do AGRa nie musiałbyś bo x-clean ma normę do PD ale to świeższy produkt niż x-cess i jak najbardziej się sprawdzi!
do AGRa nie musiałbyś bo x-clean ma normę do PD ale to świeższy produkt niż x-cess i jak najbardziej się sprawdzi!
Oj jaki ja robie zamęt na forum. jak zakładałem konto na forum,nie wiedziałem jaki mam rodzaj silnika i wybrałem pierwszy z góry 1.9 tdi.
Potem jak sprawdziłem, to zapomniałem zaaktualizować dane... sorki.
Mam Silnik BKC sprawdzone w książce serwisowej. Co do oleju to duża będzie różnica w doborze?
-Audi A3
-rocznik 1998
-1.9TDI AGR
-moc 90 KM
-przebieg 290 000
- Wcześniej zalany Mobil Super⢠2000 X1 10W-40
Zmienić olej na coś lepszego ? np. Motul albo LM czy pozostać przy tym ?
Witam,
prosiłbym o pomoc w doborze oleju. Kompletnie nie wiem co mam zalać.
- Audi A3 8P 2.0TDI BKD
- Rocznik 2004
- Pojemność 2.0TDI
- Moc 140 KM
- Przebieg 278 500 km
- Niestety samochód sprowadzony i nie mam informacji o poprzednim oleju. Do 170 tys. serwisowany.
- Bieżące zużycie oleju: jeszcze nie zrobiłem tyle kilometrów żeby zaobserwować. Na chwilę obecną wydaje się zerowe. Na silniku nie zauważyłem jakichś tam wycieków.
- DPF: brak
- Styl jazdy procentowo: ok. 20% agresywnie, 80% spokojnej nie przekraczającej 120km/h jazdy :)
- Główne miejsca użytkowania: 30% miasto i okolice, 70% trasa
- Jakie wymagania dla oleju: żeby dobrze służył silnikowi :)
- Budżet, półka cenowa: bez szaleństw ale myślę, że ok. 150 zł chyba wystarczy.
Będę wdzięczny za wszelką pomoc.
śmiało specific 5W40 5L lub x-clean C3 5W40 ważne by z normą 505.01
Pozdrówki
Marcin
Dzięki za odpowiedź, który z tych olei będzie lepszym wyborem? Odnalazłem na dniach informację, że był wlany olej 5W30 tylko nie ma podane jakiej firmy. Czy na nasz klimat lepszy nie będzie W30?
Jaki olej do silnika 8L 1.8t 150KM? 5w30 będzie dobry? Jakiej firmy najlepiej? I jaki filtr do tego? 4L wystarczą?
przebieg: 311000
zużycie oleju na 1000 km: nieznaczny ubytek
jaki olej używałeś poprzednio: brak informacji
jak i gdzie użytkujesz auto: większość w mieście
czego oczekujesz od oleju: smarowania :)
jakim budżetem dysponujesz: w granicach rozsądku
Przeżyj tak z 10 stron w tył.
4.5l
5w40 na miasto bedzie gitara, tylko kusisz dogrzewać silnik!
Millers, motul, liqui moly, valvoline.
W najbliższym czasie planuję wymianę oleju w mojej A3. Przeczytałem wątek od początku i na podstawie wcześniejszych wypowiedzi wychodzi na to, że do auta z instalacją LPG najlepiej zalać ojel Motul Specific CNG/LPG 5W40. Problem w tym, że jak tak czytam to wszystko, to bardzo ważne jest, aby wybrać olej ze specyfikacją VW 505 01 / 502 00. Problem w tym, że ten Motul ma specyfikację BMW LL-04. Nie będzie to problem, jak zaleję go u siebie?
możesz rozważyć x-clean 5W40 , nasi klienci najczęściej go stosują w silnikach z LPG.