Czy wie ktoś jak zamienić w liczniku z pełnym fisem mile na kilometry ???
Printable View
Czy wie ktoś jak zamienić w liczniku z pełnym fisem mile na kilometry ???
Witam
Podlacze sie pod temat, przeszukalem forum i nie znalazlem info na temat zamiany zwylkego licznika przedliftowego ( tdi 98 ) na Fisa 8L0 919 930 H z benzynki.Jest to mozliwe bez wiekszych problemow?Co z kontrolka swiec zarowych? Nr moich zegarow 8L0 919 860 D.
Na pewno nie ma problemu jeśli chodzi o obrotomierz, wystarczy odpowiednio zakodować licznik VAGiem, a co do kontrolki świec to głowy nie dam, ale chyba dioda od niej jest.
Silnik benzynowy ma kontrolkę EPC , co jest równoważne w dieslu z kontrolką świec żarowych.
i juz panowie male sprostowanie:
1.samo przekodowanie z diesla na benzyne i odwrotnie nic wam nie da, trzeba caly eprom zmieniac
2. w licznikach 919 swiece i epc to rozne kontrolki i zazwyczaj jak licznik z benzyny to nie ma diody w miejscu swiec i nie bedzie swiecic
itd licznik z benzyny da sie podlaczyc do diesla i mozna tak zrobic zeby dobrze pokazywal obroty w skali do 7000rpm
ad.1 jest to jakas skomplikowana operacja , laik da rade czy tez musialbym udac sie do specjalist od licznikow?
ad.2 czyli w sumie jest to mozliwe ale ciut skomplikowane :) - poprosze o dokladniejsze info jak tego dokonac.
odp 1
wizyta u specjalisty- 100 zl
zczytanie nowego pinu, przekladka licznika, zmiana kodowania...
odp 2
smialo mozna zakladac benzynke do dyzla, dioda swieci jak powinna- tarcze mam od benzyny i zamiast swiecy zarowej pali sie CAT.
Ogolnie polecam
ad 1. no prosciej sie juz nie da, programator w dlon i dobry wasd, i albo przez zlacze albo na wylutowanym epromie
ad 2. robilem to tylko raz w passacie ale nie mialem samochodu na miejscu i klientowi sie spieszylo wiec nie wiem czy zadzialalo czy nie ale przypuszczam ze dolutowanie samej diody moze nic nie dac, trzebaby przelutowac moze cos wiecej, i zobaczyc dokladnie jaka jest ronica miedzy dieslem a benzynka
oczyiscie jakbby to czytali panowie z licznikami 8L0 920 xxx ten problem juz nie wystepuje, bo jest to jedna diodka
Podepne się ze swoim problemem mianowicie mój FIS zaniża mi średnie spalanie pokazuje mi jakieś 4,6-4,7L co nie jest adekwatne do spalania mierzonego fizycznie, bak do pełna i jazda, wychodzi 5,5L? O co chodzi? Dodam jeszcze że mam box-a ale pytanie jest o błąd na fis-ie bo o boxach się już nasłuchałem:/
Mieto3 Ty tu najlepiej ogarniasz temat związany z elektroniką i dla Ciebie RESPECT. Przy kodowaniu pomagał jednak w znacznej mierze Dave. Co do zaniżania wartości spalania to chyba to jest normalne. Nikomu nie pokazuje idealnie. Słyszałem że jest możliwość zmiany podziałki (u mnie maksymalnie jest 52L chwilowego) ale na ten temat niech wypowie się nasz wszechwiedzący Mięto3 :D
strikerbest nie mam zalu, spoko jest
a co do ustawiania spalania na FIS jest jedna mozliwosc niejakiej kalibracji
oczywiscie w VAGu 17insstrument>>>>10adaptacje>>>>i grupa 003
powinna byc tam wartosc 100 i te wartosc mozna zmieniac w granicach 85 - 115 % ze skokiem co 5
nalezy zmieniac o male wartosci i sprawdzac az wam bedzie dobrze pokazywac
prosze nie pytac mnie czy w gore czy w dol i o ile zmieni sie spalanie jak zmniejszymy czy zwiekszymy o 5% ( roznie sie dzieje w roznych autach)
pozdrawiam zapalencow