ja i tak bêdê obstawia³ ¿e masz mikropêkniêcie na kruæcu i leci ;)
a o numer czesci zapytaj tu http://www.a3-club.net/forum/showthr...-vol-3/page119
Printable View
ja i tak bêdê obstawia³ ¿e masz mikropêkniêcie na kruæcu i leci ;)
a o numer czesci zapytaj tu http://www.a3-club.net/forum/showthr...-vol-3/page119
Mam pytanie czy ten wê¿yk 1J0122109AA od AGU pasuje te¿ do AUMa? Numer mojego uszkodzonego to 1J0122109AQ.
Witam
Od pewnego czasu trapi mnie ubytek p³ynu ch³odniczego. W styczniu wymieni³em króæce od reduktora lpg i na pewien czas by³ spokój. Ostatnio znów zaczê³o ubywaæ p³ynu. Dzi¶ z racji ³adnej pogody poszed³em poszukaæ po wê¿ach gdzie mo¿e byæ nieszczelno¶æ. Niestety po niezbyt silnym dotkniêciu jednego z trójników u³ama³ siê jeden z plastikowych króæców - najmniejszy ¶rednic± przy trójniku z czujnikiem temperatury. Króciec by³ widocznie spêkany i byæ mo¿e w³a¶nie nim ucieka³ p³yn w taki sposób, ¿e od razu odparowywa³, bo nie by³o w tamtym miejscu wycieków. Po demonta¿u trójnika zrobi³o siê do¶æ du¿o miejsca co skusi³o mnie do przegl±du innych wê¿yków. I tutaj pojawi³o siê moje zw±tpienie - w±¿ który wychodzi od spodu do kolektora ss±cego jest o wiele wiêkszej ¶rednicy ni¿ wystaj±cy króciec (metalowy). Wê¿yk by³ nadszarpniêty i po jedno zdjêciu w jego wnêtrzu (na ¶ciankach) by³a ma¼ z oleju. Ta sama ma¼ by³a w przepustnicy i dalej w kolektorze.
Szuka³em i szuka³em, ¿eby siê dowiedzieæ czy to odp³yw oleju czy co¶... ciê¿ko
Pytanie do was - czy jest to tak jak wy¿ej jaki¶ odp³yw oleju czy mo¿e jaka¶ nieszczelno¶æ/awaria?? Mam siê martwiæ czy to normalne??
Jakiej ¶rednicy powinien byæ ten w±¿?
Poni¿ej przyk³adowa fotka, o który wê¿yk chodzi.
http://images68.fotosik.pl/636/ab778622fee0e663m.jpg
Trojnik, krociec wodny ostatnio wymienialem za cale 8.50zl. Ten wezyk pod kolektorem to element odmy, odpowietrzenia skrzyni korbowej. Smar w nim i w kolektorze to norma, powstalo to z par olejowych wlasnie ze skrzyni korbowej. Koniecznie go wymien, bardzo czesto on jest nieszczelny i samochod swiruje, gubi doladowanie. Srednica wew to zdaje sie 6mm ale oryginalnie on jest w ksztalcie litery "s" wiec ciezko bedzie wygiac zwykly wezyk. Najlepiej ori uzywke lub nowy.
Jezeli mowa o tym samym wezyku od odmy ktory ja wymienialem, to zamiennika nigdzie nie ma a w aso wzmacniany 125 z³
Wys³ano z Xperia L
No to potwierdzi³ siê moje wszystkie przypuszczenia. Dziêki za wyja¶nienia. Jest problem z moim autem, ¿e po odpaleniu jakies 15-30 sek chodzi na 3 gary. ¦wieca na 1 cyl. czarna (wymieniany komplet 3 ty¶ temu), modu³ zap³onu odpada bo podmienia³em, wiêc mam nadzieje, ¿e to w³a¶nie przez ten wê¿yk, bo oryginalny na pewno nie jest - ¶rednica 16mm jak nie wiêcej. Przy okazji kupna trójnika wymieniê i ten przewód.
Proszê o niezamykanie tematu, poniewa¿ jutro bêdê jeszcze grzebaæ przy aucie i mo¿e co¶ jeszcze wyskoczy;)
Z tym nie paleniem na jeden gar to na pewno nie jest wina tego wezyka, raczej swieca lub cewka padla. Ewentualnie kabelki do cewki przetarte
Nie.... Cewka nowa (ma rok) po wymianie ¶wiec temat ucich³ na kilka tyogdni po czym znów i co raz gorzej... Przez rok czasu po remoncie silnika by³o ok teraz znów telepie.
Je¿eli cewka i ¶wieca OK to trzeba siê przyjrzeæ wtryskowi i ewentualnie sprawdziæ kompresjê na tym garze.
Dziêki za podpowiedzi. Odpowiem - wtrysku nie sprawdza³em, kompresja przed remontem i po silnika prawid³owa (z tego co pamiêtam 13 bar).
Jak sprawdziæ wtrysk? Dodam, ¿e mam lpg. Nie zwróci³em uwagi czy na ciep³ym po odpaleniu na lpg tez tylko chodzi na 3 gary. Mam kabel Vag wiec mogê zajrzeæ na plskim vagu tylko muszê mieæ ma³± podpowied¼ co i jak:)
Witam serdecznie
Chcia³bym ¿eby mi kto¶ pomóg³ i zdradzi³ jak siê rozbiera zaznaczony przewód wchodz±cy do bloku bo zdaje siê ¿e kapie z niego.
Oraz jaka uszczelka tam idzie, jak siê to wszystko nazywa ¿ebym wiedzia³ czego szukac :)
Silnik 1.9 TDI ASZ 130KM
http://www.fotoszok.pl/show.php/2334...11010.jpg.html
http://www.fotoszok.pl/show.php/2334...11058.jpg.html
http://www.fotoszok.pl/show.php/2334...11058.jpg.html
http://www.fotoszok.pl/show.php/2334...11010.jpg.html
rocznik by¶ jeszcze poda³, automat czy manual ?
Ucieka mi p³yn od jakiego¶ czasu, ch³odnica ok, wszystkie przewody sprawdzone, jedyne co, to chyba mniej wiêcej (dok³adnie nie pamiêtam) w tym samym czasie odk±d ten p³yn gdzie¶ zacz±³ gin±æ uszkodzi³ siê termostat (na wska¼niku nie ³apa³ nigdy 90*, zawsze wskazówka zatrzymywa³a siê parê stopni przed). Wczoraj termostat zosta³ wymieniony + ca³y serwis (olej, filtry itd). Temperaturê ju¿ ³apie 90*, i teraz pytanie czy uszkodzony termostat mo¿e mieæ jakikolwiek zwi±zek z ubywaj±cym p³ynem ch³odniczym? W oleju czysto, w zbiorniczku wyrównawczym nic nie bulgoczê, nie kopci na bia³o. Mam nadziejê, ¿e to nie uszczelka pod g³owic±? Oczywi¶cie bêde teraz obserwowa³ co z tym p³ynem siê dzieje.. ubytek to mniej wiêcej 300-400ml na jakie¶ 900-1000km ?
Nie s±dzi³em ¿e to istotne, 2001, manual.
06B121687 numer uszczelki tego przewodu ;)
Cze¶æ, mia³em wyciek p³ynu ch³odniczego z powodu jednego sparcia³ego wê¿a. Po usuniêciu wycieku, ju¿ dwa razy uby³ mi p³yn z powiedzmy maxa na dalikatnie poni¿ej min. Czy taki objaw to zapowietrzony uk³ad ? Dodam, ¿e niedawno mia³em wymieniana uszczelkê pod g³owic±, pompe wody, reg g³owice i sprawdzan± na pêkniêcia. Ostatnio po przejechaniu 100km nic nie uby³o.
oznacza to ze uklad sie odpowietrzyl
wiec wszystko w porzadku
Ok, dziêki
Witam! Podepnê siê do posta.
Mam taki problem w a3 1.9TDI wycieka mi p³yn ch³odniczy w do¶æ dziwny sposób...Podczas jazdy p³yn ze zbiorniczka chlodniczego ucieka przez korek...Kiedy mocniej przycisne audi wtedy coraz szybciej ubywa. Niby znajomi twierdz± ze to uszczelka pod g³owic±, ale nie jestem pewien. Wymieni³em juz korek, wymieni³em chlodnice na now± i dalej to samo. Zrobi³em nawet dziurkê w korku zeby sie cisnienie nie robi³o i nic... p³yn w zbiorniczku nie rosnie, nie zauwazylem tez zeby dostawa³ sie do oleju w silniku. Wszystko jest jak nale¿y. Czasami jak sie spokojnie je¼dzi nie ucieka ale jak tylko troche go przeci±gne na biegu zaraz widac. W zbiorniczku nie zbiera sie ¿aden brud, nic nie b±bluje wszystko jest jak nalezy. Jesli ktos moze podpowiedziec co moze byc przyczyn± bede wdziêczny. Dodam te¿ ze przy w³±czonym nawiewie w samochodzie, ¶mierdzi p³ynem od chlodnicy.
Ja te¿ u siebie w 1.8 AGN ostatnio mia³em problemy z uciekaj±cym p³ynem ch³odniczym. Przyczyn± by³a skorodowana i popêkana magistrala wody. Polecam przejrzeæ ten element w kilku miejscach je¶li kto¶ szuka wycieków.
Te¿ mam problem z wyciekiem z magistrali wodnej tej stalowej rury, jakby kto¶ nie wiedzia³ o co chodzi, tyle ¿e w 1.8T AGU. Znale¼æ u¿ywkê na na portalach aukcyjnych graniczy z cudem, a nówka z ASO ok 490-530z³ xD. W intercarsie zamiennik 162z³, niestety czas realizacji tego zamówienia ok 6-7tygodni. Zamówienie z³o¿y³em dnia 25lutego br. czekam do tej pory :D zamiennik firmy TRICLO 453.430
Przewód wymieniony, spasowanie nie za super, musia³em doginac ta fajkê ale da³o rade :) uchwyty naciac, niestety taki urok zamienników. Ale wszystko ok jest szczelnie i bez wycieków. Stary oryginalny przewód juz kto¶ ³ata³ wkretem i zasmarowal klejem :D
Witam,
Mam problem z ubywaj±cym p³ynem ch³odniczym... Najczê¶ciej to bywa jak jadê autostrad± i trochê mu depnê 140-160 km/h. Mechanik sprawdza³ i nie mam ¿adnych wycieków. Macie mo¿e jaki¶ pomys³ co to mo¿e byæ?
A czy mechanik wykluczy³ uszczelke pod g³owica? Bo moim zdanie je¶li nie ma nigdzie wyciekow to nale¿a³oby g³ównie zwróciæ uwagê na uszczelke.
Tego nie sprawdza³, podjade dzisiaj i zobaczymy co powie.. jak uszczelka do duze koszty naprawy?
Pójd¼ do auta, odkrec korek wlewu oleju i zobacz czy pod nim nie ma bialo-szarego nalotu. Je¶li korek bêdzie czarny tylko od oleju to dobry znak. Wtedy popro¶ kogo¶ ¿eby wsiad³ do auta i przygazowal a Ty przez odkrecony korek od zbiorniczka wyrownawczego zobacz czy p³yn nie zaczyna b±belkowaæ.
Co do kosztów to nie mam pojêcia pojêcia.
ja mia³em tak ze p³yn mi ubywa³ w ci±gu 2 godzin potem dola³em sprawdza³em codziennie i by³ ok nagle zrobi³em pare kilometrów i znowu niema ciek³o mi przy kruccu ze zbiorniczka do bloku silnika od spodu weza silnik czysty zero plam wywia³o w czasie jazdy i nieby³o sladu trafi³em to macajac przewody patrze a tu od spodu w±z wilgotny wymieni³em i mam spokuj juz od ponad roku
Kup sobie takie urzadzenie,tanie,latwe w uzyciu i pewne. Mozesz w ten sposob sprawdzic czy masz problem z glowica i uszczelka .
https://www.youtube.com/watch?v=cYBLFIKhELE
Zmiana barwy - problem , nie ma zmiany -glowica i uszczelka ok.
Cos takiego:
http://allegro.pl/tester-szczelnosci...325543658.html
to czy uszczelka jest walniêta jest proste do zdiagnozowania ale myslê ¿e to jest ostateczno¶æ, auto normalnie je¼dzi ? cos zaobserwowa³e¶ ?
tak jak Jurek napisa³ tak i ja mia³em to ¿e y mamy bp nie znaczy ze nie mo¿esz miec podobnego problemu
mi ciek³o jak auto butowalem b±dz przy szybszej je¼dzie,korki, zaobserwowaæ to na dodatkowym wska¼niku temp. olej ugdy temp sie podnosi³a
przy normalnej je¼dzie by³o ok
prawda jest taka ¿e co jaki¶ czas musia³em dolewaæ p³ynu, ale ostatnimi czasy dolewa³em 200-300ml na dzieñ
u mnie pocz±tkowo te¿ nie by³o widaæ gdzie leci , gdy nawet gdzie¶ spad³a kropla na rozgrzany silnik nie bylo jak tego zaobserwowaæ bo od razu wyparowywa³a
no ale tak jak juz pisa³em ostatnimi czasy cieklo bardziej i zaobserwowa³em ¿e mam walniêty w±¿ który wychodzi z króæca od bloku silnika
najlepsze jest to ze gdy zdemontowa³em w±¿ musia³em równie¿ zdemontowaæ ten króciec, na pierwszy rzut oka by³ ok ale po 2 dniach nie wiem dlaczego mo¿e wysech³ czy co ale od jego wewnêtrznej strony zobaczy³em pêkniêcia po d³ugo¶ci.
zapewne gdy auto by³o zimne b±dz s³abo rozgrzane z króæcem by³o wszystko w porz±dku ale jak auto z³apa³o temp. to i króciec sie nagrzewa³ co powodowa³o jego puchniecie
wymieni³em w±¿ i króciec i teraz wszystko jest ok
kilka zdjêæ
http://i57.tinypic.com/2yzc6tu.jpg
http://i60.tinypic.com/kcl1l1.jpg
http://i62.tinypic.com/a1mp0z.jpg
http://i62.tinypic.com/29nb4f8.jpg
http://i57.tinypic.com/apeb0z.jpg
panowie mam pytanko, pisa³em to samo w w±tku jednego z kolegów, ale ¿eby nie za¶miecac napisze i tutaj:
jestem po remoncie glowicy, wymianie kilku trojników i króæców, wymianie zbiorniczka i korka a p³yn nadal ubywa. zero ¶ladów wycieku na wêzach, chlodnica klimy i wody nowa. pompa wody wymieniana razem z rozrzadem 25 tys temu. mam tester szczelno¶ci g³owicy i p³yn sie nie zabarwia wiec ok... po nocy zauwazylem ma³a plamke pod samochodem jakby kapa³o z okolic rozrzadu wlasnie... z wiatrakami tez sa rozne jaja, bo raz sie zalaczaja a raz nie, w czasie jazdy 90 st - kilka minut postoju temperatura rosnie (wiatraki czasem sie zalaczaja a czasem nie). jesli wiatrak sie wlaczy temperatura jest caly czas w okolicach 90, jesli nie to rosnie i rosnie, dopoki nie wlacze klimy zeby wiatraki sie uruchomily... czy moga to byc objawy uszkodzonej pompy wody? samochod nie dymi nie kopci jedzie bez straty osiagów...
Witam od wczoraj zacz±³ uciekaæ mi p³yn ch³odniczy, przy okazji szukania miejsca wycieku trafi³em na lu¼ny w±¿, mo¿ecie mi powiedzieæ od czego on jest(chodzi o w±¿ który mam w rêce), je¿eli to zdjêcie nie pomo¿e mogê wstawiæ inne.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...9c359c300.html
Panowie bardzo proszê o radê. W moim audi a3 1.8 AGN z przebiegiem 220 tys. km od jaki¶ 5 tys. km zaobserwowa³em wyciek p³ynu ch³odz±cego. £±cznie przez 1,5 miesi±ca dola³em 0,7l borygo. Ostatnio zauwa¿y³em, ¿e p³yn zacz±³ uciekaæ znacznie szybciej i na dodatek na bagnecie widaæ drobne b±belki. Na odpalonym silniku na biegu ja³owym przy odkrêconym zbiorniczku od p³ynu ch³odz±cego przy dodawaniu gazu równie¿ pojawiaj± siê b±ble. Czy to jest jednoznaczny objaw wydmuchanej uszczelki pod g³owic±? Wczoraj dzwoni³em do mechanika to stwierdzi³, ¿e koszt materia³ów + robocizny bêdzie waha³ siê w granicach 1000z³ (uszczelki: g³owica, klawiatura, pod kolektor ss±cy, wydechowy, planowanie g³owicy, wymiana p³ynów, co wzbudzi³o moj± w±tpilwo¶æ wspomnia³ co¶ o gniazdach zaworowych...) czy podana kwota nie jest przypadkiem zbyt wysoka?
Witam,
jestem szczê¶liwym posiadaczem audi a3 1.6 apf z 99r od 9 miesiêcy:), niestety po ostatnich mrozach i postoju auta przez 3 dni po odpaleniu auta wyskoczy³a kontrolka p³ynu ch³odniczego ! zbiorniczek wyrównawczy by³ pusty ,uzupe³ni³em brak p³ynu oko³o 0.8l i zacz±³em poszukiwanie wycieku , jedyny wyciek jaki zlokalizowa³em znajduje pod silnikiem w okolicy ko³a zamachowego . Pod auto wsun±³em karton i pozostawi³em na dwa dni ,i dok³adnie w miejscu w którym s± otwory przez które widaæ kolo zamachowe jet spora plama p³ynu ,pyta³em wujka googla ale nikt takiego przypadku nie mia³, i mam takie pytanie czy ten silnik posiada za¶lepki (chyba to siê nazywa BROKI) kana³ów technicznych od strony ko³a zamachowego mo¿e ten wyciek jest w³a¶nie z nich ?? ma kto¶ jaki¶ pomys³? z góry wielkie dziêki ,pozdrawiam.
Przy rozrz±dzie jest jakie¶ gumowe kolanko, bardzo ciê¿ko dostêpne, wymieniali mi bo ca³kiem siê przerwa³o i p³yn wylecia³ ca³kowicie chyba z rok temu.
Panowie te¿ mam ma³y wyciek p³ynu, pod autem jest "ka³u¿a" po prawej stronie silnika (stoj±c przed autem to po lewej stronie) zazwyczaj jak auto stoi parê dni nieu¿ywane w gara¿u. Silnik jako tako jest suchy i nie bardzo mogê zdiagnozowaæ sk±d cieknie. Auto je¼dzi normalnie, nie szarpie, nie dusi a mocy mu nie brakuje. Je¿d¿ê g³ównie w mie¶cie tak¿e trasy s± krótkie o ile to ma jakie¶ znaczenie.
jest na to prosty sposób
stary korek + wentyl
pompujesz ci¶nienie i nas³u****esz
ewentualnie przygotuj sobie butelkê ze spryskiwaczem wlej wody z mydlinami i psiukaj
wydobywaj±ce sie ci¶nienie powinno tworzyæ ma³e bañki
http://i68.tinypic.com/1y00gh.jpg
http://i65.tinypic.com/14aiurr.jpg
ewentualnie podjedz gdzies do warsztatu niech ci po¿ycza taki korek, sa gotowe takie zestawy czy to do grupy wag czy innych aut
@mariusz11111
Jak bêdê mia³ trochê czasu to na pewno przetestujê ten patent.
========== EDIT ============
A wiêc by³em u dwóch mechaników i obaj stwierdzili ¿e za wyciek odpowiada króciec wody.
Hej, od kilku miesiecy mam problem z uciekajacym plynem chlodniczym. Auto to A3 1.8t 2001r.
Na 99% to nie wyciek tylko jest pobor podczas jazdy. Malo jezdze autem, a jak juz to krotkie dystanse (10-20km). Jak auto stoi nawet kilka dni to nic nie ubywa. Mechanik mi sprawdzal szczelnosc i niby jest ok.
Ubywa powyzej 1l/1000km. Czy jest jakas inna opcja niz uszczelka pod glowica?
Jedyny objaw poza uciekajacym plynem to bulgotanie w zbiorniczku (chociaz nie wiem czy tak ma byc , sorry nie znam sie).
- nie ma majonezu pod korkiem
- nie dymi poza spalinami
- plyn i olej wygladaja normalnie
- poziom oleju nie podnosi sie
- obroty sa normalne
Ciezko mi to zdiagnozowac samemu. Jesli to uszczelka to co poza nia trzeba wymienic i jaka moze byc cala kwota rozwiazania problemu?
Mo¿na kupiæ tester do sprawdzania uszczelki. Gulgotaæ nie mo¿e chyba ,¿e za ma³o p³ynu lub zapowietrzony.
Witam,
by³em dzisiaj ogl±daæ audi a3. Wszystko by³o bardzo fajnie, przejechali¶my siê, pó¼niej pojechali¶my do stacji diagnostycznej i podczas drogi powrotnej jak ju¿ parkowali¶my okaza³o siê ¿e jaka¶ para leci spod maski. Otworzyli¶my maskê by³o tego trochê a po prawo od silnika p³yn ch³odniczy lecia³ praktycznie ciurkiem (podejrzewam ¿e st±d ta para). W zbiorniczku praktycznie nic nie zosta³o. Czy kto¶ siê z takim czym¶ spotka³ i wie co to mo¿e byæ? P³yn wylatywa³ mniej wiêcej z elementu który zaznaczy³em na za³±czonym zdjêciu. Prócz tego czy to nie dziwne ¿e komputer pok³adowy nie pokaza³ informacji ¿e brakuje p³ynu w zbiorniczku wyrównawczym p³ynu?
Dodam ¿e na zdjêciu to nie chodzi o te elementy które widaæ na pierwszy rzut oka, tylko te g³êbiej. By³o to w miejscu gdzie od bloku silnika odchodzi taka potrójna rurka.
http://images75.fotosik.pl/316/b96a5298fad43807med.jpg
Dziêki za szybk± odpowied¼ :)
Okazuje siê, ¿e to nie uszczelka. Test nic nie wykaza³. Co do gulgotania to mo¿e przesadzi³em, jak zobaczy³em teraz to nie jest takie du¿e, raczej to normalne.
Auto sta³o kilka dni w jednym miejscu i dzisiaj jednak by³a pod spodem ka³u¿a. Ciê¿ko zlokalizowaæ wyciek, albo to zbiorniczek albo który¶ w±¿. W okolicach zbiorniczka by³o mokro, ale nie tak wyczuwalnie, ¿eby zlokalizowaæ sk±d to. Macie jakie¶ pomys³y jak to sprawdziæ? Póki co zostawiam auto znowu na kilka dni, bo teraz po zagrzaniu wyparowa³y te ¶lady. P³ynu ubywa dosyæ du¿o i podejrzewam, ¿e najwiêksze wycieki s± podczas jazdy, kiedy jest ci¶nienie. Niestety nie ma tego jak sprawdziæ, bo po zagrzaniu znikaj± ¶lady.
Trójnik wymienia³em ju¿ latem, kiedy zaczê³y siê problemy. Wtedy by³ mokry, wiêc my¶la³em ¿e to on, ale po wymianie ci±gle ubywa³o, a sam trójnik raczej by³ dobry bo patrzy³em pod powietrzem. Podejrzewam, ¿e ze zbiorniczka kapa³o na niego, ale chcia³bym go najpierw jako¶ sprawdziæ, ¿eby znowu nie wymieniæ na darmo.
Witam
Jakie¶ 3 tygodnie temu kupi³em audi a3 1.6 101KM. Po zakupie uzupe³ni³em p³yn ch³odniczy na Maks. Oko³o tygodnia temu zapali³a mi siê kontrolka temperatury cieczy ch³odz±cej ale to zaraz po odpaleniu samochodu, po chwili gas³a wiêc odebra³em to jako b³±d. Kilka dni temu wymienia³em olej i przy okazji zajrza³em do zbiorniczka wyrównawczego, okaza³o siê ¿e p³yn jest poni¿ej minimum... Zadnych wycieków nie widaæ, sprawdza³em na zimnym i gor±cym silniku, wiêc prawdopodobnie to uszczelka pod g³owic± ale pragnê siê upewniæ.
Po zakupie pod korkiem oleju by³ majonez, kole¶ mówi³ ¿e to od tego ¿e samochód je¼dzi³ na krótkie dystanse, uwierzy³em. Lecz kilka dni temu wymiei³em olej i okaza³o siê ¿e po 20km powsta³ taki sam majonez :/.
http://i.imgur.com/JWqEOE6.jpg
Samochód dymi na siwo ale tylko na zimnym silniku, po przejechaniu 10km nie dymi. Oleju nie przybywa³o. Jedynie co mi siê nie podoba to, to ¿e samochód troszkê faluje na obrotach, jest majonez i na rozgrzanym silniku paruje z korka oleju oraz bagnetu oleju. Czy pewnie jest to ¿e jest to uszczelka ?
Miskek19 objawy uszkodzonej uszczelki
http://www.a3-club.net/forum/showthr...od-g%B3owic%B1
Mam pytanie,pojawi³ mi siê wyciek p³ynu chlodniczego w 2 tyg pol litra.
Popatrzy³em pod auto i jest delikatna plama, zrobi³em na szybko zdjêcie
pojecha³em do mechanika i tak na szybko mi sprawdzil czy to cos z glowica ale wykluczy³ uszczelke
Za³±cznik 14720
Za³±cznik 14721
Za³±cznik 14722
Za³±cznik 14723
Za³±cznik 14724
kto¶ mia³ co¶ podobnego ?
Dodam,¿e chyba mam termostat do wymiany bo mi temp nie trzyma tzn dochodzi do 90 na postoju ale jak jade szybko spada.
Wiêc obstawiam,¿e to przez termostat.
Tylko kwestia tego wycieku.
Jakby kto¶ mia³ jaki¶ pomys³ proszê o rady.
Jest problem.
Mam olbrzymi ubytek p³ynu ch³odniczego.
W zesz³ym miesi±cu ucieka³ p³yn i zbiera³a siê delikatna ma¼ pod korkiem wlewu oleju. Nie przybywa³o natomiast oleju ani nie by³o ¶ladów p³ynu w oleju na bagnecie, kolor samego oleju równie¿ nie zmieni³ siê, samochód nie dymi³ na bia³o. Wstêpnie podejrzewa³am, ¿e to uszczelka, jednak po wizycie u mechanika okaza³o siê, ¿e jest jaki¶ wyciek przy termostacie. Ma¼ pod korkiem natomiast nie by³a objawem uszkodzonej uszczelki, a skutkiem je¿d¿enia na krótkich odcinkach, jakie pokonujê do pracy i efekt d³ugiego wje¿d¿ania do gara¿u (jestem pocz±tkuj±cym kierowc± a wjazd do gara¿u mam strasznie trudny + niewielki gabarytowo gara¿).
Wspomniany wyciek zosta³ naprawiony, przy okazji wymieniony niedzia³aj±cy wentylator. Uzupe³ni³am p³ynu do poziomu ok. 2cm powy¿ej minimum i zaczê³am je¼dziæ.
Po przejechaniu ³±cznie ok. 200km, w miniony czwartek w czasie jazdy (jakie¶ 3 minuty po odpaleniu silnika) za¶wieci³a siê kontrolka temperatury p³ynu. Od razu stanê³am na parkingu, gdzie okaza³o siê, ¿e jego poziom spad³ dok³adnie do minimum. Dola³am 150ml i jecha³am dalej, kontrolka ju¿ nie miga³a.
Wczoraj po pracy wsiad³am do auta, odpali³am... i znowu - za¶wieci³a siê kontrolka. Zamruga³a 2 razy i zgas³a, wiêc ju¿ nie zatrzymywa³am siê, tylko pojecha³am. Dojecha³am do domu (6km), zaparkowa³am i po 3 godzinach posz³am sprawdziæ poziom p³ynu. By³o go oko³o 2cm poni¿ej minimum! Czyli od czwartku do wtorku uby³o go ponad 3,5cm, a w tym czasie przejecha³am w sumie 150km! Wczoraj wla³am ca³y pozosta³y p³yn (250ml) i osi±gn±³ poziom dok³adnie minimum. Dzi¶ do pracy pojecha³am autobusem, po drodze kupiê p³yn, dolejê i jutro znów odpalê moj± A3...
Czy macie pomys³ co to mo¿e byæ?
Nie dostrzeg³am plam na postoju, wiêc pewnie wycieka podczas jazdy? Temp. silnika oscyluje w okolicach 90*C, chocia¿ kiedy w poniedzia³ek by³am na czyszczeniu klimy, go¶ciu po otwarciu maski stwierdzi³, ¿e silnik jest do¶æ gor±cy. Mam rozumieæ, ¿e to wina niewystarczaj±cej ilo¶ci p³ynu? Czemu jednak, je¶li zdaniem mechanika silnik by³ zbyt gor±cy, temperatura nie podnios³a siê, tylko utrzymywa³a na poziomie 90*C?
Czy to mo¿liwe, ¿e podobnie jak w powy¿szej sytuacji uk³ad jest zapowietrzony i jeszcze bêdzie ubywaæ p³ynu przez jaki¶ czas, a potem wszystko wróci do normy? Szczerze mówi±c trochê obawiam siê je¼dziæ na zbyt niskim poziomie p³ynu, a przy takich ubytkach musia³abym dolewaæ co 2 dni do¶æ spore ilo¶ci...
Witam, dzi¶ po przejechaniu otworzy³em mache, patrze a tam normalnie tryska p³yn ch³odniczy. Musi byæ pêkniecie na tym króæcu.. Silnik AGU 1.8T, lecz nie wiem jakie on ma oznaczenia, jak go kupiæ itp. Czy kto¶ mia³ z tym problem? Wie co kupowaæ? Poni¿ej daje zdj. (znajduje siê on po prawej stronie jak siê stoi przed mask± - wchodzi on w blok silnika. )
https://imgur.com/a/nEAsq
Tu gdzie strza³ka widaæ wyciek (widaæ jak tryska)
Prosze nie zamykac tematu.. szukalem tyle i nigdzie nie znalaz³em tego co ja mam. W Wiêkszo¶ci by³o to po lewej stronie silnika, a jak by³o po prawej to nie w audi a3.. :(
Nie wiem ju¿ co robic.
godynhe sprawd¼ oznaczenie silnika/w baga¿niku pod wyk³adzina na naklejce, albo w ksi±¿ce serwisowej na takiej samej naklejce lub zapytaj o numer czê¶ci w tym w±tku(podaj VIN)
http://www.a3-club.net/forum/showthr...73#post1494473