-
Witam. Podepnę się pod temat. A mianowicie mój problem polega na tym, że moja A3 1.8 AGN przy maksymalnie otwartej przepustnicy "sama" dobiera sobie obroty. Tzn np. po wrzuceni 5 biegu na prostym odcinku mam 2000 obr/min autko bardzo szybko dobija do 2500 obr/min potem się zatrzymuję i spada do 2300 obr/min, następnie jeszcze szybciej dobija do 3000 obr/min, spada do 2800 obr/min i dopiero potem ciągnie do góry.
VAG nie pokazuje żadnych błędów. Została zrobiona adaptacja przepustnicy oraz została ona fizycznie wyczyszczona. Świece wymienione w ostatnim czasie, natomiast rozrząd wymieniony 30 000 km temu.
P.S Użyłem wyszukiwarki, aby rozwiązać mój problem, ale nie znalazłem tematu z identycznym problemem.
-
panowie pomocy wyskoczył mi blad tzw. od spalin (zolta kontrolka) pojechalem na skasowanie bledu okazalo sie:
blad nr 1-przepustnica brak komunikacji
blad nr 2-przepustnica zwarcie do masy
mechanik wyczyscil przepustnice skasowal blad wszystko bylo git bledu nie wywalalo,rano odpalam auto znow blad pojechalem do niego jakies 250razy wczoraj kupilem uzywke-sprzedawca daje gwarancje zarzeka sie ze jest w 100% sprawna,mechanik wymienil skasowal blad wszystko super,dzis rano odpalam auto znow blad na liczniku :( bylem u mechanika ciagle ten sam blad,mowil cos o wiazce elektrycznej od przepustnicy,mial ktos podobny przypadek? dzieki za pomoc pozdrawiam
-
Objawy są następujące:
- przy zatrzymywaniu/hamowaniu auta obroty potrafią spaść tak, że gaśnie silnik.
- jak auto stoi obroty falują w zakresie 200-600 i gaśnie silnik.
- w czasie jazdy szarpie/dławi się.
Przy czym jednego dnia wszystko jest w porządku, a innym razem nie. Był taki moment, że świrował mi czujnik zewn. temperatury ale ostatnio jest w porządku, może to jakiś trop...
Świece są nowe.
Auto było w 2 warsztatach. W 1 mówią, że przeczyścili przepustnicę, sprawdzili cewki, kable zapłonowe, wymienili jakiś wzmacniacz, błędów brak, diagnoza (cytuję): komputer. W 2 mówią, że nie mogą zdiagnozować problemu skoro nie występuje stale, a jak od nich wracałem to w połowie drogi chciałem wysiąść i iść na piechotę bo tak źle z gaśnięciem/szarpaniem jeszcze nie miałem.
Doradźcie coś. Może podmienić przepustnicę na inną na próbę? (choć w sumie to nie mam takiej możliwości). Może to coś z ogólnie pojętą elektryką auta? (kiedyś miałem problem z nierówną pracą silnika to naprawą było (cytuję): naprawa instalacji elektrycznej. A może polecicie jakiegoś fachowca w Warszawie...
-
Kolego sprawdz wtyczke za przepustnica(tzn od chyba sterownika przepustnicy) masz objawy podobnie jak u mnie (tez czasem chce wysiaść i isc pieszo :) ) u mnie w 1.6 za przepustnica jest wtyczka podajże na 6 pinow(nie pamietam) jak ja odpialem widac ze jeden pin jest jakby "przepalony".
A teraz jak to sprawdzic :D :
1. Odpal silnik
2. Pod maska znajdz ta wtyczke wchodzaca do przepustnicy.
3. Poruszaj ja na boki jesli bedzie gasl podczas ruszania ta wtyczka wszystko jasne :)
powodzenia :thumbright:
-
Dzięki kolego za trop. Sprawdziłem i przy dobrze wpiętej wtyczce nie jestem w stanie zrobić efektu falowania, natmiast przy lekko poluzowanej tak ale to pewnie dlatego, że właśnie nie jest wpięta do końca i przy ruszaniu nią robi się przerwa na którymś pinie?
-
u mnie na wpietej tak fariuje jak ruszam. I wlasnie jak ja wypielem bylo widac jeden pin jakis czarny troche poruszalem po skrobalem i wcisnalem i jest git ale jak wilgotno to juz lipa. Jak wymienie dam znac.
sory za skladnie itp ale... :shaking::shaking::thumbright:
-
witam
i jak z tym falowaniem ?, wymiana wtyczki pomogła ?
u mnie faluje raz na ciepłym raz na zimnym - w sumie nie ma znaczenia. ale co dojazd do świateł czy parkowanie gdzie należy zwolnić i zredukować lub chwilę postać na luzie, to potrafi tak zafalować, że zgaśnie, a czyszczenia itp, i inne porady z innych tematów już były przez mechanika sprawdzane. a problem jest dalej. to samo się tyczy np zmniejszania prędkości przy progach zwalniających, czasem bardzo wolno trzeba przejechać i redukując na 2, lub nawet na 1, auto czasem zafaluje i też potrafi stanąć.
Ale jak mówię, najbardziej problem doskwiera przy dojechaniu do świateł. Bo auto czasem gaśnie i trzeba szybko odpalić co by w tyłek w razie w nie wjechać komuś.
-
witam
u mnie obroty falują tylko na ssaniu np. odpalam po nocy, obroty rosną i spadają i tak przez chwile,ssanie się wyłącza i już normalnie trzyma obroty, co to może być? brak błędów na kompie
-
-
Witam mam problem z audi s3 mianowicie na kazdym biegu ciagnie do 6000 obrotow potem odcina moc. czy wie ktos czemu nie kreci dalej??