ja mam te oponki i jestem zadowolonyCytuj:
Oryginalnie napisane przez Menson
Printable View
ja mam te oponki i jestem zadowolonyCytuj:
tez tyle ze 185/65/15 :) i jest gitCytuj:
Oryginalnie napisane przez matrix2006
Fulda....195/65/15 i jest Siiii..hihi
Podłącze sie do tematu i zarazem zapytam. Otóż jeżdżę na 17 calowych oponach letnich o rozmiarze 225 na 45, które są założone na oryginalnych alufelgach pięcioramiennych seryjnych od wersji ambition. Są już za dużo przytarte żeby nimi w zimę jeździć, no i nie wiem co założyć na zimę. Czy kupić do tych felg zimowe opony o tym samym rozmiarze (czy nie są za szerokie na zimę?), czy może o innym rozmiarze felgi stalowe i opony które w zimę by się lepiej spisywały?
Zdecydowanie kup sobie 15-16 calowe i na nie załóż w miare wąskie opony. Łatwo wyjedziesz z zaspy i będzie w miarę dobre hamowanie. Na 225 to jak na lodowisku będziesz miał...
Przy szerokiej oponie nacisk na 1cm2 opony jest mniejszy niż przy wąskiej oponie (ten sam ciężar rozkłada się na większej powierzchni). Przez to szerokie opony nie wbijają się dobrze w śnieg - ślizgają się... Do naszych furek (są w miarę lekkie) lepiej kupić jajeczka na zimę, nawet jak tu widać co niektórzy kupują jeszcze węższe opony od standardu. Wtedy masz dużo lepszą trakcję na śniegu.
podpytam jeszcze: lato mam na aluminiowych jajeczkach, a czy można założyć na nie zimowe opony bez żadnych obaw???
Arni30, w zimie ja jezdze wlasnie na 15'' tzw jajkach i jest okey, sporo klubowiczow na nich jezdzi w zimie
ja kupilem stalowki i powiem ze na alu jakos mniej zawieszenie tlucze jak bym mial alu jajka to bym nie zmienial :)
kleberki 175 zł nowki z 2 letnia gwarancja na allegro ,nie wiem jak w zimie ,ale prognozy mam dobre zwlaszcza ,ze 500 szt sprzedanych. pozdrawiam MOMO ktory kupil ze mna 1 kpl.
[ Dodano: Czw 25 Paź, 2007 19:25 ]
195/65/15 :)
jeszcze raz dzieki :D oczywiscie polecam :D Kleber Krisalp HPCytuj:
Oryginalnie napisane przez bubu05
Ja załozyłem w końcu swoje nowe Continental TS810 i jeździ sie rewelka. Narazie sprawdzane na suchym i mokrym. Czekam na śnieg. Są ciche i świetnie trzymają sie zakrętów. polecam
Mi właśnie doszły 2 oponki. Dębica Frigo :D Ustrzeliłem dwie sztuki za 150 zł na allegro :D Jeszcze na dwie kolejne poluję heh
Dodam - bieżnik ponad 7 mm :)
Bieżnik, bieżnikiem... ale data produkcji najwazniejsza.
Mogą leżeć w garażu i po paru latach nawet nie jeżdzone a i tak będzie szrot bo guma twardnieje.
5 lat jeżdziłem na Michelinach, starły sie mało, bieżnik był jeszcze super ale juz z wiekiem straciły właściwości. Ktoś kupił od ręki bo sie połakomił na stan bieżnika.
Ja mam pytanie co do felg. Bo zimówki po przeczytaniu całego tego tematu to zdecyduje sie chyba na "Dunlop SP WINTER SPORT 3D 195/65R15 91 T" bądź na "Continental ContiWinterContact TS810 195/65R15 91 T " - cena na onpony.com.pl taka sama 224zł.
No chyba że Frigo 2... hehe
Tylko mam pytanie co do felg. Mam juz u znajomego felgi odłozone dla mnie 15 cali stalowe - standard. Mozna na takie felgi założyć 185/65R15 lub 195/65R15. To jest bez róznicy ten 1 centymetr ?? U nas mało odśnieżają na osiedlu więc chyba skusze sie na 185 tylko musze wiedziec zanim zamówie.
nie ma znaczenia zakladaj smialo :)Cytuj:
Oryginalnie napisane przez julo23
Dzieki.
Zastanawiam sie jeszcze czy kupić frigo 2 ?
Miałem wcześniej Frigo 1 i nie specjalne były.
Ale podobno polacy bieżnik Frigo1 sprzedali chińczykom. :D
A bieżnik do Frigo2 kupili od goodyeara. Taką ciekawostke powiedział mi robol w serwisie opon :D
Kurcze nie moge sie zdecydować na żadne... Felgi dziś właśnie zakupiłem 15 cali stalowe.
Zostały opony. Chyba najtaniej jednak jest na http://www.opony.com
A jak jest z gwarancją na opony ?
Waham sie między frigo2 (160zł) a kleber (177zł).
A może nie żałować grosza i kupić coś z
ContinentalTS810 (239zł)
albo Dunlop M3 (213zł)
Goodyear Ultra Grip 7+ (239zł) ale opony z maja 2007 - czyli pół roku leżakują w magazynie.
EDIT:
Kupiłem goodyery Ultra Grip 7 :)
Co radzicie zostać przy alusach czy kupić felgi stalowe na zimę ?
Szkoda alusów na nasz surowy klimat :D Do tego sól sypią. Ja tam wole przejeździć na stalówkach ale jak kto lubi.
Mam pytanie do osób które kupiły opony na www.opony.com
To chyba nie są jakieś z II gatunku opony ? I jak długo sie czeka na realizacje ?
ja nie kupowalem ale znam kogos kto kupowal i jest hepi :)
PS. sa specjalne alusy na zime jezeli juz. teraz zimowki mam na stalowkach ale przy kupnie samochodu zostawie standardowe alusy do zimowek a letnie kupie nowe po prostu.
julo23 ja kupowałem dowieźli w 2 dni. Podobno max to 3. Bez problemu
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Mach
Kurde i być tu chłopie mądry...Cytuj:
Opona Goodyear Ultra Grip 7 (Nowość 2005/2006)
Opona została przetestowana w rozmiarze 185/60 r14 i została oceniona jako: " godna polecenia"
Cechy opon które zostały docenione podczas testów i otrzymały bardzo dobre noty:
- niska ścieralność
- dobre zachowanie się na śniegu i lodzie
- niskie opory toczenia
Chce kupić jakieś oponki do 1000zł ale już zgłupiałem od czytania tych opinii.
Michelin czy Goodyear... a moze cos innego :D
Dziś już musze się zdecydować i kupić ! :twisted:
Mam cieżki dylemat :D
Waham się między tymi oponami.
Michelin jest niec droższy ale to spowodowane jest chyba tym że jest młodsza data produkcji
http://www.opony.com/opony/51900_michelin_alpin_a3.html
http://www.opony.com/opony/55139_goo...a_grip_7_.html
Goodyeary znowu wygrywają wszystkie testy... ale nie ma ich w ofercie z taką datą wrześniową jak Michelin
cięzki orzech do zgryzienia :D w końcu wybieram opony tak gdzies na 4 lata.
No i odwieczny problem, 185 czy 195 :D
Na śnieg lepsze 185 ale to jest stosunek wysokości do szerokości i zalecane jest w kalkulatorze 195 :D ogłupieć idzie :lol:
Do tego mam to zawieszenie obniżone, najlepiej to bym wziął 185/70/R15 ale takich chyba nie ma :D
na wlewie na nalepie napisane mam ze na zime 185 :PCytuj:
Na śnieg lepsze 185 ale to jest stosunek wysokości do szerokości i zalecane jest w kalkulatorze 195 :D ogłupieć idzie :lol:
[ Dodano: Sob 03 Lis, 2007 13:34 ]
www.netcar.pl
od ceny katalogowej mozna telefonicznie sie potargowac ja mam juz staly rabat 10%
oponki na 2 dzien w domu i 3 miesiecznie a nie jakies zlezale
julo23, http://www.opony.com/opony/52551_yok...nter_v901.html Asymetryczne ;)
Co do rozmiaru to osobiście brałbym to co w dowodzie...
Już zamówiłem Michelin ALPIN A3 195/65R15 91 T
http://www.netcar.pl/img/1155/115533961_1.jpg
http://www.opony.com/opony/51900_michelin_alpin_a3.html
data produkcji: 3607
kraj: Włochy
1024zł
potwierdzenie dostałem ze będą na środę.
@larius muszę przyznać że Yokohama wogóle nie brałem pod uwagę a teraz to już po ptokach. Nie znam tej firmy i musze przyznac ze boje sie troche nowego... takich zmian, michelin juz miałem kiedyś i byłem super zadowolony.
Możne przy następnej zmianie opon :wink:
Pozdro
julo23, słuszny wybór świetne oponki :D
Długo wahałem sie między
Michelin ALPIN A3 195/65R15 91 T
a
GoodYear UlrtaGrip 7
http://www.netcar.pl/img/1155/115525806_1.jpg
Goodyeary też są wy***ste, a z wyglądu to już w ogóle piękne. Z tym że mieli w magazynach z datą produkcji maj 2007 i wziąłem wrześniowe micheliny.
Jak ktoś jeszcze sie nie zdecydował na zakup i ma standardowe zawieszenie to mam do sprzedania Goodyeary UG7 roczne 185/60/R15, ja nawet ich nie mierzyłem na felge bo mam za nisko auto obniżone na taki profil.
Continental ContiWinterContact TS810 195/65R15 zamówiłem w końcu i w czwartek zmieniam na zimowe. :D
Ja wczoraj zamówiłam te oto oponki http://opony.webwweb.pl/x_C_I__P_115...115510002.html. Zobaczymy jak sie sprawdzą.
Ahoj, od razu chcę zaznaczyc,ze jesli bylo o tym gdybane to mnie zmieszajcie z błotem :lol:
Mam dwa komplety opon zimowych i teraz nie wiem które założyć za zimę.
Pierwszy komplet to oponki Dębica FRIGO rozm. 205/60/15,
Drugi to też Dębica FRIGO rozm. 185/65/15.
Felgi na jakie chce założyć te opony to aluminiowe 15-stki :
http://images25.fotosik.pl/108/9cbb3f5525639ed4m.jpg
Chodzi mi o to czy wogóle bede mogl założyc któreś z tych opon na te felgi i czy czasami nie będzie jakos dziko wystawać felga np. w tych o mniejszym rozmiarze?
Wiem że niby na węższych sie lepiej jeżdzi w zimie, ale tez chcialbym sie dowiedziec czy jest to wielka roznica w tych konkretnych moich przypadkach rozmiarów?
Chcialbym zaznaczyc ze jest to A3 1.9 TDI, 90KM i średnio na miesiąc robie okolo 2500 km.
Aha i jezeli chodzi o stan tych opon to są identyczne.
Które mi radzicie założyć??? Pozdrawiam i czekam na odp.
ja na zimę wybrałbym 185/65/15 :lol:
jak najwąższe :D :!: :!: :!:
ja jezdzilem na 185 65 15 ale autko wygladalo smiesznie takie male koleczka... mam teraz 195 65 15 i jest ok roznicy nei odczulem w prowadzeniu aczkolwiek w zimie lepiej mi na tych 195 niby wezsza lepsza ale nie wiem ... :) 205 zaduze :)
wmplusmd, jak widać temat jest już przewałkowany nieźle... Na co pisać znów to samo :)
Dziś mi przywieźli, zamawiałem popołudniu w sobote. Tylko mnie akurat nie było i odebrał ktoś inny no i nie zapytałem jak z gwarancją.Cytuj:
Kupował już ktoś na www.opony.com ? Trzeba trzymać te naklejki co były na oponach ?
http://images33.fotosik.pl/36/1a98a64a758925cfm.jpg
http://images34.fotosik.pl/36/112322a8e472554bm.jpg
http://images34.fotosik.pl/36/874ff162d78948ebm.jpg
http://images29.fotosik.pl/109/d68496881da9b18fm.jpg
opony właśnie przełożyłem :D
julo23, ja tam wtamtym roku kupowlaem to nic nie przechowywalem zadnychnaklejek
Ale zostawił Ci jakieś dokument ? Masz jakiś świstek do ew. gwarancji ?
Kurcze może i nie doczytałem warunków regulaminu na serwisie opony.com ale zagoniony jestem, wystarczy ze w robocie te ustawy sie wiecznie wertuje... tyle co sie chwile człowiek dorwie do netu na moment, mam nadzieje że mod mi wybaczy :D
Ja nie dostałem też żadnej gwarancji. Też nie odbierałem niestety osobiście :|
powinna byc faktura badz paragon ja jak kupowalem w www.netcar.pl to dostalem fakure i ona jest gwaracja
Witam,
Ja polecam opony Dunlop Winter Sport 3D, założyłem je 3 tygodnie temu i jestem zachwycony.
Świetnie sprawują się na mokrej nawierzchni, na suchej zresztą też. Do tego są całkiem ciche. Naprawdę trudno je odkleić od podłoża :)
Jeszcze nie wiem jak się będą sprawować na śniegu... co prawda ale polecił mi je kuzyn który pracuje w bardzo dużej hurtowni opon. Wg niego one są lepsze od Continental, a generalnie bardzo złe zdanie miał o zimowych oponach Michelin. Nie wnikałem dlaczego bo ja się na tym średnio znam, a on chyba coś się orientuje...
Kupiłem 15 195 60 i założyłem na felgi stalowe. A najlepsza jest cena 180 zł za sztukę... zobaczcie ile jest narzutu po drodze.
wedlug nieobowiazkowej polskiej normy, sprzedawana opona nowa nie powinna miec wiecej niz 3 lata, jak do tego dodac 2 letnia gwarancje producenta, mozna wnioskowac, ze na oponie mozna swobodnie nawet 5 lat po jej wyprodukowaniu. nie wiem jak malo trzeba jezdzic, zeby zimowka wytrwala 5 sezonow. ergo: przesadzasz z ta troska o date produkcjiCytuj:
Oryginalnie napisane przez julo23
Już to rozgryzłem.
Chodzi o kupno na www.opony.com
Najpierw przychodzą wiadomości na e-mail.
Mozna sobie zobaczyć po nr zamówienia obecny stan realizacji zamówienia, zmienić jakieś dane itp. a nawet zobaczyć gdzie może być kurier z naszymi oponami. Ja przegapiłem :D i stan jest : Odebrano. Tam tez możemy wydrukować fakture VAT/ Paragon.
Regulamin:
http://www.opony.com/regulamin_zakupow.asp#regulamin
Zgodnie z Polską Normą PN-C-94300-7:1997 "Ogumienie. Pakowanie, przechowywanie i transport", za opony pełnowartościowe uważa się opony nie starsze niż 36 miesięcy od daty produkcji. Ze względu na komfort i zadowolenie naszych klientów, my jako sklep internetowy skróciliśmy ten okres do 18 miesięcy.
Kiedyś miałem ponad 4 lata Micheliny, sprzedałem na 5 sezon. Mało jeździłem ale zauważyłem że traciły swoje właściwości z biegiem czasu, mimo że bieżnik był nie zużyty. Także data produkcji jest wg. mnie bardzo ważna.
Moje zdanie jest takie że zachodnie firmowe opony do 4 lat, polskie do 2 lat zachowują niezłe właściwości pod warunkiem nie zużytego bieżnika. Nie wiem czy to nie są zbyt daleko idące wnioski... ale tak właśnie wydedukowałem z moich doświadczeń z zimówkami.
Witam przeczytałem cały ten post i temu podobne posty i tak się zastanawiam nad kupnem opon zimowych : Dunlop Sport 3D albo Continental TS810 195/65/15 czy dobry wybór co wybrać jeżdżę dużo wieczorem i jest często gołoledź, lód i tego się obawiam i po śniegu dużo które opony są lepsze a może jakieś inne?
Czy ktoś testował oponki na śniegu czy na ubitym śniegu pod górkę dość stromą sobie dadzą rade?:) Pod taką rano wjeżdżam Czy ktoś posiada może jakieś upusty na opony.com.pl albo na innej temu podobnej stronie?:)
Pozdrawiam
Takie opony ja Michelin czy Goodyear są klasą samą dla siebie, sam tylko takie kupuje. ABS sie b. rzadko włącza. Chyba że się rozpędze specjalnie i ostro zahamuje na śliskim.
Inne skandynawskie podejrzewam że też chodź na nich nigdy nie jeździłem, za to kolega ma i sobie b. chwali.
Dunlop czy Continental jest minimalnie niżej w tej hierarchii ale cenowo wypada korzystniej.
Cieżko cos doradzić, bo to tak jak np. z telewizorami. Panasonic czy Sony a może Sanyo ?
Jak masz kilka złotych więcej to ja bym kupił GY UG7 albo Micheliny alpin A3
Jak masz wyliczoną kase to bierz te Dunlopy ale Continentale to też nie będzie zły wybór.
Bo to dobre opony są :D
Panie i Panowie jakie oponki polecacie na zimę zastanawiam się nad zakupem z tych trzech modeli która jest najlepsza? Czy może coś innego
Rozmiar jaki mnie interesuje to 195/65/15"
Michelin Primacy Alpin PA 3
Dunlop SP Winter Sport 3D
Continetal WinterContact TS810
Jeżdze na Continentalach w identycznym rozmiarze i sobie chwalę. Już drugi sezon teraz będzie:-) i oponka ok, dobrze pracuje na śniegu, i błocie pośniegowym. Tak więc polecam. Z pozostałym oponami nie miałem kontaktu.
te 15" nie za małe do 8P?
Pozdr
ja mam właśnie te micheliny, masz do tego felge ? Jak mozesz to napisz od jakiego modelu auta są lub jakieś wymiary och podaj.
Powiem tyle że miałem kiedyś micheliny nowe ale 185 i nieco lepiej się jeździło niż na 195.
Ale na taką krowę jak 8P to chyba za małe kułeczka byłyby.
Continetali nigdy nie miałem a na Dunlopach jezdziłem ale na letnich tylko to ciężko mi porównać. Jedno jest pewne żadne Frigo czy inne czeskie gumy nigdy nie będą jak Micheliny bo to klasa sama w sobie, a jak są nowe to już wogóle bajka.
julo23, co to za opinia skoro nie masz porownania?
Pytanko mam Panowie odnosnie wlasnie zimowek.
Mam do kupienia felgi 7j/15' et 35, 5x100 z oponami 195/50/15.
Pasuja one do 8L? jak to bedize wygladalo i zachowywalo na sniegu? Nie za niski ten profil na zime?
Mam oponki Continetal WinterContact TS810 195/50 r 15 jak myslicie nie maja troche za niski profil jak na zimowke?