To nie jest normalne
Normalne moze piszczenie hamulcow w czasie hamowania, a w moim przypadku cos piszczy podczas jazdy
Dokladnie, tu bardziej chodzi o to, ze jest to straaasznie denerwujace !!!
Printable View
u mie po wymianie hamulcow na ATE (klocki+tarcze) tez to sie pojawilo
tylko u mnie wystepuje po pewnym czasie jazdy i tylko jak cieplo na dworze
jak pada deszczyk albo w zimie nie ma piszczenia
na 100% sa to hamulce ale mechanicy nie widza nic nie pokojacego w nich
wiec tak jezdze i sie irytuje :P
Tez mam komplet ATE
U mnie to piszczenie pojawa sie po paru minutach jazdy
Ostatnie dni byly rzeczywisce bardzo cieple, dzis pada wiec musze sie przejechac i zobaczyc czy dalej bedzie piszczec
Czyzyby temperatura powietrza wplywala tak na klocki/tarcze ??? Dziwne :(
Ja miałem to samo a tarcze i klocki są nowe. Okazało sie że w lewym tylnym zacisku miałem całkowicie zblokowaną dolną prowadnice(brak smarowania), nie widziała smaru od długiego czasu i zardzewiała, Trzymała tak że nie odpuszczała dolna część zacisku. Dodatkowo przy odkręcaniu oberwał sie łeb od niej ale po rozwierceniu, wymianie na nową i nasmarowaniu cyka jak marzenie no i najważniejsze ustało uciążliwe piszczenie. Ja miałem ten objaw początkowo na wstecznym a potem już nawet przy jeżdzie ok 30-40 km/h do przodu.
ja tam czytalem forum przed kupnem klockow i tarcz jakie wybrac i znalazlem tutaj cos jakie klocki piszcza i jakich firm wiec ate pisali ze piszcza wzialem wiec lepsze ebc turbo grove piszcza jak pisalem czasem ale nie wiem od czego to zalezy bo raz piszcza raz nie i nie przeszkadza mi to poprostu uwazam ze tak musi byc przy niektorych dobrych heblach no chyba ze ktos ma klopoty z hamulcami i jak pisal kolega tloczek nawala albo cos innego proponuje sprawdzic stan hamulcow i jak bedzie nadal piszczalo a hamulce beda ok to glosniej radia sluchac :)
Witam. Posiadam rowniez komplet ATE, wymieniony 3 miesiace temu i nie ma zdanych piskow ani innych odglosow. Mialem jednak wczesniej podobne objawy przy tylnym zacisku. Kiedy tarcze i klocki byly rozgrzane to przy predkosci 20-40km/h slychac byly buczenie (piszczenie). Okazalo sie, ze zapieczone byly elementy w zacisku. Dokladnie nie wiem co, bo sam nie wymienialem ale o ile pamietam to wlasnie cos zwiazane z tloczkiem.
witam niedawno ktos o tym pisal a mianowicie po wymianie klockow hamulcowych na tarczach mam taka 2cm rdze jakby klocek zle siadal i po przejechaniu paru km nic nie znika mozecie mi podsunac ten temat bo nie moge znalesc albo odp na moje pytanie bede bardzo wdzieczny
Troche male OT bedzie ale czy ktos moze mi powiedziec jak wkrecic tloczek w tylnich zaciskach. W ASO maja do tego fajne urzadzako. Na poczatku urzywalem kluczy ale ciezko szlo. Znalazlem troche lepsze rozwiazanie a mianowicie klucz (prawdopodobnie) od szlifierki. Problem w tym, ze krece tym tloczkiem a on sie wcale nie wkreca. W tym momecie moge wsadzic jeden klocek a trzeba upchnac jeszcze jeden i tarcze wiec do wkrecenia jest troche.
Ja wkręcam kluczem od szlifierki właśnie, tylko musisz jeszcze dość mocno go przycisnąć, bo tylne tłoczki się wciska i wkręca, nie tylko wkręca :)
Przerabiałem to w sobotę :) ten sam problem, musiałem odkręcić zaworek do odpowietrzania (klucz "11") i wtedy udało mi się wkręcić tłoczek , i oczywiście na końcu odpowietrzanie układu :/