-
Minęło sporo czasu, a ja nadal bez radia, stąd moje pytanie. Jakie informacje przesyła oryginalne radio do FIS-a i w czym jest lepsze (oprócz wyglądu) od pioniera, czy sony w granicach 300-400zł? Przydałoby się coś zamówić, aby przyszło po weekendzie.
-
Masz RDS to samo info co na wyświetlaczu na radiu. Masz ori podświetlenie, nagłośnienie dosyć dobrze sterowane i co najważniejsze radio posiada k-line czyli tzw. linie diagnostyczną za pomocą, której możesz sobie zmieniać kodowanie, robić testy czy kasować błędy. W concert II masz np. bajer ,że nagrywa info np. o korkach czy utrudnieniach w ruchu tj. TP a potem możesz sobie to odsłuchać. Dodatkowo możesz zamontować np. zmieniarkę czy zestaw głośnomówiący pod ori radio.
-
W końcu kupiłem radio, po jego podłączeniu brak podświetlenia przycisków jak i żadnego info na pełnym FISIE. Po głębszym zbadaniu kostek widzę, że nie mam szyny CAN, ponieważ nie mam kabelków poprowadzonych do pinu 7 i 12 http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...e74fa4bf7.html
Dobrze to rozumuje?
-
Nic z tego foto nie widac. To ze nie masz rds to moze byc kwestia kodowania a can H i can L raczej tam jest
-
Jak mogę to sprawdzić, czy po wpięciu obojętnie jakich kabli w miejsce tych pinów ma jakiś sens, czy muszą to być jakieś konkretne przewody?
-
Cany idą z licznika. Sprawdź kostki na liczniku i zamieść fotkę licznika i kostek z tyłu to wtedy zobaczymy.
-
Licznik wygląda tak:
(zapomniałem zrobić zdjęcie, ale jest taki jak tu) http://images38.fotosik.pl/259/ab147e11775bd2d5med.jpg
Zrobiłem film mam nadzieję, że coś wyłapiecie, wolałem nie ryzykować i nie odpinać kostek, ani nie wyciągać do końca licznika z obawy przed tym, że nie skręcę tego z powrotem, albo coś uszkodzę. Powiedzcie, że to wystarczy
https://www.youtube.com/watch?v=WzTtBCOFBSU
-
Tu masz cany bo to licznik z pełnym FIS. musisz sprawdzić przejścia przewodów od szarej kostki do radia a także w liczniku 17 kanał 62 za pomocą VAG zmienić kodowanie na 1 jeśli jest inne.
Kostki się bardzo prosto odpina i nic się nie stanie jeśli delikatnie je wypniesz podważając zatrzask w tej różowej zapince kostki.
-
Dzięki, dzisiaj już sobie odpuszczę i w wolnej chwili sprawdzę. Podświetlenie przycisków też włącza się za pomocą VAG?
-
Nie podświetlenie od razu powinno działać po podłączeniu can-ów.
-
O zegary jaegera:(
Madridista uczysz sie nagrywac??
Ani filmik ani fotki nie pomagaja w Twoim problemie.
-
Nie chciałem rozpinać kostek z licznika żeby wyciągnąć go na wierz więc włożyłem rękę z telefonem i myślałem, że coś wychwycicie. Będę miał chwile wolnego to rozłożę licznik.
-
Pamietaj aby wypiac aku. I wystarczy jak odepniesz i rozlozysz tylko szara kostke.
Rowniez zrob lepsze foto kostek od radia szczegolnie tej czarnej
-
-
W kostce C tej czarnej (radio) nie masz podpiętych can-ów pinu 7 (height) i pinu 12 (low) muszą się one łączyć z kostką szarą w liczniku piny 5 +(height) i 6 - ( low). Na tym zdjęciu co zamieściłeś (ostatnie) niestety nie da się wywróżyć jakie piny są podpięte w środku żeby to sprawdzić najlepiej jest wysunąć wnętrze kostki po zsunięciu zabezpieczenia tego różowego w dół. Piny w kostce są ponumerowane.
-
Witam ,
mam problem w moim monodziaku a mianowicie audi a3 1.8 benz 00-01 r po lifcie .
Przy przekreceniu zapłonu słysze 3 krotny przerywany dzwiek , a liczniki migaja ,skacza i wariuja jak szalone, oswietlenie w samochodzie rowniez , po zapaleniu autka miganie i dzwiek piskliwy ustaje, ale za to nie trzyma godziny , daty a migajace oswietlenie czasem daje sie we znaki itp.. Bylem juz u pary wróżów i doradzaja kupienie nowych, lub sprzedanie auta , sam nie wiem co robic moj kod jaegera 8L0920900F , bardzo ciezko je dostac a nie wiem czy moga byc liczniki o innym numerze, to jest 1/2 fis, co robic pany ?
-
-
Mam jeszcze jedno pytanie, czy jeżeli bym nie miał CAŃa to czy zmieniarka będzie działać prawidłowo?
-
Zmieniara jest sterowana prosto z Concerta więc powinna działać bez zająknięcia. Natomiast sam Concert potrzebuje cyfrowe sygnały z szyny Can żeby działało podświetlenie i żeby się nie wyłączał co godzinę.
-
Witam
wymieniłem licznik Jager 8L0920900K z 2002r. 1/2 fis list na VDO pełen fis był to anglik benzyna z 2000 8L0920980Ar. przerobiony na diesla robił mi go kolega, który wiele razy tym się zajmował na terenie warszawy dla użytkowników forum. Jednak z uwagi na to, że mieszkam daleko od niego przesłał mi licznik i zamontowałem go sam a on przez neta dokonał ustawień na moim kompie. W chwili obecnej kolega wyjechał i nie mam z nim kontaktu. Dlatego proszę o poradę w następującej kwestii:
- po zmianie licznika na VDO radio się nie podświetla i wyłącza po godzinie oraz po wyjęciu kluczyka nie wyłączy się. Radio mam oryginalne audi concer 2, które było w aucie od nowości. Dodam, że na fis nie pokazuje informacji bo nie mam poprowadzonych kabli.
- po przejechaniu 100 km zapala się pomarańczowa kontrolka oleju MIN po otworzeniu maski gaśnie na 100 km - olej oczywiście jest w porządku, VCDS na liczniku 17 instrument kanał 50 pokazuje wartość 155 to chyba temperatura oleju, a kiedy wejdę na silnik to jest dobra.
Opisane problemy znikają kiedy dam spowrotem stary licznik jager proszę o porady jak usunąć te usterki.
-
Poczytaj temat o zmianie licznika i bedziesz wiedzial.
Czujnik w misce ktorego pewnie nie masz i cany z licznika ktorych tez nie masz przy radiu
-
Poczytam o radiu a czujnik w misce mam
-
Odświeżam pytanie bo wszystkie linki wygasły a jestem takim radiem zainteresowany
-
Audi A3 8l 1.9 TDI Quattro 2002r polift z pełnym fisem i zegarkiem cyfrowym. Radio to Audi Concert II. Czy jest możliwe poprawne podłączenie radia bez emulatorów by działało poprawnie tj. nie wyłączało się co 1h, miało podświetlenie, i włączało oraz wyłączało się z zapłonem oraz pokazywało RDS na fisie? Jeżeli tak to prosił bym a maksymalnie łopatologiczne wytłumaczenie co z czym gdzie i po co. Walczę z tym odkąd kupiłem auto i co chwila się poddaje by wrócic do tego za miesiąc. Oto kilka zdjęć:
http://www.fotosik.pl/zdjecie/0a190bd262bc025c
http://www.fotosik.pl/zdjecie/00bcb4f146f19e58
-
Jasne ,że jest możliwe i nie potrzebujesz żadnych emulatorów bo Twój licznik ma już magistrale CAN. Jak dobrze pamiętam piny 5(Can +) i 6 (Can -) szara kostka licznika ale najpierw sprawdź czy już czasem ich nie masz wyprowadzonych do radia bo na zdjęciu widać jakieś luźne piny może to te. Żeby się upewnić który to który najlepiej jak wyciągniesz licznik odepniesz środkową kostke, zdejmiesz wsuwkę i miernikiem sprawdzisz przejścia przewodów. Pozdr.
-
Potem dojdzie byc moze jeszcze kodowanie zeby na fisie bylo info.
-
Wszystko trzy kable idą z licznika tylko teraz który to can-l który to can-h a trzeci to pewnie clk ?
-
tylko can h i can l podlaczasz do radia z licznika
-
Ok a powinno działać czy najpierw musze z programów tzn chodzi mi no o podświetlenie nie o info na fisie bo to na bank będzie trzeba programować ;p
-
Podświetlenie od razu powinno działać jeśli canów nie pomyliłeś. Jeżeli info na fisie to kanał 62 w liczniku vcds wyświetla podpowiedzi co i jak zmienić.
-
Dobra okazało sie ze trzy kabelki to data clock enable przełożyłem dwa kabelki pod can-h i can-l i działa ale nie mam tak jak by podtrzymania tzn za każdym razem musze wpisać kod i radio nie włącza sie z zapłonem. I jak zakodować licznik ?
-
A jak rozpoznałeś, który can jest który ? Jeśli can jest poprawnie podpięty to radio powinno się włączać z zapłonem bez żadnego kodowania. Do tego jeszcze trzeba odpiąć jeden pin odpowiadający za bose z kostce zasilającej bo inaczej będzie grał raz przód a raz tył.
Powinno być tak: pin 5 ( can +) z licznika do pin 7(can +) w radiu kostka C pin 6 can -) z licznika do pin 12 (can -) kostka C w radiu. Jeśli był wcześniej chorus to z kostki A trzeba odpięć pin 1.
-
Na forum znalazłem pinaut licznika. I dokładnie w ten sposób podłączyłem pozostał tylko ten kabelek od bose ale on chyba nie ma wspływu na włączanie sie radia ?
-
Być może ,że masz can nieaktywny w liczniku i trzeba przekodować w kanałach 61,62. i 60. Na próbe można jeszcze podpiąć się pod cany w zielonej kostce piny 22 H i 23 L.
Spróbuj bo na pewno galla "gryzie sie " z bose w tym pinie 1 .
-
a jak przekodować licznik tzn z jakich na jakie zmieniać wartości ? a co do gali owszem muszę odłączyć, faktycznie w drodze do domu z pracy grał tylko tył
-
Nie wiem tego dokładnie musiałbym u siebie sprawdzić ale vcds podpowiada i można się pobawić zapisać w razie czego kodowanie obecne i wrócić do starego. Jak wejdziesz w te kanały to powinny Ci się wyświetlić możliwe opcje i jakie cyfry czemu odpowiadają.
-
-
A licznik jaki masz Jaeger czy VDO? i czy taki był fabrycznie zamontowany bo być może ktoś coś zmieniał. Sprawdź dla pewności w liczniku bloki pomiarowe kanał 50 co wyświetla.
W kanałach 60, 61 i 62 jakie masz kodowanie ?
-
A jakie są różnice między tymi licznikami? Bo nie wiem jak sprawdzić jaki mam? I jak sprawdzić kodowanie kanału 60, 61, 62, to nie to co wstawiłem na zdjęciach ? I nie wiem czy licznik jest oryginalny czy przekładany z takim kupiłem samochód.
-
Ja u siebie mam tak: kanał 60- 1025, kanał 61- 0, kanał 62- 1. Kodowanie licznika 05040, kodowanie radia concert II 12222.
Masz licznik VDO tak jak u mnie. Zmień kodowanie na to co Ci podałem wyżej.
-
z tym że nie mogę zmienić kodowania radia ponieważ nie mogę zalogować się do sterownika.
-
Sprawdź tzw. linie K-bus w radiu 3 pin kostka A. Ta linia powinna iść do sterownika ecu.
-
-
Może masz za słaby program. Ja kiedyś miałem vcds lite i wyrzucał mnie z radia.
-
Vag com również nie łączy się z radiem. Jakiś inny polecasz ?
-
Polecam vcds od e-service. A wcześniej miałeś ori radio czy teraz dopiero zamontowałeś? Bo jeśli było nie ori to na pewno ktoś odłączał pin 3 w kostce A bo inaczej by zakłócało to w ogóle całą komunikacje po obd 2.
-
Z takim radiem kupiłem samochód nie wiem jakie było wcześniej ;/
-
Może coś być z radiem nie tak ale dla pewności możesz jeszcze podłączyć linie k-line z radia bezpośrednio pod obd 2 pin 7 ale nie jestem pewien dokładnie. Gdzieś na forum była dokładna rozpiska obd 2 w 8 L. W razie co na próbe możesz zawsze podmienić inne radio od kogoś np. na spocie.
-
Z podmianą radyjka nie będzie problemu mam możliwość podmiany z audi a4 b6 tam również jest concert 2 :) Nie za bardzo chciał bym próbować podpinać się pod gniazdo obd, chyba nie czuje się aż tak na siłach. Liczę tylko na złe kodowanie radia ale niestety nie mam jak tego sprawdzić bo nie jestem w stanie w żaden sposób skomunikować się z radiem. Gdzieś wyczytałem że da się przez zwykły kabel za 20 zl ELM. Mam taki tylko że w pracy jutro spróbuję jak nie zadziała wtedy chyba pojadę do jakiegoś magika od car audio może on coś poradzi ;/ Osobiście wolał bym kogoś z forum (trochę większe zaufanie) ale nie wiem czy jakiś jest z Wrocławia. Najbardziej mnie jednak dziwi że wszystko działa jak by tylko w 50% tzn jest podświetlenie i radio nie wyłącza się co 1h ale za każdym razem muszę wpisywać pin i nie włącza się z zapłonem, no i brak rds na fis.
-
Są dwie możliwe opcje: masz nie kompatybilny licznik (nieoryginalny) ja miałem tak kiedyś ,że radio wyłączało się w nieregularnych odstępach czasu tak na 1..2 sek i włączało się samo z powrotem ale nie wołało kodu dodatkowo był problem z temp. oleju (licznik nie widział czujnika oleju) i co 99 km zapalała mi się kontrolka niski stan oleju. Pozbyłem się tego problemu zakładając inny licznik. A druga opcja to uszkodzone cany w radiu. Mogło się np. tak stać po uderzeniu pioruna albo jakiś skoków napięć na masie np. jak ktoś zapomniał odłączyć akumulatora podczas spawania auta. Daj znak jak rozwiążesz problem.