Czy przy demontażu przepustnicy warto przy okazji wyczyścić krokowiec czy lepiej nie tykać jak jest ok ?
Printable View
Czy przy demontażu przepustnicy warto przy okazji wyczyścić krokowiec czy lepiej nie tykać jak jest ok ?
zostaw go w spokoju bo później cuda wianki mogą być.ale warto uszczelkę przy przepustnicy wymienić na nową.koszt 8zł w aso
Tak tez myslalem, aby z nim nie eksperymentowac jesli jest ok ;-)
Co do uszczelki to hmm, tylko ja w aso idzie dostac czy w motoryzacyjnym tez da rade ??
no ja w aso kupowałem bo nigdzie indziej nie mieli lub twierdzili że takowa nie istnieje
Panowie takie szybkie pytanko.
Dziś wyczyściłem sobie przepustnicę i obroty dziwnie się zachowują. Po odpaleniu jak samochód sobie stoi jest wszystko ok - 8oo obr. Ale jak się przejadę to po chwili wskazówka wskakuje na 1200 i tak zostaje bądź faluje. Wiem, że przepustnica po czyszczeniu musi się zaadoptować i świadczą o tym te dziwne obroty? I ile trzeba zrobić kilometrów, żeby wszystko wróciło do normy?
od 50km do 200 :P ale jest druga metoda , nie sprawdzałem jej , włóż kluczyk do stacyjki , przekreć na zapłon , odczekaj 5 minut , wyciag kluczyk i odpal auto :P:D gdzies o tym słyszałem :P zreszta sam musze zrobić przepustnice a mechanicy mi odradzają i kazują mi kupić nową orginalną :(
sloniki8888 zmień mechanika(złodzieja) na innego;)
kamil1905
adaptacja bez vag-a
po czyszczeniu:
-przykręcić kluczyk na pierwszą pozycję
-odczekać 5 minut(przepustnica pracuje i ustawia wartości)
-wyciągnąć kluczyk
-włączyć zapłon/auto
zakończenie adaptacji i ustawienie wartości dokona się po około 150km
lub zaadaptować vag-iem
http://www.vag-com.pl/adaptacja-przepustnicy.htm
zakładka procedury diagnostyczne i na dole adaptacja nastawnika przepustnicy:)
Kamil, u mnie po czyszczeniu byly takie same objawy, przepustnica smietnik, bynajmniej moja. Na nowej tj.uzywanej wszystko jest sii, dodam, ze adaptacje nic nie dawaly.
Ale u mnie nic się przedtem nie działo. Wyczyściłem profilaktycznie. Poczekam aż się zaadoptuje.
Jak czyszcząc można ją uszkodzić jak cały moduł sterujący jest zabudowany. Ja mam elektryczną a u Ciebie jest zapewne na lince;)
Klamamato : No chyba zmienie , chociaz mi sie wydawal gosc konkretny :-P