widzę że się zaczął sezon na padanie czujek - w mojej 8p tez piszczy ciagle;/
Printable View
widzę że się zaczął sezon na padanie czujek - w mojej 8p tez piszczy ciagle;/
Pikanie czujników oznacza uszkodzenie któregoś z czujników lub wiązki.
Panowie jeśli fabryczne czujniczki to podłączyć komputerek i odczytać błędy na pewno coś wykaże.
Ja z kolei mam taki problem: moje czujniki w 8P 3D działają w porządku, z tą różnicą, że od jakiegoś czasu ciągle sygnał pikania pochodzi z prawego głośnika, nawet, jeśli przeszkoda jest po lewej. Mógłbym przysiąc, że kiedyś pikanie było po tej stronie, po której była przeszkoda...
Wiem, że działają wszystkie 4 czujniki, bo poprosiłem znajomego, żeby przechodził z tyłu mojego auta z lewej do prawej, i nawet, kiedy miałem go po lewej stronie, czujniki dawały znać o “przeszkodzie”, tylko że pikanie było po prawej stronie! Czy ktoś spotkał się z takim problemem?
Glosniczek jest jeden, z tylu po prawej stronie za tapicerka bagaznika pod gornym plastikiem. Wiec nie mogles slyszec dzwieku po lewej stronie.
Poważnie?! Czyli nie ma rozróżnienia na lewą i prawą stronę w zależności od strony, po której jest przeszkoda?! Mógłbym przysiąc, że taką wcześniej szłyszałem!!
heh imposible :) Potwierdzam wypowiedź Czaro. Masz jeden głośnik.
Tu masz opis z jak działają czujki w A3.
Sygnał ostrzegawczy rozlega się przy odległości 160 cm od przeszkody.Od odległości 30 cm dźwięk ostrzegawczy jest ciągły.W samochodach z zaczepem holowniczym odległość ta wynosi 35 cm (ze względu na kulę zaczepu).Ostrzeganie o przeszkodzie z boku pojawia się przy odległości 60 cm.
Jeżeli odstęp od przeszkody nie zmienia się przez 4 sekundy, sygnał ostrzegawczy staje się cichszy.
W przypadku obu czujników zewnętrznych sygnał ostrzegawczy jest wyłączany już po 3 sekundach niezmiennej odległości od przeszkody.
Taką sytuację sterownik rozpoznaje jako cofanie wzdłuż ściany, a nie jako zbliżanie się do przeszkody.
Sygnał ostrzegawczy jest wyłączony, gdy sterownik świateł przyczepy J345 zgłasza podłączoną przyczepę.
Brzęczyk ostrzegawczy jest umieszczony w tylnej części samochodu, nad prawym nadkolem
No dobra, dzięki Panowie!
U mnie to samo przestał na dniach działać, nie działa drugi od lewej, jak puknę w niego lekko to zaczyna działać, pewnie trzeba zdjąć zderzak i wyczyscić wtyczkę.