-
właśnie zabrałem się za robienie flanszy wg uszczelki i takie moje pytanie wytoczyłem otwór 76 ale porównując z uszczelką to wejdzie jeszcze większa rurka tylko czy sprawdza się tu teoria im więcej tym lepiej ? :) i jeszcze gdyby ktoś mi powiedział jaka długa ma być tulejka pod 2 sondę to bym był bardzo wdzięczny tzn chodzi mi czy długość itd ma tu znaczenie bo widziałem takie na 7cm, kolega czapu pisał że 7mm musi się sonda schować, a widziałem również wstawione kolanko z kawałkiem rurki dość sporej długości i nie wiem jak tu podejść do tematu :/
-
bardzo pomogliście dzięki heh
-
uszczelka ma większy otwór ale flansza już troszkę mniejszy, jest tam około 78mm o ile pamiętam więc 76mm będzie najlepszą opcją.
sonda powinna być w środku rury po to by na bierząco sprawdziać ilość tlenu w spalinach, gdy ją oddalimy w jakiejs dodatkowej rurce to spaliny bedą tam zostawały, nie bedzie ich wymiany i sonda nie bedzie reagowala na zubożenia/wzbogacenia dawki. rurki stosuje się tylko wtedy gdy chcemy sondę oszukać.
nalezy również pamiętać o tym że sonda lepiej na dłuższą mete sprawuje się gdy jest ustawiona minimum 15 stopni od poziomu do góry po to aby woda wylatująca z wydechu nie dostawała się do otworów pomiarowych
-
no już jakieś konkrety tylko mi chodziło o 2 sondę tą przy której wyskoczy check bo ją trzeba właśnie oszukać później ją wyłączę jak program się zrobi ale narazie chciałbym zrobić to jakoś bez programu tak by działało jak należy, i kolejne moje pytanie to właśnie jakiej długości powinny być tulejki pod 1 i 2 sondę i czy jak będą parę centymetrów w jedną czy drugą stronę czy to jakiś wpływ będzie miało
-
pod pierwsza nie róbb żadnej tuleki tylko normalnie wspawaj nakrętke m20.
pod drugą zrób tulejke na 3-4cm, wierć w niej dziurkę i tyle, jak przesuniesz sonde trochę dalej/bliżej to nic się nie stanie
-
czy obie sondy mają taki sam gwint tzn nie chce mi się wykręcać żeby sprawdzić a chce wszystko sobie uszykować do spawania zanim serie rozbiorę :) i pewnie głupie pytanie ale duża ta dziurka w tej tulejce 4 wiertło czy większe ?
-
takie same M20.
wiertło 4 będzie okej ;)
-
ok wielkie dzięki nakrętki już mam czyli kolejny krok do przodu :)
-
Jeśli jest ktoś zainteresowany, to mam na sprzedaż za dobre pieniądze nowe złącze elastyczne ze stali nierdzewnej 200x76 mm.
-
niestety ale złącze planuję dać kawałek przed tłumikiem a tam już będzie 60 tak że niestety nie przypasuje :/