mam cały czas zmasowane ale działa tylko jedno
Printable View
mam cały czas zmasowane ale działa tylko jedno
Rapiechota czytaj co Ci ludzie pisza, Borys juz Ci wszystko powiedzial dwa razy. Problem lezy w Twoim bordzie ze po zmasowaniu dziala Ci tylko jedna opcja. Doloz czujnik zmierzchu i deszczu i bedzie Ci dzialac jak w fabryce albo zmien board'a na ten z koncowka F i wtedy obie opcje beda Ci dzialac bez problemu. Ja to dzisiaj zrobilem na bordzie F i potwierdzam wszystko dziala.
Na bordzie C też te obie funkcje działają bez problemowo, ale jak już zmieniać z A no to lepiej na jakiś wyzszy niż C. np.F, K itd. zwłaszcza jak planuje się coś więcej dokładać lub kodować.
a czy ktoś ogarnął może, jak zakodować, żeby w C/L H zapalały się halogeny zamiast xenonów?
programowo to tylko w nowym poliftowym bordzie jest mozliwe, ale jak pokombinujesz to da sie i w przedlifcie
Mam polifta, ale z 2008... Nie wiem czy dobrze kojarzę, że nowe bordy jeszcze w tym roku nie występowały?
dobrze myslisz
sluchaj sygnal jest, diody prostownicze, przekaznik i da sie zrobic
czyli ze sterownika (borda) jeżeli chodzi o światła dzienne wychodzą dwa sygnały ?
pin nr ... - sygnał ze światła włączone np przełącznikiem
inny pin że... np tryb amerykański ?
czy za to odpowiedzialny jest inny sterownik ?
Jeżeli dwa różne piny dają taki sygnał to prosto by to zrobił
Skoro w poliftach sie da to czy wymiana boarda ten z poczatku produkcji polifta nie pomogloby ?
No raczej nie, jesli dobrze rozumie borysa.
Musi byc poliftowe auto z poliftowym Bordem, czyli bord jest z modulem komfortu jako jednosc i tam sie da bez kombinacji. Taki bord jednak nie podejdzie do przedlifta
Sent from my HTC One X using Tapatalk 2
Pierwsze polifty mają stare bordy i Borys to tutaj potwierdzał. Ale teraz pytanie, czy nowy bord od polifta podejdzie do tego z początku produkcji?
to ze poliftowy nie podedzie to wiem (inna konstrukcja), chodzilo mi o to ze przez pewien czas przedliftowe bordy byly w poliftach na poczatku produkcji wiec myslalem ze moze dodali jakas funkcje. No ale wyglada na to ze nie. Trudno beda sie palic xenony.
no Tak z xnenonami macie problem Ja zwykłe lampy przyciemniłem na 50 % i efekt jest niezły do tego tryb Amerykański.Ale wolał bym mieć to w halogenach.
Mógł by sie pobawić z przekaźnikiem ze jak spuścisz np ręczny załącza sie przekaźnik od halogenów ten sam co przełącznikiem, albo dołożyć drugi przekażnik i do tego rezystor do przyciemnienia halogenów
Nie czytacie ze zrozumieniem
Borys napisal ze tylko z nowym Bordem to jest mozliwe
A ze dobrze myslisz ze w 2008 w poliftach byly stare bordy ale nie napisal ze w tych samych poliftach da sie to zakodowac. Gdyby sie dalo to i u mnie sie da w przedliftowym bo mam borda wlasnie z polifta P i nie ma w kodowaniu takiej mozliwosci. Jedynie dzienne mozna przelaczyc na halogeny.
Nie kumam jakie moga byc problemy z zarnikiem, gdyby chlh byl szkodliwy dla zarnikow to by go nie wprowadzali.
D1s kosztuje 50e sztuka, biorac pod uwage ze wczesniej kupowalem Philips 4300 h7 po 20e sztuke a bixy maja dluzsza zywotnosc to wcale nie ma tu duzej roznicy. Zarniki juz byly w tych kloszach, kto wie ile na nich Koles jezdzil, ja juz pol roku, prawie calymi dniami sie swieca z uwagi na tryb auto i czujnik deszczu a pada co dzien sam wiesz i nic sie nie dzieje. Mysle ze jak sie kupi ori zarnik a nie tanszy chinski to poswieci sporo.
nie pamietam w ktorym temacie ,ale bylo napisane ze jest ograniczona liczba uruchomien zarnikow podczas otwierania/zamykania auta.
Juz pisze o co chodzi- otwieralibysmy i zamykali kilka razy pod rzad auto , to chyba za 4 czy 5 razem nie zadziala c/lh. Kazdy dobrze wie , iz czeste uruchamianie swiatel skraca zywotnosc zarowek.w moim przypadku trzeba bylo odczekac z 10 minut i znowu dzialal c/l h. Pisze na przykladzie xenona
przypadkiem wyczyscilem dysk w kompie, ale miale wlasnie nakrecony film z tym o czym pisze.
Tak masz racje 4 razy otwierasz auto I za piatym juz chlh nie dziala. Ale to moze dlatego ze auto dpchodzi do wniosku ze z kierowca cos jest nie tak, bawi sie kluczykami czy cos w tym stylu a nic wspolnego z zarnikiem. Wystarczy przekrecic kluczyk i znow dziala 4 razy.
Bo jesli przekrecasz swiatla pokretlem to tyle razy ile przekrecisz one dzialaja, nie tylko 4.
Przy czujniku swiatla, zmierzchu w sloneczny dzien jadac przez obszar zalesiony tez sie wlanczaja co chwila w zaleznosci od ilosci swiatla.
Widac Audi przewidzialo ze bladynki beda sie wracac do auta po zakupy max 3 razy ;)
Wiadomo ze Kazde uruchomienie skraca zywotnosc, ale idac tym topem pozbadzmy sie czujnikow deszczu zmierzchu à wieksze oszczednosci beda.
Nie robcie z tego zarnika czesci jak glowica kosztownej bo Zaraz mity wyjda ze to bolaczka Audi, przepalajace sie zarniki. Jest to element ktory wymienia sie rzadziej niz klocki hamulcowe, opony itp. A zuzywac sie musi
"Wiadomo ze Kazde uruchomienie skraca zywotnosc, ale idac tym topem pozbadzmy sie czujnikow deszczu zmierzchu à wieksze oszczednosci beda. "
Przecież CLH można wyłączyć / włączyć przyciskiem pod pokrętłami i po co kombinować???????????
Przy czujniku zmierzchu w dzień i tak nie działa CLH jak jest włączone bo sensor światła tym steruje i od niego zależy czy włączać xenon czy nie.
Ten cały CLH to jest mega nieprzydatny ficzer, mam to ale nie używam zupełnie.
Audi 8P 2003r. Posiadam Borda z koncowka A i u mnie samo wlączenie vag'iem nic nie dalo- trzeba bylo zmasowac pin. Po zmasowaniu i zakodowaniu dziala leaving home ... ALE gdy zostawie auto na jakies 40min to funkcja leaving home wogole nie dziala. Próbowałem tak jak rpiechota nacisnać "otwarcie" dwa lub trzy razy ale na taki sygnał rownież nie reaguje. Pomaga tylko ponowne zakodowanie vag'iem. Chciałbym wymienić borda na K ale ciezko go upolować. Czy ktoś miał podobny problem i go rozwiązał?
masz bardzo stary board, cofnij sie jakies 5 stron do tylu tam borys pisal o dodatkowym kodowaniu czujnika/sensora zmierzchu. W moim bordzie F rozwiazalo to problem comming home.
Jedyne rozwiazanie Twojego problemu to zmiana borda na minimum F. Najlepiej K albo N bo P to straszna zadkosc.
Jest mi ktoś w stanie powiedzieć w jakiej postaci bordtnez A dostaje sygnał z czujnika zmierzchu ?
czy :
napięciowy
prądowy
rezystancja
Co myślicie o tym da rade czy nie ??
http://allegro.pl/doswietlanie-drogi...047733264.html
Oczywiście wpięcie tego pod halogeny :)
da radę, kumpel ma to coś w swoim Golfie Mk5 i działa, montaż prosty zresztą sam mu go montowałem, tyle że CH u niego włącza się samo bez klikania świateł długich a LH jest podłączony pod sygnał kierunkowskazu podczas wyłączania alarmu więc jest troszkę inna zasada jak w opisie tego urządzenia
Potrzebuje pomocy w poszukiwaniu przewodów . Czy jest może na forum jakiś elektryk
który wskaże mi przewody do uruchomienia leaving home
albo chociaż wiązkę w której szukać
http://allegro.pl/doswietlanie-drogi...082675742.html
potrzebuje "-" masę sygnałową w momencie naciśnięcia na pilocie otwórz
"+" sygnałowego w momencie naciśnięcia na pilocie zamknij
"+" sygnałowego od świateł drogowych
i + od halogenów
Z resztą juz sobie poradziłem
Dzwoniłem do faceta i mówi ze a 8p nie ma sterowania niczym po przez masę zwłaszcza central
Wiec szukam tylko plusa sygnałowego oraz kabla od halogenów ewentualnie który to bezpiecznik
bo ze nie mogę go namierzyć brak w instrukcji
- - - Aktualizacja postu - - -
Znalazłem juz sygnałowy + ( jest pociągnięty z pod migaczy które mrugają po naciśnięciu otwórz zamknij
Teraz tylko pytanie w ktore miejsce podpiąć + z sterownika aby zaświeciły halogeny ( na wyłączniku niestety podana jest masa która włącza halogeny :/)
- - - Aktualizacja postu - - -
Podłączenie halogenów:
Zwykły zderzak:
Prawy halogen
bordnetz wtyczka A pin 4 -> pin 1 halogen ( jeśli tu podepnę + to zadziała )
punkt masy za lampą przednią prawą -> pin 2 halogen
Lewy halogen
bordnetz wtyczka D pin 2 -> pin 1 halogen ( jeśli tu podepnę + to zadziała ??? )
punkt masy za lampą przednią lewą -> pin 2 halogen
1. Czy da się podpiąć C/L Home do świateł do jazdy dziennej lub do innych niezależnych świateł?
2. Jak się da, to jak?
3. Czy do funkcji C/L Home konieczna jest włącznik świateł z guziczkiem C/L Home?
3xnie
3. zajrzyj do warsztatu
mianowicie chodzi mi o to, żeby przerobić trochę funkcje C/L home.
Nie ma u mnie halogenów... i czy da się w piny od halogenów podłączyć inne światełka tak, coby podświetlało wokół auta, a nie tylko przed autem?
Ja u siebie zrobiłem tak jak było opisane na forum została zmostkowana masa na sterowniku (brak przycisku DLR) działa mi L/home mam halogeny ale działa mi to na normalnych swiatłach dziennych.
Nie czytałem całego tematu, sorry jeśli się powtórzę. Powinno się dać przerzucić c/l home na halogeny bo tak jest fabrycznie np. w A4 B7, ale faktycznie nie wiem czy w ich miejsce można podpiąć niefabryczne światła, żeby to działało.
Witam. Właśnie wykonałem opisywany zabieg u siebie, z tą różnicą, że pin 12 tylko zwarłem do masy na krótki impuls. Wcześniej Vcds,em Bordnetz Byte 0 Bit 4 i 6 dałem ptaszki oraz Byte 2 Bit 4 również ptaszek.
Wszystko śmiga przy otwarciu z pilota po wyjęciu kluczyka i otwarciu drzwi. Jedynie jak pisali koledzy po kilku otwarciach i zamknięciach pod rząd echo.. (zabezpieczenie) pomaga odczekanie lub kluczyk w stacyjce na 2.
Bordnetz z końcówką F
Mam u siebie C/l home ale swieca mi swiatla mijania a chcialbym zeby mi swicily halogeny, jak to zrobic?
Nie ma takiej opcji seryjnie.
tzn nie ma opcji seryjnie takiej jak ja mam czy tak zeby swiecily halogeny?
a da sie to jakos zrobic?
Nie rozumiem czego nie rozumiesz. Odpisalem na pytanie.
seryjnie nie było opcji, żeby świeciły halogeny.
Była tylko taka opcja żeby świeciły światła mijania.
Też jestem ciekaw jak to zrobić, żeby zamiast świateł mijania przy C/L home odpalać halogeny. Jest taka możliwość?
Borys to teraz powiedz mi jak zrobić by w polifcie świeciły same LEDy zamiast LED + Xenon ;)
W którym miejscu można zmienić czas jaki ma świecić CLH ? U mnie świeci ponad minutę a chciałem zmienić na 10-20sek
Jesli nie masz takiej opcji na FISie to jedynie kablem.
Mam kabel tylko nie wiem w którym miejscu dokładnie tego szukać , znalazłem tylko miejsce gdzie się zaznacza CLH ale nie widzę nigdzie miejsca do wpisania czasu działania
Z tego co pamietam w Adaptacjach dalo sie to ustawic.
tak, 09 central electric, potem adaptacje.
ma pytanie co do tej opcji wszystko ładnie super działa oprócz jednego przestało mi się włączać oswietlenie w środku gdy otwieram drzwi ale clh działa bez zarzutu
moze ktoś miał podobny problem ??
Sprawdź czy działa mikrostyk otwartych drzwi ? Powinna świecić kontrolka na liczniku
witam próbowałem dziś u siebie uruchomić CH/LH robiłem według instrukcji czyli
kodowanie bajt 0 bit 4 i 5
kostka E zmasowałem pin 12
nic nie zadziałało tylko wyrzuciło dwa błędy 02195, 01800
Próbowałem również zaznaczyć bajt 0 bit 6 wtedy od razu wyrzuciło na fisie bład. Odznaczyłem skasowałem bład i komunikat zgasł na fisie, drugi raz to samo. Dodam ze mam wersje bordnetz C czyli jak ktoś pisał powinny ruszyć obie rzeczy..
dziś udało się uruchomić, nie wiem czy miało to jakieś znaczenie ale wczoraj nie podłączyłem podczas masowania włącznika świateł. Dziś tak ważne że działa;)