-
Witam
Ja te? mam problem ze sprz?g?em klimatyzacji ale chyba do?? nietypowy bo przekopa?em mase stron w internecie i nie znalaz?em odpowiedzi;(
Chodzi o to ?e nie dzia?a?a mi klimatyzacja, przesta?a dzia?a? z dnia na dzie? wi?c pojecha?em do mechanika.
On sprawdzi? wszystko i stwierdzi? ?e spalona jest cewka sprz?g?a od spr??arki wi?c w zasadzie powiedzia? ?ebym kupi? now? spr??ark? bo takiego sprz?g?a pewnie nie uda mi si? znale??. Ja jednak si? upar?em i zacz??em szuka? tego sprz?g?a.
Spisa?em dok?adny model spr??arki - Sanden SD7V16 - model no 1221, 7M0 820 803R. Sprz?g?o do tego modelu spr??arki ma numer 7M0 820 811C.
Tutaj zacz??y si? schody poniewa? z ETKI wynika ?e takie spr??arki nie by?y montowane w A3 tylko w VW sharanie i chyba jakich? SEAT'ach. Czyli pewnie poprzedni w?a?ciciel wymienia? spr??ark?.
Poszuka?em na allegro sprz?g?a do spr??arek i w zasadzie jedyne co znalaz?em to sprz?g?o o numerze katalogowym 1J0 820 811 L/M kt?re pasuje do spr??arek o numerze 1J0 820 803K (http://moto.allegro.pl/item113682057...seat_nowe.html).
Z tego co patrzy?em w necie to obie spr??arki (czyli 7M0 820 803R oraz 1J0 820 803K to te same modele czyli SD7V16 - 1221).
Czy kto? mo?e si? orientuje czy takie sprz?g?o z powy?szej aukcji b?dzie pasowa?o do mojej spr??arki?
Dzi?ki wszystkim za odpowied?
-
samo sprzęgło nie wiem ale wiem na pewno że cała sprężarka od klimy to jakieś 200 zł za używaną plus 200 zł robocizny
-
Witam podobnie jak większość mam problem ze sprzęgłem sprężarki klimatyzacji, muszę je wymienić może ktoś powie czy można to zrobić samemu. Znalazłem takie sprzęgło na allegro http://allegro.onet.pl/golf-4-iv-spr...311206917.html ale nie mam pewności czy będzie pasowało do do mojej a3.
pozdrawiam
-
A co się dzieję, że chcesz wymieniać sprzęgło?? Najczęstszym uszkodzeniem powodującym niedziałanie klimatyzacji to spalenie cewki elektromagnesu w sprzęgle.
-
sprzęgło się rozleciało wyję, stuka piszczy, a jeśli chodzi o cewkę to ona działa:)
-
Powinno pasować, najlepiej zdejmij swoje i sprawdź frez czy jest taki sam. Reszta powinna pasować bez problemu. Ono jest przykręcona jedną dużą śrubą.
-
Czyli wymiana nie powinna mi przysporzyć problemów? I jeszcze jedno kupić samo sprzęgło czy razem z lołem pasowym i cewką?
-
Na wszelki wypadek zadzwoń do gościa i zapytaj czy będzie pasować, na moje będzie bo mam takie samo. Zapytać nie zaszkodzi na pewno, a co do reszty to lepiej rozebrać najpierw i zobaczyć w jakim jest stanie.
-
moje sprzęgło jest raczej w stanie fatalnym nawet te blachy od czoła koła pasowego są popękane, na etce symbol tego sprzęgła to 1J0 820 811A a znalazłem kompletne koła pasowe sprzęgło i cewkę o symbolu 1J0 820 811 L(M)http://automic.pl/pl/sprzeglo-klimat...i-a3-nowe.html nie wiem co te literki oznaczają i czym te sprzęgła się różnią, jeśli ktoś ma pojęcie o tym to proszę o pomoc.
-
A dzwoniłeś i pytałeś gościa?? Ja zawsze dzwonie, bo kiedyś kupiłem teleskopy do ZXa niby pasujące, a były zupełnie inne. Lepiej zapytać niż wywalić kasę na darmo. Na moje ono powinno pasować. Ja w większości części kupuje do Seata Leona, bo są tańsze, mimo że to jest to samo, symbole się różnią ale pasuje i działa.