Ogólnie jak temperatura będzie spadać na zegarach, a na climatronicu będzie trzymać no to czujnik odmówił posłuszeństwa.
Printable View
Ogólnie jak temperatura będzie spadać na zegarach, a na climatronicu będzie trzymać no to czujnik odmówił posłuszeństwa.
A wiec tak przejechałem około 7km i na climatroniku temperatura doszła do 73st i na wskazówce było porównywalnie, Jak zatrzymałem auto pod domem z włączonym ciepłym nawiewem to temperatura zarówno na climatroniku jak i na wsazówce spadła do 70st. Więc z tego rozumiem ze czujnik jest sprawny???? i nasuwa się pytanie co jak nie czujnik????
nie wiem w czym masz problem według mnie to normalne tak samo mam jak ty i nie widze w tym nic dziwnego :)
No własnie ja juz sam nie wiem. Jedni mówią że to normalne przy takich temperaturach jakie sa przez ostatnie tygodnie a inni twierdzą że silnik powinien osiągnąć te swoje optymalne 90st i trzymać. Ewentualnie w niewielkim zakresie może się zmieniać (czyt. spadek o 10st)
nie wiem według mnie jesteś przewrażliwiony na tym punkcie :D kolega ma audi a4 B7 fakt autko zagrzewa sie szybko ale jak stoi na światłach to temperatura też mu spada oczywiście jak są temperatury minusowe to jest diesel on na wolnych obrotach sie chłodzi :)
No fakt jest taki ze jest to moj pierwszy diesel. Wcześniej miałem benzyne i wskaźnik tak nie wariował. Moja Luba ma Citroena Berlingo w dieslu i w nim temperatura spadnie o 10 st i nie więcej, nie ważne jakie mrozy. Stąd też moje pytanie do Was sie zrodziło żeby mnie upewnić że wszysto jest ok albo żeby ktoś mi zasugerował czym to jest spowodowane.
wymien termostat i juz nie bedziesz miła problemu ze skaczaca temperatura
mi wolno grzał (w miescie w korkach do szkoły na odc. 8,5km wskazowka potrafiła w ogole sie nie ruszyc tylko przy lekkich mrozach). o 90 stopniach moglem pomarzyc ile bym nie przejechał. wymienilem termo i teraz nawet na tym odcinku do szkoły grzeje prawie do 90 mimo stale niskich obrotów i korków. natomiast wskazówka potrafi poleciec w dół jak stoisz na swiatlach i to chyba normalne. zdr\
Cześć.
Ja proponuje zrobić dłuższą wycieczkę niż 7km. Zrób test na ok 20-25km. Teraz jak auto nawet z dobrym termostatem osiągnie 90stopni po ok 8km to po włączeniu na full ogrzewania w pierwszej fazie temp za zegarach spadnie (wpuszczasz ciepłe powietrze do środka - w moim przypadku do ok 80-85 stopni) ale po chwili powinna się zacząć podnosić do 90 i jak już osiągnie to powinna stać, jak wryta.
Inna sytuacja jest jeśli, od chwili ruszenia ustawisz nawiew na full temp. W tedy auto grzeje się 2km dłużej do 90km, ale nie ma już skakania temperatury.
Pozdr.
Eryk