Nadal w poszukiwaniu luzów na przednim zawieszeniu od pewnego czasu luz który jest gdzieś ( nie wiadomo gdzie ) zaczął być odczuwalny na pedale sprzęgła - przenosi się moze macie jakieś propozycje ????
Printable View
Nadal w poszukiwaniu luzów na przednim zawieszeniu od pewnego czasu luz który jest gdzieś ( nie wiadomo gdzie ) zaczął być odczuwalny na pedale sprzęgła - przenosi się moze macie jakieś propozycje ????
U mnie byly stuki jak krecilem kierownica w lewo lub w prawo. Nawet z wylaczonym silnikiem jak krecilem kierownica to w jednym jakby miejscu na pelny obrot kierownicy. To byla przekladnia, cos sie zwalilo w silniku wspomagania. Nawet nie rozbieralem go tylko calosc wymienilem.
Mi to zdjagnozowal mechanik, nasluchiwal skad to dochodzi a ja krecilem. Ja od srodka tez syszalem, ale ten dzwiek byl mniej wiecej na wysokosci kierowcy.
Tym bardziej, przez internet nikt tego nie zdiagnozuje.
Hmm Miałem taki problem w Ibizie, w sumie wyglądało to tak jak opisujesz, też czułem dziury na sprzęgle i po wielu wizytach u różnych "fachowców" w końcu udało się dojść do tego że to Silentbloki wiec może sprawdź pod tym kątem.
Udało ci się już z tym uporać? Ja mam dokładnie to samo, coś stuka/drży przy wolnej jeździe. Nie słychać tego bardziej z żadnej strony, tak jakby z przodu ogólnie. Wymieniłem łączniki stabilizatora, bez rezultatu. Przy okazji zdjętych łączników zostały sprawdzone gumy stabilizatora, trzymają mocno, żadnych luzów. Na żadnej stacji diagnostyczniej nikt nic nie widzi... Jedyna rzecz, to delikatne luzy na tylnych gumach przedniego dolnego wahacza. Tego jeszcze nie robiłem, ale to nie powinno powodować tych stuków.
Przy wyłączonym silniku szarpiąc kierownicą (krótkie szarpnięcia w obie strony) słychać stuknięcia, ale to podobno normalne, bo nie ma wspomagania. Przy włączonym silniku nie ma żadnych stuków podczas kręcenia.
W moim poprzednim S3 8L baardzo podobne objawy powodowały wybite gumy stabilizatora, ale w 8P nie występują one jako osobna część, tylko jako komplet z całym stabilizatorem. Skoro mechanik powiedział, że przy zdjętych łącznikach stabilizatora nie dało się nawet przekręcić, to znaczy, że chyba nie o te gumy chodzi. Mam rację?
Moje problemy ze stukami przeniego zawieszenia zosta?y rozwi?zane. Powodem by?y dolne tylne tuleje wahacza. Co dziwne gumy nie by?y jako? "obkrojone" tylko metalowy trzpie? mia? luz wewn?trz gum.
Przy okazji wizyty u mechanika okaza?o si?, ?e s? stuki w jednym tylnym amortyzatorze, takie g?uche pukanie, raczej s?yszalne przy mniejszych pr?dko?ciach (wcze?niej my?la?em, ?e stuka tylna kanapa lub p??ka). Mechanik stwierdzi? ?e to albo mocowanie amortyzatora, albo on sam. Nie znam si? na tym, powiedzcie mi tak na ch?opski rozum. Czy mocowanie mo?e faktycznie wydawa? takie stuki? Patrz?c na zdj?cia w necie nie wiem co mog?o by tam ha?asowa?. Wymian? zleci?bym znajomemu, wi?c zaoszcz?dzi?bym par? st?wek...
Przyk?adowa aukcja mocowania:
http://moto.allegro.pl/gorne-mocowan...322990141.html
Wojt czy to te wymienia?e? Bo tez mam takie stuki jak jade wolno po kostce.
http://moto.allegro.pl/tuleja-wahacz...321268003.html
Ja własnie wróciłem z przeglądu i panem 20 mni szukaliśmy na nich luzu i nie znaleźliśmy wiec to chyba nie one juz sam nie wiem gdzie ten luz moze być. jest ona bardzo mały i słychac go na kostce brukowej przy lekko skręconych kołach moze to maglownica
Maglownicę zazwyczaj słychać na prostych kołach, tam zawsze najpierw pojawiają się luzy. Na skręconych kołach powinno być cicho.