5?
Proszę o nie pisanie głupot. Produkowane są w tej samej fabryce ale mieszanki są całkowicie inne! Wiem bo pracowałem w TC Dębicy...
Dębica to najczęściej mieszanka i bieżnik z poprzednich generacji goodyear-a.... Opony typowo budżetowe co nie znaczy że jakieś złe.
Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka
Siemanko jestem tu nowy ale z pewnością zostanę na dłużej. Chce do mojej Didi A3 8p 2.0tdi 140 km kupić opony letnie. Wybór padł na Michelin Primacy 4.
Rozmiar 225/45 17'.
Pytanie moje do was to czy opony o zwiększonym indeksie nośności wzmacniane 94w będą dobrym wyborem ? Czy jednak kupić 91w bez wzmocnienia ? Pytam bo różnica w cenie nie duża, a chciałbym by autko się lepiej prowadziło. Może ktoś ma takowe opony i będzie w stanie doradzić. Na ogół jeżdżę spokojnie ale od czasu do czasu lubię poszaleć.
Ps. Audi a3 8p dedykowane opony xl tylko na zimę?
Dziękuję za wszelką pomoc;)
Szukałem na forum podobnych tematów ale nic nie znalazłem. Wujek google też ręce rozkłada.
Witam
tak jak kolega wcześniej szukam opon letnich w rozmiarze 225/45/17. Przejrzałem kilka sklepów oraz for internetowych i w sumie zastanawiam się pomiedzy:
1. Dębica UHP2 91Y - budżetowo ok 880zł/kpl
2. Hankook VentusPrime 3 K125 91Y - ok 1200zł/kpl
3. Uniroyal Rainsport 3 91Y - ok 1130zł/kpl
Chyba że w podobnym budżecie zaproponujecie coś innego ewentualnie co z tych byście wybrali? Ta Dębica fakt budżetowo ale zbiera bardzo pochlebne opinie. Kwestia czy jest sens dopłacać te ok 300zł do czego innego.
Auto jak w profilu :)
Zamiast hankooka to w tej samej cenie wolałbym goodyear f1 a3.
Dębica jak na budżetówkę to bdb opona.
Czy warto dopłacać to już musisz sam sobie odpowiedzieć, zależy jak jeździsz, bardziej dynamicznie czy spokojnie, trasy czy miasto, itp. itd. Jak chcesz śmigać szybko i czuć się przy tym pewnie to lepiej dopłacić.
Mialem 225/40/18 - opona super na mokrym ale drugi raz bym nie kupil. Pierwszy sezon ekstra, drugi sezon juz slychac bylo ze sa duzo glosniejsze. Przejezdzilem 4 sezony i smietnik, od srodka zjechane na zero. Zawieszenie sprawne, opony zimowe nie maja takiego problemu.
Ja sie teraz zastanawiam nad nowymi oponami, rozmiar ten sam 225/40/18 92Y, poki co mam nastepujace typy:
Continental PremiumContact 6
Goodyear Eagle F1 Asymmetric 3
Ktos poleci cos innego co warto rozwazyc? Ewentualnie warto zainteresowac sie Asymmetric 5?
Nie za wiele pewnie pomogę, bo mam ww. Continentale w tym właśnie rozmiarze dopiero od tygodnia założone. Tyle, ze mam XL. Jak na razie jestem zadowolony. Pływały lekko przez jeden dzień, ale po ułożeniu nie ma się do czego przyczepić. Na suchym ładnie trzymają się drogi. Na mokrym nie miałem jeszcze przyjemności... Nie są też jakoś specjalnie głośne. Póki co wszystko jest ok.
ja jezdzilem na pirelli pzero i na michelin pilot sport 3 bardzo sobie chwale i te i te
Panowie czy ktoś z was mial kiedys doczynienia z opona
Daytona Touring 2 w rozmiarze 225/45 r17.
Mechanik mi jego poleca do mojej A3.Lecz mam male obawy czy nie beda zbyt głośne. Jakies rady sugestie?
Jezdze na nich od miesiaca, wiec zbyt duzo powiedziec nie moge, ale ogolnie jestem zadowolony. Wczesniej scieralem VREDESTEIN ULTRAC CENTO i w mojej ocenie mialy nieco lepsza trakcje zarowno na suchym jak i mokrym (mowie tutaj o jezdzie na limicie), ale byc moze to tylko subiektywne odczucia :)
EDIT: minelo troche czasu... potwierdzam, gorsza trakcja + maja mniej sztywna scianke boczna, przez co auto w zakrętach bardziej plywa; następnym razem będę probowal czegos innego
Testował ktoś Falken Azenis FK510?
Cena fajna i słyszałem pozytywne opinie o tej oponie.
Siema mam dylemat które opony kupić szukam raczej czegoś budżetowego i koniecznie z rantem ochronnym na felge wynalazłem coś takiego:
DębicaPRESTO UHP 2 225/40 R18 92Y (915zł) https://www.sklepopon.com/opona-letn...2-y-xlfr-96906 tylko ta opona ma też oznaczenie XL czyli wzmacniana a co do tego są różne opinie.
czy lepiej wybrać to:
Hankook VENTUS PRIME2 K115 225/40 R18 88V (1116zł) https://www.sklepopon.com/opona-letn...r18-88-v-91423
Ewentualnie co innego możecie polecić z rantem ochronnym na felge w podobnym przedziale cenowym?
z tych dwóch to VENTUS-y
https://www.oponeo.pl/dane-opony/sav...-mfs#255312469
Z budżetowych polecam to :)
Ale rant ochronny również posiadają :)
Po 315zł/szt. mam w tym rozmiarze Dunlopa Sport Maxx RT2.
Witam,
Jaką oponę dać na felgę 225x40 R18 z rantem.
Trasy głównie po autostradzie( Polska -czechy ) i sporadycznie po Polsce.
I czy ten rant jest przydatny ?
Wersja auta to ambition +Quatro .
Wysłane z mojego ONEPLUS A5010 przy użyciu Tapatalka
Siema, ktoś może poleca te opony? https://allegro.pl/oferta/4x-225-45r...tis-8917700250
Generalnie szukam opon na lato do felg avus 17, 225/45/17 i nie mogę się zdecydować. Doradzicie?
Jeśli są podobne do poprzednika to bardzo średnia opona.
Witam,
zamierzam kupić nowe oponki do audicy, wymiary 205/55 R16 91V , raczej chciałbym jakieś lepsze ogumienie. Co uważacie o Continentalpc6 albo dunlopy ew. goodyear'y - taki przedział cenowy mniej więcej planuje. Może są inne opony godne uwagi, co zaproponujecie?
Panowie przymierzam sie do kupna nowych opon do swojej A3 8p.
Jestem zupelnym laikiem w tych sprawach.Mam budrzet 1000 zl.Szukam cichej opony że rantem ochronnym.
Pomożecie?
To może napisz jaki rozmiar Cię interesuje.
225/40/18
Nie za dużo wymagasz przy takim budżecie? Za komplet to nie będzie nawet średnia półka.
Wysłane z mojego Galaxy S10+ przy użyciu Tapatalka
Dębica presto uhp2 albo jakieś chinole. Jak to zwykle bywa, felga wy****na żeby wyglądało, a na opony już nie ma.
Ze swojej strony mogę polecić opony Sunfull sf 888. Tak wiem, chinole ale wbrew pozorom i początkowym moim obawom sprawdzają się dobrze.
Swoje A3 kupiłem już z tymi oponami i początkowo planowałem zakup czegoś konkretnego, ale dałem im szanse i po przejechaniu około 10kkm nie mam im nic do zarzucenia. Po tym przebiegu, nie widać na ich śladu zużycia. Prędkości rzędu 180km/h nie robią na nich wrażenia. Podczas deszczu również zachowują się dobrze. Nie są może zbyt ciche, ale dźwięk wydobywający się podczas jazdy nie jest uciążliwy, już głośniejsze były Uniroyale RainSport 3, które miałem na poprzednim aucieď
Rozmiar, który mam u siebie to 225/45/17, posiadają rant ochronny.
Chcialem sie doradzic gdyz nie mam z czymże porównywać.Wiem ze budrzet 1tys zl.moze nie powala ale chcialem waszej pomocy.Przegladam tez Oponeo..Opisy opon to swoje ,a uzytkowanie i odczucia za kierownicy to drugie.Dziekuje za inf.
Panowie po waszysch sugestiach poszukiwaniach w sieci udalo sie kupic Bridgestone Potenza S001 nowka sztuka z 2018 roku.Guma godna polecenia.Pozdrawiam
Za tysiaka wolałbym 2-3 letnią markową gume. Docierałem potenzy na 8l i mimow ieku trzymaly sie dobrze drogi. Teraz mam na 8p nowe Goodyear Eagle As.3 i też smiało moge polecić.
Ja opony w Audi A3 miałem Goodyear Eagle F1 Asymmetric 3 i jestem z nich baaardzo, ale to bardzo zadowolony. Szczerze polecam Ci, są dość drogie aczkolwiek na bezpieczeństwie nie ma co oszczędzać.
Tez aktualnie scieram te gumy, ale dla mnie szalu nie robia. Nie mowie, ze sa kiepskie, bo to jednak marka premium, ale do wczesniejszych Vredestein ultrac cento sie nie umywaja. Duzo mniej sztywna scianka boczna, co jest mocno odczuwalne w szybkich zakretach i duzo gorsza trakcja zwlaszcza na mokrym. Mowie tu o jezdzie na limicie, bo wtedy guma pokazuje na co ja stac. Do jazdy "na spokojnie" z pewnoscia sa OK, no ale osobiscie oczekuje od gumy wiecej kosztem szybszego zuzycia, co zrozumiale :)
Mam podobne odczucia co do tej gumy. Na ostrzejsze jazdy bardziej podobała mi się Potenza ale to też było troche czasu fo tylu i na 8l
Siemka, szukam dobrych opon letnich marki premium, w rozmiarze 225/45/R17 co sprawdzonego możecie polecić ? Brać wzmocnione ranty czy to bez różnicy?
pirelli P zero nero gt
Jesli ma to trzymac dobrze tez na mokrym to contisportcontact 5 (maly rant ochronny) lub michelin pilot sport 4 ( wiekszy rant ochronny) . W zasadzie na suchym to kazda opona trzyma, ale rzadko ktora dobbrze trzyma tez na mokrym. Z ww bedziesz bardzo zadowolony w kazdych warunkach. Ps wydaje mi sie ze conti ma miekszy bok
Dzięki za opinie pochyle się nad którąś z tych które podałeś 😁
Jeździłem na asymmetric 2, później na 3
I pomimo znacznego nadmiaru mocy guma kleiła bardzo dobrze niezależnie od pogody (powyżej 10st)
Więc śmiało polecam F1 asymmetric choćby nawet i asymmetric 2
Wysłane z mojego Galaxy Note 10 przy użyciu Tapatalka