Trzeba prowadzić wiązkę, można kupić gotowca. Jest filmik z montażu na youtube.
Printable View
Ktoś juz zmieniał w przedlifcie na mib poliftowego? Jak to wyglada? Wgl to co jest najlepiej zrobić zeby była navi, screenmirror itp? Mam wersje bez navi i chce to zmienic, tylko jak juz robić to zeby było wszystko, zrzut ekranu CarPlay itp co jest najlepsza opcja i jak sie za to zabrac ?
Panowie Czy jest możliwość wymiany samego wyświetlacza na większy? Czy trzeba też tą jednostkę sterującą co jest w schowku?
Musisz wymienić wszystko, ekran i stacja sterująca pod podlokietnikeiem, inaczej nie da rady.. i to w schowku chyba tez, bo wraz z większym ekranem jest więcej opcji, (jeśli się nie mylę)
Dzięki za info A jaki to mniej więcej koszt?
Żeby duży ekran działał poprawnie trzeba wymienić również jednostkę w schowku. Panelu sterującego w tunelu środkowym nie trzeba zmieniać, może zostać ten z czarnymi przyciskami. Co do wymiany MMI na poliftowe z android auto to niedawno przerabiałem u siebie, ekran jeśli jest duży to może zostać przedliftowy, do wymiany jednostka w schowku oraz ta w podłokietniku z portami USB, dodatkowo trzeba wymienić kosz w podłokietniku bo porty mają inny wymiar i wymiana kabli do podłączenia nowych portów usb do jednostki w schowku. Co do kosztów to cały zestaw MMI ok 1500-2500, kable i porty usb 600, ściągnięcie ochrony komponentu 500 i kodowanie z odblokowaniem wszystkich funkcji koło 1000zł. Po ściągnięciu ochrony komponentów MMI się resetuje i trzeba dokodować funkcje, nawet obsługa głosowa, bluetooth, mapy a już na pewno android auto czy drive select. Nie da się tego zrobić vagiem, pomoże tylko magik z odisem.
A kombinował ktoś ogarnąć mirror link? Czy działa tylko z CarPlay na mib 2?
Nie ma takiej funkcji w oryginalnych MMI, nawet poliftowym. Można dołożyć adroid auto, carplay czy mirror link od chińczyków ale wtedy dźwięk idzie po AUX i jest spora strata jakości dźwięku, dużo lepiej gra przez bluetooth lub oryginalny smartphone interface.
tylko po co mirror link skoro można doposażyć samochód w CarPlay + Android Auto ?
Planuje doposażyć i zastanawiam sie co bedzie lepsze :D
mirror link - to chyba mało kto wspiera z producentów telefonów ale mogę się mylić bo nie jestem na bieżąco
A jak uruchomić tą navi co mam Jest karta ale na ekranie wyskakuje komunikat że nie zainstalowano czegoś tam Wie ktoś z Was o co chodzi? W schowku jest pudełko na CD i dwie dziury na karty SD Nie mam pojęcia czemu nie działa
do usuniecia
zawsze warto zaktualizowac, 2440 ma problem z pokazywaniem nazwy kontaktu z ksiazki tel, pokazuje zazwyczaj numer zamiast przypisanej do niego nazwy
A powiedz jak chesz to zrobić tzn. zaktualizować?
Aktualizacja Po włączeniu nawigacji przyciskiem wyświetla komunikat "Dane nawigacyjne nie zostały udostępnione" Co zrobić żeby navi ruszyła
Po włonczeniu nawigacji komunikat proszę włożyć nośnik danycj
Miałem podobnie, navi aktywowana ale brak karty. Zobacz z którego roku masz mapy aktualnie i szukaj takiej karty, która rocznikowo odpowiada. Tylko czy jest sens jeździć na starych mapach...
Przeczytaj ten wątek od początku, trochę się rozjaśni ;P
A pytanie z innej beczki, na przyciski zostało wylane troche piwa, jak by to najlepiej ogarnąć zeby nic nie uszkodzić oraz żeby nie powstała rdza?:confused:
Cześć, poproszę na pw ofertę od osób na forum zajmujacych się mapami i spolszczaniem MIB, potrzebuje polski język oraz polskie mapy w samochodzie A3 8V 2018 USA z Virtual Cocpit, mam tam z tego co wyczytałem na forum MIB2 (dwa sloty sd i slot sim w schowku, włącznik nav jest na tunelu srodkowym)
Ja mam problem z szumami w radiu A3 15r. Mmi navigation plus 2x sd w schowku + navi na dysku twardym. Dam głośniej i po prostu tak trzeszczy że nie da się słuchać, zrobię reset kombinacja 3 przyciskow z tunelu i wszystko gra jak trzeba. Wyjdę z auta na np 10 minut i znów szumy.. Reset pomaga za każdym razem do czasu kolejnego trzeszczenia. Glosniki, instalacja dobre, brak bledow w vcds. Ktoś ogarnie to na mazowszu?
Pisz do Pawła, pab567 z forum skoda superb. MIB1 ma znany (nie tu) problem z końcówkami mocy. Będzie trzeszczeć aż całkiem dźwięk padnie.
Hi. Mam pytanie. W aucie mam navi mmi mib1 high z softem mhig_us_au_p2014 i mapami na hdd ece 2018
Pierwsze pytanie w jaki sposób najszybciej zaktualizować mapy do najnowszej wersji? W myaudi pokazuje że nie ma już nowszych map do mojego auta. Po drugie posiadam w moim mmi 2 sloty na sd i jednen na sim. Wkładałem już sim play, tmobile i nic. Wie ktoś jak to ruszyć? Auto jest z usa i nie wiem czy jest jakaś blokada sim na Europę?
Trzecie pytanie to czy jest jakiś sposób, moduł aby do tego mmi nie wymieniając jednostki na mib2 dołożyć android auto czy apple carplay?
Witajcie serdecznie forumowicze! Z racji, że nabyłem A3 8V z wersją Navi Plus przed liftem, postanowiłem uruchomić mapy Google, lecz mam problemy z wykryciem przez system karty sim. Po włożeniu karty brak jakiejkolwiek reakcji, nic nie wyskakuje, a po wejściu w audi connect wyskakuje brak połączenia- możliwy brak karty sim. Dodam jeszcze, że wkładałem kartę sim Play z 300GB internetem oraz T-Mobile. Próbowałem już włączyć moduł danych w ustawieniach, ale bez pozytywnego rezultatu. Moja wersja oprogramowania to: MHIG_EU_AU_S1531_1 czy ktoś was spotkał się z podobnym problemem lub wie co może być przyczyną?
Witam. Także mam A3 8V ale amerykańca. Ten sam problem. Z tego co się dowiedziałem to że amerykański moduł nie czyta europejskich kart sim. Dałem sobie z tym spokój bo i tak google eartch ma być wyłączone a w audi connect nic ciekawego nie ma. Jadę niedługo na wymianę mojej jednostki mib high na mib2 z nawigacją i odblokowanym android auto/apple carplay ď Wtedy będzie spoko
Tylko tak się składa, że właśnie u mnie powinno czytać bez problemowo tą kartę bo to wersja europejska z rynku niemieckiego. Posiada ktoś może Navi Plus i wie może czy w vcdsie na 5F jest jakaś możliwość sprawdzenia czy mib czyta kartę, albo ewentualnie jakaś opcja co pozwala na wyłączenie/włączenie tego slotu?. Zauważyłem również, że jak mam włączone światła to świeci podświetlanie slotów kart SD, a slot na karte sim nie jest, w ogóle podświetlony...
Firma Retrofit Lab z Nasielska koło Warszawy wyceniła mi wymianę na mib2 z kodowaniem itp. na około 2000pln. Więc spoko. Pytałem jeszcze gdzieś w Krakowie bodajże. Tam około 2500pln . Można też iść w taki moduł multimedialny który doczepia się do naszej jednostki mib i rozszerza on jej możliwości choćby o apple carplay/ android auto, screen mirroring itp. Jest tego sporo na aliexpress za rozsądne pieniądze ale jednak wolę oryginalną jednostkę
U mnie również w granicach 2k wymiana, kodowanie + aktywacja dożywotnich aktualizacji map. W mojej nawigacji nie ma karty z mapami więc póki co jakbym nie miał nawigacji w aucie tylko w telefonie. Aktualizacja map nie opłaca się więc pozostaje tylko aktualizacja całej jednostki na MIB2
Ja mam u siebie mib 1 high z wbudowanym hdd i dotykowym touchpadem do wprowadzania tekstu. Mapy na hdd mam datowane na 2018 więc już trochę nieaktualne . Wyjścia mam 2. Albo dołożenie do tej już jednostki multimedia interface który rozszerzy to mib 1 o obsługę android auto i apple carplay + na wszelki wypadek aktualizacja wbudowanej mapy w mmi do najnowszej lub wymiana mib na mib2 z odblokowanym carplay/aa i najnowszymi mapami żeby było jak w oryginale bez tzw. druciarstwa, przejściówek itp. To i to działa i dobrze że mamy jakiś wybór. A mając już w aucie android auto czy carplay choćby mapy googla masz zawsze aktualne więc wbudowana navi będzie zbędna. Można także bez problemu kupić adapter dzięki któremu będziemy łączyć się z naszym telefonem bezprzewodowo
Mam takie pytanie bo sam rozglądam się za kompletowanie dużego wyświetlacza i jednostki MIB2.
Nurtuje mnie pytanie bo 2 sprzedawców wysłało mi zdjęcia wyświetlaczy i zauważyłem że jeden o symbolu 8V0857273B ma grubsze ramki (wyświetlacz jest jakby mniejszy) i 8V0857273P gdzie te ramki wyświetlacza są jakby cieńsze (większy wyświetlacz?)
Dokładniej widać o co mi chodzi na foto. O co tu chodzi to są jakieś pomylone numery czy na coś innego muszę zwracać uwagę ?
https://i.imgur.com/lJbCEPy.png
Z tego co doczytałem to litera na końcu numeru odpowiada za teksturę plastiku i można ten plastik sobie zamienić z oryginalnego wyświetlacza wiec tu nie ma problemu...
Ten po prawej to standardowy mały ekran, do MIB2 potrzebujesz duży ekran tak jak ten po lewej. Po ramkach najłatwiej poznać, po numerach też: J N M lub P na końcu.
Wie ktoś może dlaczego w moim S3 FL z Kanady:
po pierwsze - nie chowa się ekran po zgaszeniu silnika
po drugie - ekran nie wygasza się po przyciśnięciu przycisku?
Ekran nigdy się nie chowa? Mechanizm działa, nie ma błędów mmi?
a była nawka przerabiana na eu??
Miałem podobnie, spec od przeróbki nie zmienił kodowania w panelu sterowania i ekran się nie chował, zmieniłem panel sterowania na inny i wszystko wróciło do normy, jednak zakup drugiego jest moim zdaniem bez sensu i trzeba właściwie zakodować panel
Prosze auto europa 2013r "mały ekran"
Address 5F: Information Electr. (J794) Labels:| 8V0-035-MIB-STD1.clb
Part No SW: 8V0 035 864 A HW: 8V0 035 864
Component: MU-S-N-ER 039 0370
Serial number:
Coding: 01730301FF00000021110001000A00002F0004440100010006
Shop #: WSC 06314 790 00021
ASAM Dataset: EV_MUStd4CPASE 002018
ROD: EV_MUStd4CPASE_AU37.rod
VCID: 39781578B859938E8D-806C
Data medium:
Subsystem 1 - Part No SW: 8V0 919 866 A HW: -----------
Component: ECE 2013 --- 0021
Serial number: --------------------
Display unit 1 for multimedia system:
Subsystem 2 - Part No SW: 8V0 919 603 A HW: 8V0 919 603 A
Component: DU Std H47 0013
Serial number:
Multimedia Operating Unit:
Subsystem 3 - Part No SW: 8V0 919 614 B HW: 8V0 919 614 B
Component: ControlUnit_B H33 0037
Serial number:
No fault code found.
Cześć!
Czy możecie mi pomóc rozkminić jaki system radiowy jest w moim aucie? Mam A3 z 2015 i w ustawieniach widzę wersję mstd_us_au_p3371.
Czy to jest MIB-1 czy MSTD? Czy da się do tego podpiąć dodatkowy moduł Android Auto (jaki)? Czy da się coś jeszcze z tym zrobić (odblokować cokolwiek)?
Z góry dziękuję za pomoc!
Marek
A podpowie ktoś jak zabrać się za wymianę ekranu (wyświetlacza) ?
Wyciągasz nawiewy pod ekranem, odkręcasz śruby pod ekranem i wypychasz ekran do góry
Dzięki. Nie wyglada na zbyt skomplikowane.
Cześć, czy są jakieś różnice w funkcjach samochodu pomiędzy tym małym ekranem a dużym? Jeśli tak to można wiedzieć jakie?
2. Czy po wielkości ekranu da się wywnioskować jaki typ MMI jest w samochodzie?
Z góry dzięki za odpowiedź ;)
http://upgrademyaudi.pl/poradniki/ja...mmi-omowienie/
Nawet pewnie w Google nie wpisałeś ? Info jest pełno... Różnice, wersje, jak sprawdzić itd.
@audif , generalnie to wersja high w przedlifcie posiada chromowane przyciski obsługi mmi i duży ekran . Reszta to zwykle jednostki z czarnymi przyciskami z obsługą navi na sd lub bez. W samym menu mmi także możesz sprawdzić w informacji o oprogramowaniu czy masz high (zaczyna się od mhig... ) Lub standard (mstd...) . W polifcie są już tylko 2 przyciski obsługi mmi i soft zaczyna się od mhig2 lub mstd2. Jeśli się mylę to niech mnie ktoś poprawi
Szukałem wszędzie i nei znalazłem nic na temat różnic...
@zbigzbig20
Dzięki za wyjaśnienie, a jeśli kompletnie nie zależy mi na nawigacji to są jeszcze jakieś inne różnice, nie wiem, jakieś dodatkowe fukcje typu muzyka z SD/USB ?
Nie dam sobie ręki uciąć jeśli chodzi o odtwarzanie mp3 z karty sd na standardowym mmi bo nie miałem nigdy okazji sprawdzić. Ale wydaje mi się że nie powinno być problemu. Co mnie najbardziej w oczy kłuje w tych standardowych mmi z małym ekranem to jakość obrazu. Nie dość że ekran mniejszy to jeszcze rozdzielczość kiepska . Jak ktoś nie zwraca na to uwagi to nie będzie przeszkadzać. Jeśli chodzi o inne dodatkowe funkcje to w tej lepszej wersji mmi masz dodatkowo slot na kartę sim. Póki co mało przydatne ale jak chcesz to wkładasz sim z netem i robisz sobie z audi router (udostępniasz net dla innych), można też używać serwisu audi connect który jest płatny po kilku latach i guzik tam jest ciekawego poza mapami czy poi do pobrania jeśli nadal ci przysługuje (audi daje 3 lata na update) , bluetooth raczej także działa ze standarowym mmi. A i jeszcze w tym high jest wbudowany dysk twardy na który możemy sobie muzę wgrać , oglądać filmy (nawet podczas jazdy jak odblokujemy , nie namawiam) . Jeśli dodatkowo w aucie masz wyjście na aux czy audi music interface to wpinasz się w to i słuchasz muzy z telefonu itp