Nie slyszalem by komus sie udalo to przyciszyc. Trzeba sie przyzwyczaic. Nie jest to nie do wytrzymania.
Printable View
Nie slyszalem by komus sie udalo to przyciszyc. Trzeba sie przyzwyczaic. Nie jest to nie do wytrzymania.
Witam. Jestem tu nowy przeczytałem wszystkie wypowiedzi w tym wątku lecz nie znalazłem odpowiedzi na rozwiązanie mojego problemu.
Otóż posiadam a3 z RNS-e dodatkowo kierownica multi i nie mogę tego połączyć z telefonem sony xperia M. Nie wiem jaki mam moduł BT. ale wiem że jakiś jest na pewno bo są montowane fabrycznie. W telefonie po kliknięciu szukaj urządzeń nic się nie wyświetla. za wszelką pomoc i wyrozumiałość dziękuje
Upewnij się, że na pewno masz BT. Mam jeszcze starszy model Xperii ArcS i łączy się bez problemu. Wybierz telefon w RNS-E, wciśnij guzik "setup", wybierz "telephone settings" i dalej powinna się pojawić opcja "Bluetooth PIN entry" - przynajmniej tak u mnie jest. Jak będzie ta opcja dostępna to znaczy, że masz BT. Przynajmniej tak mi się wydaje:)
Przepraszam, że dopiero teraz odpisuje ale nie mogłem wcześniej. Zrobiłem wszystko tak jak mi napisałeś, ale u mnie po naciśnięciu przycisku tel potem setup pojawia się tylko na zielono "telephone is not instaled" i nie ma nic więcej. Nie posiadam VAG żeby to sprawdzić niestety:/
no to wygląda że nie masz BT, dla pewnosci sprawdź sobie jeszcze vagiem,podjedź na spota w okolicy i ktos ci sprawdzi.
Jesli go nie masz to zawsze możesz dołozyc.
Spróbuj jeszcze poczytać instrukcję http://fotowrzut.pl/0HUU5PV052/5 , zakładka 5, strona instrukcji 92
Czytałem już tą instrukcje, ale czekałem już nawet kiedyś z pół godziny w samochodzie i telefon nie znalazł nic :/ będę musiał się podpiąć pod VAG i wtedy będzie wszystko wiadomo. samochód mam miesiąc może komuś był potrzebny i wyciągnął BT. Najbliższy jakiś spot z tego co wyczytałem w Lublinie za 3 tygodnie więc dużo czasu. Pewnie będe musiał dokupić BT ale to wszytko się okaże. może do tego czasu sam to sprawdze tylko muszę jakiś program do VAGa załatwić sobie bo kabel mogę mieć.
Jak masz taki komunikat jaki masz i telefon nic nie znajduje to po prostu nie masz BT.
MOzesz tez sprawdzic czy masz w lampce podsufitówki mikrofon od telefonu
Szybkie pytanie dotyczące iPhone 5s + BT. Łączy się z FISem, wszystko działa pięknie, niestety RNS-e nie wykrywa fona, brak odczytu książki adresowej i nie ma ikony połączenia telefonu przez BT. Jak to skorygować aby działało?
Zdaje się że moduł BT do wymiany na nowszy :)
A jednak udało mi się przyciszyć ten dźwięk podłączania i odłączania telefonu przez bluetooth:)
Zacząłem już szukać na zagranicznych forach i w końcu znalazłem temat o takim samym przypadku jaki był u mnie. Najpierw wyczytałem, że trzeba trafić idealnie na moment, w którym załącza się ten sygnał i w tym czasie ściszać pokrętłem na kierownicy. Jeszcze wczoraj wieczorem wyszedłem do auta i próbowałem to zrobić i po kilkunastu próbach dalej nic... Dało się ściszyć ale tylko raz, a po ponownym uruchomieniu auta było tak samo. Wróciłem do domu i szukałem dalej na forum amerykańskim - w tym samym temacie jedni pisali, że to działa inni że u nich nie działa, aż ktoś napisał, że najpierw wcisnął "przycisk mowy" na kierownicy (obok pokrętła głośności) i dopiero w momencie załączania dźwięku kręcił pokrętłem głośności - już mi się nie chciało tego wczoraj próbować, ale dzisiaj z rana ku mojemu zdziwieniu udało mi się to za drugim razem - dźwięk znacznie się przyciszył. Wychodząc jeszcze z pracy zrobiłem drugie podejście i za pierwszym razem udało mi się jeszcze bardziej to przyciszyć - teraz ten dźwięk jest ledwo słyszalny - czyli taki jak chciałem;). Mam nadzieję, że kiedyś komuś się to przyda.
Ma ktoś może fotkę, gdzie znajduje się antena od Bluetooth? Mam ją uszkodzoną...
wpieta w modul BT, pod fotelem.
Jak sprawdzić VCDS-em czy mam moduł BT? Bo mikrofon posiadam(sprawdziłem w lampce), jednak dalej telefon nic nie znajduje może mi ktoś go wyciągnął i tylko moduł bym musiał dokupić.
Autoscan -> Gateway installation list. Bedziesz mial liste wszystkich sterownikow ktore masz w aucie, na liscie albo bedzie Telephone albo nie. W podsufitce moga byc 2 mikrofony: jeden od BT (o ile jest), drugi od BOSE (o ile jset).
BOSE jest. po tym skanie jeżeli o to chodzi to mam to ale telephone brak :(
01-Engine -- Status: OK 0000
03-ABS Brakes -- Status: OK 0000
04-Steering Angle -- Status: OK 0000
08-Auto HVAC -- Status: OK 0000
09-Cent. Elect. -- Status: OK 0000
15-Airbags -- Status: OK 0000
16-Steering wheel -- Status: OK 0000
17-Instruments -- Status: OK 0000
19-CAN Gateway -- Status: OK 0000
25-Immobilizer -- Status: OK 0000
37-Navigation -- Status: Malfunction 0010
42-Door Elect, Driver -- Status: OK 0000
44-Steering Assist -- Status: OK 0000
46-Central Conv. -- Status: Malfunction 0010
52-Door Elect, Pass. -- Status: OK 0000
56-Radio -- Status: Malfunction 0010
62-Door, Rear Left -- Status: Malfunction 0010
72-Door, Rear Right -- Status: OK 0000
No to jesli masz BOSE to w lampce masz mikrofon od BOSE a nie od BT.
dzięki wielkie czyli widzę, że nie mam wgl BT :/
Nie trzeba skanowac, wystarczylo wejsc w wybor sterownikow i jak na liscie nie ma [77] Telephone to nie masz BT.
ok sprawdze jeszcze jak będę miał chwile, normalnie pod siedzeniem co tam się dzieje:)
Ale to co napisalem to latwiejsza, szybsza wersja. Autoscan pokaza, ze nie masz bt.
Witam
Mam w aucie moduł bluetooth 8P0 862 335 K
W tym wątku wyczytałem że jest z uszkodzonym softem.
Ktoś już taki moduł oddawał w polsce albo w niemczech na akcję serwisową ?
A3 jest z 2007r, wygląda że jest fabryczny i był do tego uchwyt na tel w desce.
Idzie to jakoś uruchomić albo zmienić ??
Połączyłem się z nim, normalnie idzie przez niego rozmawiać.
Na FISie widać nr albo nazwę wpisu z mojej książki telefonicznej.
Na radiu (Concert albo Chorus 2 din) jest napis " Phone"
idzie coś z tego więcej wyciągnąć ?? jakieś funkcjonalności ?
Jak się objawia ten uszkodzony soft ? totalnie nie działa czy tylko jakieś funkcje ?
Wszystko jest jak byc powinno. Wiec nie mysl o zmianie.
Gdybys mial RNS-e to by byla ksiazka telefoniczna + polaczenia.
Dzięki
Pomyślę o zmianie na RNS-E
Cześć, mam fabrycznego RNS-E z uchwytem na tel nad schowkiem po prawej stronie oraz mic w lampce przy suficie. Jak sprawdzić czy mam bluetooth oraz co jest wymagane do funkcjonowania telefonu?
Dzięki ;p
po przekreceniu kluczyka wyszukaj przez tel czy jest dostepny. powinien sie wyswietlic jako 3 litery a po nich 4 cyfry UHV XXXX (kod dostepu 0000 lub 1234 o ile nie byl zmieniany - nie pamietam dobrze). mozna tez sprawdzic vcdsem lub rozkodowac vin.
Niestety nic nie pojawia po skanowaniu telefonem ;/
Do pełnego funkcjonowania telefonu musze dokupić uchwyt na telefon oraz sam aparat i wszystko zabookowac na uchwycie...?
http://tapatalk.imageshack.com/v2/15...784cc740a9.jpg
Oraz gdzie zainstalować kartę sim? Domyślam się ze w samym telefonie...
Komunikacja z samochodem odbywa sie poprzez BT - czyli karte sim wkladasz do telefonu. Jesli telefon nie wykrywa BT w aucie i masz podstawke pod telefon to sa 2 opcje:
- cos jest uszkodzone - wtedy powinienes miec bledy na VAGu
- brak modulu BT pod fotelem kierowcy - ktos go musial zdemontowac
Podlacz VAGa bedzie wszystko wiadomo.
A uchwyt na telefon masz taki jak na zdjęciu które wrzuciłeś? Bo piszesz, że jest nad schowkiem po prawej stronie??? Później piszesz o dokupywaniu uchwytu na telefon... Nie czaję o co kaman. Podłącz wozidło pod VCDS tak jak koledzy wcześniej pisali i będziesz wiedział czy masz bluetootha.
Fotka z mojej Audi..
http://images.tapatalk-cdn.com/15/04...962d74133c.jpg
Wiec do tego uchwytu musiałbym dokupić adapter/uchwyt (nie wiem jak to nazwać ) + telefon żeby móc dzwonić z samochodu?
Sprawdz VCDSem czy wogole masz modul do BT.
Czyli masz fabryczną podstawę pod uchwyt telefonu- do tego to raczej smartfona nie podłączysz tylko starego typu telefony typu NOKIA w odpowiednim uchwycie. Poczytaj w instrukcji http://fotowrzut.pl/0HUU5PV052/5 strona 89-92 jak podłączyć telefon. U mnie na takim zestawie działa BT no chyba, że u ciebie jest wymontowany ten moduł...
Tutaj też jest coś na ten temat:
http://www.a3-club.net/forum/showthr...ie-pod-telefon
Blutacz o nr 8P1 862 335 ma ful funkcje czy tylko podstawę ??
Będę wdzięczny za podpowiedź :p
Lista BT(Pełna funkcjonalność, chyba że wykazano inaczej):
8E0 862 335 <MY 2005,5 A4 (Ameryka Północna) - brak Bluetooth
8P0 862 335 <MY 2004 A3 - tylko podstawowa funkcjonalność
8P0 862 335 a MY 2004 A3 / A4 - tylko podstawowa funkcjonalność
8P0 862 335 D MY 2005 A4> 8E-5-533 000 - tylko podstawowa funkcjonalność
8P0 862 335 E MY 2005 A4 8E-5-533 001 >> 8E-5-600 000 - tylko podstawowa funkcjonalność
8P0 862 335 C MY 2006 A4 8E-6-000 001 / 8E-6-800 001 >>
8P0 862 335 B MY 2006 A3 / A4 (Ameryka Północna)
8P0 862 335 F MY 2006,5 A3 / A4 (Europa)
8P0 862 335 G MY 2006,5 A4 (Ameryka Północna)
8P0 862 335 M MY 2007 (Europa)
8P0 862 335 J MY 2007 (Ameryka Północna)
8P0 862 335 H MY 2007.5 (Europa)
8P0 862 335 L MY 2008 (Ameryka Północna)
8P0 862 335 K MY 2008 (Europa, SW 0340) -> można go wymienić w ramach gwarancji z powodu wadliwego firmware
8P0 862 335 Q MY 2008 (Europa, SW 0350)
8P0 862 335 R MY 2008 (North America)
8P0 862 335 N MY 2009 (Europa)
8P0 862 335 P MY 2009 (Ameryka Północna)
8P0 862 335 moja 2009.5 (Europa)
8P0 862 335 T MY 2009,5 (Ameryka Północna)
8P0 862 335 AA MY 2010 (Europa)
8P0 862 335 AB MY 2010 (Ameryka Północna)
8P1 862 335 MY 2011 (Europa)
8P1 862 336 MY 2011 (Ameryka Północna)
8L1 862 373A - mikrofon
8J0 862 373 B - mikrofon BOSE / TEL dla TT 8J, R8 i 8P cabrio
8P0 035 503E - antena Bluetooth
czyli ma pełną funkcjonalność
Podziękował ;)
Czy bluetooth który mam aktualnie będzie współpracował z RNSE?
Aktualnie mam go z radiem Symphony II
Tak będzie bez problemu
Jak podlaczylem RNS-E to jak przekalkuluje mi trase na fis pokazuje mi trase z bledami (naklada sie na ta co jest na FISie) i wywala mi czasami calkiem do pulpitu gdzie jest spalanie,temperatura i rds. Odlaczylem w bagazniku czytnik navi ndx (wyciągnąłem bezpiecznik) i teraz bluetooth jak się połączy z telefonem to podczas rozmowy nie działa mikrofon i glośnik, jak podłaczę bezpiecznik spowrotem to wszystko wraca do normy. Chce zamist tego czytnika wsadzic oryginalny tuner TV, ale bez tracenia dzwieku i mikrofonu w Bluetooth. Podobno trzeba jakiś przewód ciągnąć z bagażnika prawda to ? Znalazlem w etce schemat polaczenia i tam jest od czytnika navi polaczenie z systemem telefonu, co w takim przypadku zrobic by wyrzucic czytnik navi i nie tracic glosu na bluetooth?
Wysłane z iPhone 6 za pomocą Tapatalk
Juz wiem, + i - mikrofonu z czytnika navi do rns-e i tak samo + i - telefonu z czytnika do rns-e.
Wysłane z iPhone 6 za pomocą Tapatalka
Witam zamontowałem rnse. Brak twlwfonu na radiu, na fisie jest, sterownik bt
8P0 862 335 N
bt basic i dlatego? nie mam nawet mozliwosci odrzucenia lub przyjecia rozmowy na rnse, na fisie jest wszystko ok.
EDIT
PROBLEM ROZWIAZANY :D
Trzeba było zmienić kodowanie w 77 telephone oraz w 56 radio bodajże( jest to opisane w poście 18 i 22). Miałem bt z końcówką "N" który jest high i to wszystko obsługuje lecz był ustawiony na 0 czyli basic, po dodaniu 1 i przekodowaniu wszystko działa. jeśli chodzi o moje kodowanie rnse w 56 radio jest takie : 0205715
Dziękuję klamamoto za pomoc! :)
Witam. mam Audi 2005 r Czy ktoś próbował połączyć za pomocą BT Sony Xperia Z1 z Rns-e. Telefon łączy się z radiem, z kierownicy odbieram rozmowę i słyszę kto dzwoni ale rozmówca mnie nie słyszy.. Na fisie wyświetla się napis że połączył się i sygnał dźwiękowy się pojawia że skomunikowane
Musisz sprawdzić podłaczenie przewodów od BT do Rns-e bo tu powinien być problem chyba że BT cos niedomaga.
Znalazłem taki moduł, z takimi dwoma numerami HW 8P0862335S, SW8P0862335AA. nie wiem czy jest to wersja AA, czy S. Czy biedzie współgrać z. Xperia Z1, proszę o info bo nie chce kupić bubla, jak przy pomocy VCDS sprawdzić jaki model modułu posiadam aktualnie? (pytam bo link informujący jak to zrobić mi nie działa?
Już wszystko się wyjaśniło. Moduł to wersja "S" i śmiga elegancko z tel. sony Xperia Z1