dokładnie :thumbright:
Printable View
Mam nadzieję że teraz dobrze trafiłem.
Witam, jak w temacie FIS z pewnością nie działa prawidłowo. Auto mam od ponad miesiąca i jest tak od początku.
Zdjęcie jak to wygląda: http://i.imgur.com/Op9hH1el.jpg
W poniedziałek padł mi akumulator, po jego naładowaniu nagle zaczęło w miarę to działać, jednak po 5 min znów to samo.
Maksymalny zasięg jaki pokazuje na pełnym baku to 90 km.
Wie ktoś o co tu może chodzić ?
A nie masz problemu, że czasem prędkościomierz nie działa? U mnie czasami nie działał lub skakał wtedy spalanie miałem tez na takim poziomie jak Ty. Po wyczyszczeniu wtyczki od prędkościomierza problem znikł, potem świrował poziom paliwa w baku, ale po wyczyszczeniu pływaka jest idealnie.
Wszystko działa w porządku. Jedynie problem właśnie z tym FIS. Prędkościomierz wszystko działa.
Spada na 0, następnie wskakuje na 15 i z powrotem na 51 :(
Na zasięgu, najwyższy jaki mi pokazało to 120 km mimo iż zatankowałem do pełna.
Witam czy możliwe jest że po zresetowaniu w środę FISa pokazuje mi on spalanie 7l/100km w mieście gdzie zawsze pokazywał max 5.3?
Dodam że przejechałem już dobre 250km
To zalezy czy te 5.3/100 byly realne i pasowaly Ci kilometry wzgledem ilosci zatankowanego paliwa. Niska temperatura tez ma wplyw na spalanie wiec moze akurat byl wiekszy mroz i wskoczylo na 7/100.
U mnie w PD (130 KM + chip) na krótkich odcinkach po mieście (2-3 km) średnie około 9 wychodzi. Zimą czy w duże korki na pewno wyszłoby więcej i będzie to normalne, skoro zamiast jechać więcej stoi się w miejscu, a silnik dostaje większą dawkę, bo zimny.
Poza miastem spala mi niecałe 6 wg wskazań, ale w rzeczywistości komputer zawyża o około 0,3 litra - sprawdzone kilkukrotnie podczas tankowania pod korek.
Przy okazji, ktoś się orientuje może, czy komputer średnie spalanie zawsze od momentu skasowania, czy może z ostatnich iluś km? Otóż chciałem sobie sprawdzić średnie spalanie po dłuższym czasie: zrobiłem jakieś 2000 km, komputer naliczył, że przejechałem jakieś 40 godzin ze średnią ~50 km/h i spalaniem na poziomie 5,8 l/100km. Potem auto poszło na ozonowanie wnętrza, czyli powiedzmy niecałe pół godziny parkotania w miejscu. Niestety nie miałem wglądu co się dzieje z samochodem, bo musiałem siedzieć w poczekalni. Po wykonaniu usługi średnia prędkość spadła do 23 km/h, a spalanie wzrosło do 8,6. Teoretycznie mógł się ktoś bawić FISem, ale wtedy raczej miałbym średnią na 0 lub kreseczkę "-" (już nie pamiętam które kiedy się wyświetla). Stąd wnioskuję, że średnia prędkość i spalanie zliczają się od momentu skasowania, ale nie więcej niż przez ostatnie... kilkadziesiąt-kilkaset km...? Ma ktoś doświadczenia na ten temat, bądź zna dokładny "zakres" historii tego co zlicza komputer? A może mam coś uszkodzone?
Hej Elivis
z tego co kiedys czytalem to FIS oblicza zasieg na podstawie ostatnich 30 przejechanych km, jezeli chodzi o to twoje spalanie zawyzone to moge tylko powiedzeic ze jak auto masz zapalone na postoju to spala ok 0,7l/h z klima ok 1,2l/h tak wyswietla w VW dlatego pewnie ci poszlo tez spalanie do gory. A jezeli chodzi o predkosci to jak masz zapalony silnik na postoju i sprawdzisz na Klimatroniku predkosci bedzie ci skakac miedzy 0 a 2 i dlatego auto myslalo ze jedziesz powolutku. Niestety te piersze FISy nie byly jeszcze tak dobrze dopracowane :)
Latwo mozesz to sobie sprawdzic wszystko jak poprostu wykasujesz np po zatankowaniu spalanie, zrobisz 10metrow to chwyci juz srednei spalanie np na 6 litrow i jak sie wtedy zatrzymiesz z wklaczonym silnikiem to bedzie szlo w gore mi dochodzi do max 15,9 i przeskakuje do 15.0 i znow do 15,9 i ciagle tak, az zaczne jechac to spanie na mniej. Ale ty masz nowsze auto moze masz lepszy troche FIS
- - - Aktualizacja postu - - -
A tak sie jeszcze chcialem spytac czy wie ktos czy da sie przestawic maxymalny zasieg na wiekszy, u mnie max pokazje 1650km do przejechania na baku wiecej nie da.
Moze gdzies na VAGu sie da to przestawic na wiecej?