grzbietem do wewnątrz a stożkiem do zewnątrz
Printable View
dzięki, ale pytam też o obrót w gnieździe, czy są tam znaczniki tak jak w stalowo gumowych że trzeba odpowiednio wcisnąć?, czy wciskasz jak wejdzie i nie ważny obrót?
panowie podajcie strone z której zamawialiście te tuleje poliuretanowe
interesuje mnie na przód ja i na tył auta
ok ja znalazłem jeszcze tu http://www.mapet-tuning.com/sklep/au..._731_1108.html
tak sa jeszcze oznaczenia FI 20, FI 21, FI 23
zamawiając zestaw na przednia oś będą wiedzieć który zestaw idzie do mojego auta czy będę zmuszony zmierzyć to suwmiarka
i jeszcze jedno pytanie jak już wymieniam tuleje poli z przodu to wymieniać i z tyłu na poli
najlepiej zmierzyć, ja z tyłu poli nie mam, a Ty rób jak chcesz :)
Podobno polecają wsadzać tuleje z Audi TT..
ta się zastanawiam jak zmierzyć średnice tylnej tulei, wiem że najprostszym sposobem będzie demontaż tulei, ale to nie wchodzi w grę bo będę uziemiony, macie może jakiś inny sposób
pomożecie :p
ja sie wbiłem pod auto na parkingu z suwmiarką, od wewnętrznej strony maż taki duży wewnętrzny kołnierz gumowy więc lipa, ale z drugiej strony z tulei belki wyłania sie lekko tuleja zewnętrzna naszej ,,tulei amortyzującej" :D
tam złapałem ten molimetr wystający i wyszło mi że 69 mm,potem złapałem wymiar całej tulei belki i wyszło mi ok. 76 mm, czyli uważam że ścianki belki powinny mieć koło 3mm grubości więc u siebie obstawiał bym 69. Bo myśląc dalej jeśli bym miał 73mm to ścianki miały by 1,5 mm ta to chyba trochę za mało jak na element nośny tylnej belki...- tak myślę. Proszę o korektę jeśli sie mylę;)
PS.
mariusz1111 planuje zamawiać towarek w ten łikend a w przyszły piątek wymieniać w rykach, więc jak chcesz to możemy zamówić razem (tniemy koszty przesyłki :P ) a towar bym przywiózł w piątek do Dęblina:thumbright: Po wymęczeniu konsultanta wydębiłem jakieś tam 5% zniżki i za full komplet przód + tył jest koszt 514 zeta:D
szataniszcze podaj mi nr tel. na priw
skusze sie na taka propozycję
Mateusz1900tdi o te kody chodzi crx5, Civic5
ta cena jest już po rabacie za przód i tył
dorzuce 3 grosze- w polonezie jest cos takiego jak drazki reakcyjne z przodu. wymiana gum tych drazkow na poliuretan - pomogla w znacznym stopniu. auto nie ''szarpalo'' tak przy przyspieszaniu i hamowaniu, jak na zwyklej gumie.
łłłłłeeee gówno tam wiecie:p
aktualny kod to ,,audi5"
no dobrze szanowni koledzy. Towarek Poli już u mnie jest. Teraz mam pytanie.
Już wiem że tuleje w belkę wkłada sie bez żadnych znaczników bo tuleja dookoła identyczna. Czy te tylne gumy w wahaczach sie jakoś ustawia?
bo też nie mają żadnych znaczników:confused:
a i tym smarem to smarujecie te sworznie w gumacz czy gumy dookoła przed wciśnięciem w gniazdo?
Za pomoc z góry dziękuje i oczekuje na odpowiedź bo w piątek atakuje warsztat:o
Korzystał ktoś z oferty tej firmy http://poliuretany.olkusz.pl/pl/ ??
Pisze ze mogą zrobić do każdego auta
Poliuretan do końcówek stabilizatorów - jest? Wymieniłem dość niedawno końcówki na bodajże TRW i już pukają. Zostawiłem sobie oryginalne Audi, z wybitymi gumami, więc może można byłoby coś pomyśleć? Od razu przyznam się bez bicia, że nie czytałem całego wątku.
Dziękuję. Rozumiem, że potrzebuję 4x http://www.strongflex.vot.pl/index.p...emid=1&lang=pl ?
oszczy wiście:D
ale jak już grzebiesz to weź dwie takie na drążek
http://www.strongflex.vot.pl/index.p...emid=1&lang=pl
tylko wcześniej zmierz suwmiarką drągala i podaj im średnice :o
Wydaje mi się, że przydałby mi się cały nowy drążek. O ile dobrze pamiętam, jak ostatnio tam zaglądałem, to wydawało mi się, że jest już trochę wytarty, a wiec i średnica się zmniejszyła...
oj przestań sie pierniczyć:mad:
jak już taki pedant z ciebie to zmień całe zawieszenie:p
te nowe gumki są tak ścisłe że zajmie ci z 1,5 godziny żeby dokręcić te 2 śruby od klamerek. ja walczyłem z godzine i pomyślałem że jestem lewar, ale potem wymienialiśmy u mariusza1111 i też sie chłopina męczył z godzine.
ja u siebie miałem 10-letnie te gumki i wujas 2 lata temu wcisną mi pod klamerkę kawałek paska rozrządu żeby usztywnić i też jeździłem i nic sie nie urwało :thumbright:. Ja wiem że kochasz swoje auto, jak połowa użytkowników tego forum, ale nie przeginaj z tym drążkiem, bo to głupota.
Mówię ci z autopsji, też tak sie spuszczałem nad każdą częścią, a to trzeba ładować, dokręcać i jechać dalej!:D
poza tym co ci wytarła ta guma?! trochę farby?:mad:
uniosłem sie , wybacz;)
Spokojnie, rozumiem o co chodzi. Wiesz co, u siebie zaobserwowałem to "na oko", natomiast pamiętam, że ktoś na forum wspominał, że wytarty drążek, nawet po wymianie gum, może pukać, nie wiem jak to się ma w przypadku poliuretanu. Dodatkowo, na sezon, pomimo wszystko, kładę go mocno na ziemię, więc bez względu na wszystko będę musiał zaopatrzyć się w stabilizator od S3.
Swoją drogą, to, że kocham swoje auto to trochę przesada, po prostu irytuje mnie jak coś jest zrobione, a mam świadomość, że mogło być lepiej, przy stosunkowo niewiele większych nakładach finansowych ;)
Wiecie może czy w 2002 r w 1,9 tdi silnik asz występował drążek o jednej średnicy? Jeżeli tak to jaką miał średnicę?
U mnie było to 21mm w ASZ, co do wymiany całego drążka to trzeba opuścić całe sanki i odkręcić maglownicę, odkręcić dolna łapę skrzyni i i tak nie będzie łatwo go wytargać
I dziękuje bardzo. A czy zaobserwowałeś jakieś negatywne skutki założenia gumek. szybsze zużycie innych elementów, czy wszystko w normie?
odpadną ci koła z przodu. oczywiście lepiej się autko sprawuje niż na standardowym zawieszeniu :) oczywiście odczujesz jak założysz na przodzie całość i na tyle :P polecam sport :):):)
a może ktoś zaproponuje jakiej firmy kupić końcówki drążków i sworznie wahacza.
panowie mam pytanie bo przy gaszeniu silnika trochę taki dziwnie nim troche siepnie szczególnie jak jest jeszcze nie dogrzany. czy mogą być poduszki do wymiany ?? jesli tak to czy polecacie Poliuretan ??
to ,że silnikiem ruszy podczas gaszenia to norma, silnik pracuje na poduszkach w swoim zakresie, a jeśli wymienisz wszystkie poduszki na poliuretany to go bardzo utwardzi jednym słowem będzie hard core i z czasem zamiast uszkodzenia poduszki może uszkodzi się coś inne w silniku..poliuretany załóż na zawieszenie i na łapę skrzyni biegów i będzie dobrze
ja bym proponowal koncowki i swoznie "LEMFORDER" tylko w takie zaopatruje siebie i swoich klijentow
zawieszenie kompletne w poli już jest i to SPORT :) poduszka skrzyni biegów jeszcze nie zmieniona ale planuje a doradziłbyś gdzie kupić bo zawieszenie kupowałem w strong-flex były poduszki a teraz widzę ze już nie ma :(
gdzie kupic tulejke do łapy skrzyni- ten dogbone tak zwany , potrzebuje też gumy wkładu do tej łapy
Co polecacie ?
ja wkłady do tej dolnej kupowałem przez allegro - czerwone poliuretany
a tą boczną od skrzyni mam zamiar dac do regeneracji, czyli zalania gumą na nowo do tego mocniejszą - koszt 100-150 zł
a to jest mój najnowszy patent z wczoraj. jest w trakcie testów aktualnie ale bardzo jestem zadowolony z efektu. do tego dorobiłem sobie gumy do dolnej łapy silnika i zerowym kosztem mam genialną sztywność silnika :)
http://img51.imageshack.us/img51/480...2011096.th.jpg
to kiedy skończa sie testy i będzie można zamówić? i jaki koszt ?:P
bo musze zmienic swoja i myślałem oddac do regeneracji, zeby twardszą guma zalali.
myślę że po świętach wszystkie newralgiczne punkty usune, teraz znalazłem jeden ale juz ogarnąłem jak go usunąć. jak bede miał akurat blachę 10 jeszcze to moge postarać Ci się takie coś wyrzeźbic ;)
osobiscie dla mnie poliuretany są odrobinke za twarde a guma z której ja wszystko rzeźbie jest bardziej progresywna a wcale miękka nie jest.
jeśli chodzi o zawieszenie , wymieniłem na czerwone i jestem mega zadowolony
Szymson puki nie spróbujesz to sie nie przekonasz wiec nie pisz bzdur
Patrzylem na oferte strongflex-a i nie widze tam wkladow do tej dolnej poduszki lapy skrzyni , na allegro to samo.
Wie ktoś gdzie mozna dostac te wklady ?
tu masz
http://moto.allegro.pl/audi-golf-sea...996717578.html
ja tez od nich kupowa?em, jednak najfajniejsze ejst to, ze razem z tym dosta?em ulotk? strong flexa z ich stron? :)
dzieki Grabek za linka.
nie ma dlatego w ofercie bo mieli nową forme odlewać i w styczniu 2012 miała wrócić do oferty strong-flexa ja czekam na ten nowy wkład
a ta tulejke gdzie dostac do tej lapy ? ta małą ? można w ASO to kupić czy tylko aftermarket ? i jesli tak to gdzie strongflex ? chodzi mi o polskich dystrybutorów.
z tego co się orientowałem bo ja też chce to wymienić to pod koniec stycznia ma się pojawić w ofercie na stronie Strong-flex sam czekam i czekam na te wkładki. a jeśli chodzi o ASO to nie wiem bo nie pytałem ale po 10 stycznia wracam na karków więc się zorientuje w ASO bo mam parę rzeczy do załatwienia u nich.