-
witam wszystkich. tydzień temu przeprowadzałem takową operację wymiany tych gum i nie dawałem żadnego smaru bo i po co. nic mi nie skrzypi, bo nie powinno. jeśli coś skrzypi to znaczy że najprawdopodobniej pracują dwa elementy metalowe, a nie guma i metal. mechanior mi powiedział z resztą to samo. tam smar żaden nie jest potrzebny. a jeśli coś jeszcze skrzypi to radzę sprawdzić tuleje wahacza dodatkowo. pozdrawiam.
-
mi tez skrzypial, po posmarowaniu byla cisza
ale ostatnio jak przejezdzam przez garby to zaczynam znowu slyszec ze skrzypi :(
-
Wracając do tematu smaru grafitowego. W Bricomarche zakupiłem ostatnio tubkę 5,99zł :>
-
Ja dziś wymieniałem u siebie te gumki stabilizatora i przy kupnie trzeba pamiętać, że są chyba 2 grubości samego drążka. Ja kupiłem w ASO i okazały się, że są na wąski drążek, a ja mam ten grubszy. Jak coś to chętnie odsprzedam(info w dziale sprzedam).
-
Jaką masz średnice drążka? 19mm może? Ja właśnie potrzebuję gum na drążek 19mm i nigdzie nie mogę dosłać. Pisałem do ASO to mi odpisali, że z mojego nr nadwozia wynika, że powinny być gumy na drążek 17mm. Jeśli możesz to podeślij zdjęcie i coś więcej o tych co kupiłeś do swojego(chodzi o te dobre).
-
Odswieze temacik . 8 miesiecy po przesmarowaniu gumek zaczyna znowu skrzypiec. Chce zakupic teraz nowe w ASO i tak mysle czy te nowe przesmarowac troche grafitowym i zalozyc czy tez odpuscic sobie smar narazie:D
-
nic nie smaruj. Wyczyść dobrze miejsca osadzenia gumek jak i sam drążek. Oryginalne gumy z ASO sa pokryte białym proszkiem ( takie coś jak talk ). U siebie zmieniłem z półtora roku temu i do tego czasu ich nie słyszałem.
-
ja też założyłem oryginały ale wraz ze smarem grafitowym i od roku cisza i spokój.
-
U mnie też zaczęło skrzypieć. W listopadzie zakładałem nowe Febi. W sobotę będzie operacja zmiany.
-
A jak u mnie czasami zaskrzypi podczas zakręcania/nacisku na któreś koło (szczególnie przy zakręcaniu z górki - wtedy nacisk jest największy) to będą to gumy stabilizatora czy raczej łożyska na mcphersonach? Dźwięk jedorazowy jak na starym drewnianym łóżku;)