-
Raczej na dzwigni zmiany biegów tego nie czuc. Jezeli miałbym stwierdzic skad dochodzi dzwiek to raczej z lewej strony. Stuk jest pojedynczy i czuc go praktycznie tylko z przerzuceniu z 1 na 2 przy wysprzegleniu. Jezeli zrobie to szybciej lub puszce miarowo sprzegło to nie wystepuje. Sprawdziłem kiedys jescze i jadac na 5 biegu ok 90km/h, jak przespieszyłem to tez był sutk i jak zwolniłem równiez, ale to takie gwałtowniejsze przyspieszenie i zwalnianie.
-
Wygląda na przeniesienie napędu lub sprzęgło, przynajmniej ja bym tam szukał najpierw. Podjedź do dobrego mechanika niech Ci wybada o co chodzi, żeby coś się nie posypało. Spróbuj zmienić jeszcze bieg jadąc dosyć ostro w prawo i w lewo i powiedz czy jest różnica w stuku.
jak jechałeś 90 to?? nagle wcisnąłeś gaz do oporu i stuknęło, a potem hamowałeś do oporu?? ze sprzęgłem stuknęło, wysprzęgliłeś i stuknęło, czy na biegu stuknęło??
Dzieje się to przy dużych przeciążeniach z tego co widzę, bezwładność na 1 i duży opór na 5, tak? W innych sytuacjach nie występuje?
-
na 5 biegu dzieje sie to bez wysprzeglenia, czyli dodaje gazu stuk, puszczam gaz stuk, ale tylko jezeli zrobie to gwałtownie. Przy ruszaniu tego nie ma i przy cofaniu tez nie. Wystepuje jeszcze podczas zmiany biegu z 1 na 2 w momencie wysprzeglenia i przy małej predkosci obrotowej silnika.
-
Przy okazji sprawdzania wycieku oleju sprawdzałem raz jeszcze te łapy itp. Jedynym objawem który mnie zaniepokoił, było to iz, kiedy samochód stał na luzie delikatnie ruszałem nim w przod i w tył z okolic skrzyni biegów wydobywał sie taki pojedynczy dzwiek (ciezko mi to opisac, cos jak takie pukniecie,klekot). Miało to miejsce tylko wówczas kiedy poruszałem samochodem do przodu lub do tyłu. Nie wiem czy taki dzwiek jest normalny, czy moze ma jakis zwiazek z tymi stukami podczas zmiany biegów??
-
Jedź do mechaniora on Ci na ucho powie, nam będzie trudno.
-
Witam!
Wymieniajac dzisiaj olej, z ciekawosci poruszałem półoskami, w celu sprawdzenia czy maja luzy. I tak ruszajac prawa półoska, ten luz jest minimalny, ale ruszajac lewa jest juz wiekszy (choc nie az tak znaczacy). Dodatkowo podczas poruszania lewa półoska słychac takie pukanie i lekko porusza sie tez przy tym prawa półos. Pukanie jest bardziej słyszalne od strony, własnie prawej półosi. Co to moze byc, przegub wewnetrzny, mechanizm róznicowy i jaki moze byc szacunkowy koszt wymiany??
-
Nikt nie miał podobnych objawow nigdy? A miedzy tymi półoskami sa jakies łozyska które mogły sie zuzyc i przez to poruszaja sie dwie półoski na raz?
-
a huczy ci w aucie ?
mnie huczalo i do wymiany bylo cos w skrzyni.
-
A sprawdź czy masz dobrze dokręcone koła, nie żartuję ;)
W przypadku luźno dokręconych śrub tarcza hamulcowa poruszą się wydając metaliczne dźwięki przy ruszaniu, przyśpieszaniu.
-
Nic nie huczy, a i dzwieki tez nie sa metaliczne, tylko głuche pukniecia. Koła sa dokrecone na 100%. Wydaje mi sie bardziej ze bedzie to cos z przeniesieniem napedu, tak jak napisałem wyzej.