-
ja ostatnio mialem taki problem. wycieraczka sie zacinala, pozniej wariowala, ze dzialala wtedy kiedy nie miala dzialac a kiedy miala dzialac, to nie dzialala :)
zrob tak: sciagnij zaslepke na wycieraczce gdzie masz dysze, rozbierz to aby zostal sam trzpien nastepnie zdejmij pokrywe bagaznika od srodka, masz 2 sruby i zatrzaski, dostaniesz sie do mechanizmu wycieraczki. odpinasz wtyczke i wezyk ktory dostarcza plyn i odkrecasz 3 sruby. jak juz to zrobisz to rozbierz po porstu silnik wycieraczki. jest metalowa blaszka na bodajze 6 malych srubkach, przeczysc w srodku, nasmaruj, sprawdz czy nie przecieka Ci, jak tak to naloz malutka uszczelke skrec i powinno smigac.
jak nie to chyba pozostaje wymiana
-
dzięki za radę, na pewno to zrobię. myślę sobie czy to nie jakiś czujnik bo tak sam silniczek działa poprawnie, nawet nie jęknie ;) ta wycieraczka ma jeszcze jeden problem otóż płyn do dysz nie jest dostarczany tzn psika tak jakby wcale nie psikało, tak jakby były mocno zasyfiałe w środku, na te dysze jest jakieś rozwiązanie? napisz proszę czy jest jakiś czujnik na to aby wycieraczka nie włączała się sama.
-
Jeśli chodzi o złe spryskiwanie szyby to najlepiej wymienic tą dysze, sam tak zrobiłem, koszt w ASO nie pamietam dokladnie ale ok.25-35 pln
-
nie wiem co to czujnikow, ale pewnie wszystko zalezy od elektryki.
u mnie wycieraczka zwariowala, bo pomagalem jej recznie wrocic do swojej pozycji itd, poza tym w srodku bylo tez duzo wody co moglo miec jakis wplyw.
sciagnij jeszcze ramie wycieraczki i daj popracowac samemu silniczkowi wtedy bedziesz widzial po obrocie trzpienia czy robi pelen ruch i czy jest ok.
co do zlego spryskiwania to wina dyszy. u mnie tez byly problemy z spryskiwaniem szyby mimo ze dysze czyscilem. kupiel nowa w aso za 35zl i pryska tak jak powinna
-
Witam,
mam problem ze spryskiwaczami a mianowicie gdy zakupiłem samochód a3 3d 2003 8p nie działał tylna wycieraczka wraz z tylnymi spryskami i przednimi nie było słychac żadnej reakcji na przekaźniku, po przeczyszczeniu silniczka tylnej wycieraczki przednie spryski zaczęły działać ale bardzo często przerywały i słychać było takie jak by strzelanie przekaźnika niestykanie lub coś w tym sensie i ten dźwięk nie wydobywał się z manetki!! Niestety pod czas mrozów tylna wycieraczka uruchomiła się gdy włączyłem przednią i wsteczny a była przymarznięta i od tego momentu przestała działać i tylna wycieraczka i przednie spryski ? I tu moje pytanie który moduł odpowiada za spryskiwacze i wycieraczki ? Wycieraczkę tylną próbowałem nawet odłączyć bo myślałem że robi ona zakłucenia na przekaźniku ale to niestety nie pomogło? Bardzo proszę o info czy ktoś miał podobny problem i jaki moduł odpowiada za spryski i wycieraczki i gdzie on się znajduje?
A i wszystkie bezpieczniki zostały sprawdzone!?
Pozdrawiam
-
Dzisiaj nadszedł kres mojej tylnej wycieraczki. Objawy były takie, że przez ostatnie 4-5 dni działała co raz wolniej. Dzisiaj po postoju doszła do 2/3 szyby i się zatrzymała, musiałem popchnąć wycieraczkę, żeby dokończyła cykl i powróciła na miejsce "0". Jutro postaram się rozebrać mechanizm i przeczyszczę, nasmaruję i dam znać czy dało to jakiś efekt...
-
wojt tu masz linka do demontażu i czyszczenia mechanizmu tylnej wycieraczki w większości przypadków to pomaga.http://www.a3-club.net/forum/showthr...039#post893039
-
Golem1 dzięki za instrukcję, ale nie udało mi się nic zdziałać. Bez ściągacza raczej się nie obejdzie. Chyba, że ktoś ma jakiś sposób żeby zdjąć wycieraczkę "domowymi" narzędziami?
-
Lepiej nie ryzykuj jesli nie masz sciagacza, bo skonczy sie to wymiana szyby.
-
Ja też mam problem z wycieraczką tylną uderza mi w lakier jak wraca do pierwotnej pozycji co można z tym zrobić?