Jeśli założysz MTSa, to będzie to pierwszy i ostatni raz kiedy zdecydujesz się na gwint ;).
Printable View
Jeśli założysz MTSa, to będzie to pierwszy i ostatni raz kiedy zdecydujesz się na gwint ;).
Tak dokładnie to ten :)
Jeszcze jedna sprawa, trochę ich do wyboru jest, tylko znalazłem te same modele z różnymi przedziałami obniżenia. Obojętnie które wybiorę?
Są (Przód: 25-70 Tył: 25-60mm)/(20-60mm)/(35-65mm) I pewnie znalazłoby się więcej
Tutaj nei mam bladego pojęcia :x
Czy przednie amorki z Q beda pasowaly do ośki ?
Pasować będą tylko pytanie co z mocowaniem łączników stabilizatora. W zawieszeniu 130KM+ są one mocowane do amora, a w zwykłym chyba do wahacza.
Pytanie trochę z innej beczki. 8L
Dylemat, mam gwint kw v1, obniżony na tyle ze juz ori stabilizator ociera o pół oś. W regulacji gwintu zostało 2cm.
(Stabilizator od s3 posiadam)
Pytanie brzmi następująco: od charakterystycznego obniżenia w/w do obniżenia Max na które pozwala podłużnica ile jest mniej więcej różnicy w wysokości ? 2cm ?5cm ?
Zastanawiam sie czy wyciągać helpery czy poprostu opuścić na Max i dać talerzyki poduszek od polo które sa niższe od ori o około 1,5cm.
+ jakiej długości odboje na tył zamiast tych ori ? myślalem żeby dać poliuretanowe.
Wysłane z Nokia 3310i za pomocą Tapatalk
Stabi od S3 matura pod polosie z tego co widziałem i na seryjnych lacznikach chyba że się mylę, mam stabi od S3 do założenia i chętnie się dowiem co i jak najlepiej foto jak powinno być zamocowane 😁
Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka
Na ori licznikach tez można lub długich montowanych do amorka. Mi chodziło o to czy jest sens wywalać helpery czy poprostu obniżyć na sam dół + poduszki z polo. Bo chce obniżyć na tyle ile pozwala podłużnica. Cięcie nie wchodzi w grę 😊
Wysłane z Nokia 3310i za pomocą Tapatalk
Daruj sobie te poduszki z polo. Wywal helepry.
Witam
Na wiosnę będę zakładał gwint MTS-a do mojej 8L oraz dystanse na tył. Robię autem rocznie 3 tys km, więc ten gwint w zupełności wystarczy.
Chcę osiągnąć efekt taki, jak na zdjęciu, czyli koło wypchnięte do równa z nadkolem patrząc z tyłu, a patrząc z boku obniżyć auto tak, żeby opona nie chowała się w nadkolu, i stąd moje dwa pytania.
1. Czy na tym gwincie opuszczę tak auto, czy trzeba będzie z czymś kombinować? W opisie gwintu max obniżenie 50 mm
2. Jakich użyć odbojów, żeby ranty nadkoli nie ocierały mi o opony podczas jazdy, gdy ktoś siądzie z tyłu, albo na wybojach?
Dzięki
http://i.imgur.com/L6OT4SS.jpg
Nie jestem spec-znawca ale z tylu chyba regulacja pójdzie out abyś osiągnął taki efekt..
Albo regulacja out albo nawet na sam dół wystarczy.
Teraz mam springi -30 i "na oko" brakuje mi jakieś 2-3 cm do wysokości jaką bym chciał, dlatego się zastanawiam czy nie będzie na styk. Czyli mogę w razie "w" całkiem usunąć regulację i nie będzie problemów podczas jazdy?
Ok, a jak sytuacja wygląda z odbojami? Jakieś specjalne, twardsze?
Nie bedzie problemu bez regulacji.
Co do odbojow to zależy juz od szerokości felgi opony, dystansu. Ewentualnie można zalozyc poliuretanowe tulejki i nic nie bedzie ocierać
Mi się wydaje że jak skręcisz na max to mniej więcej taki efekt będzie. Dodatkowo optykę u Ciebie będzie robiła opona. Szczerze? Ja bym odbojów nie ruszał, bo nie sądzę żeby dobijał, ja z wyjętymi helperami i ze zmienionymi spreżynami na FK w MTS dopiero zmieniłem odbój bo bałem się szlifa. Taki setup był u mnie - helper chyba wtedy był juz dokladnie nie pamiętam, ale bagażnik miałem obciążony plus pasażer z tyłu:
https://lh3.googleusercontent.com/GP...=w1349-h899-no
tu jest 100% MTS z helperem:
https://lh3.googleusercontent.com/Ag...=w1358-h899-no
https://lh3.googleusercontent.com/ND...=w1349-h899-no
https://lh3.googleusercontent.com/1C...=w1349-h899-no
Na zdjęciach jest nawet troszkę za nisko, więc pewnie u mnie spokojnie wystarczy skręcić i zostawić regulację.
Felgę teraz mam wąską 7,5j i ET35, i pewnie już taka zostanie w tym roku, bo każda złotówka teraz idzie w dom.
Powiedzcie mi jeszcze jak to jest z dystansami na tył? Z tego co wyczytałem, to żeby było równo po obu stronach, trzeba dać różne szerokości dystansów? Orientuje się ktoś jaka jest różnica pomiędzy jedną, a drugą stroną?
Daszek, Ty przypadkiem nie jeździłeś na różnych dystansach?? Wszystko było ok, czy były jakieś problemy?
Tak jeździłem. Zmora ośki - przesunięcie belki, ja miałem 5mm różnicy, na lewej stronie, ale powiem szczerze ze chyba 7mm byłoby idealnie. Z tego co widziałem po tej płycie podłogowej to od 5 nawet do 9mm, trzeba zrobić pomiar przed zamówieniem dystansów - różnica będzie na pewno.
No właśnie i ja mam pytanie odnośnie gwintu MTS. Posiadam w swojej A3 właśnie ten gwint wersja gold z czarnymi pierścieniami i przód można tak fajnie wyregulować znaczy dać na glebę że z podwórka ledwo co da rade wyjechać. Natomiast tył lipa totalna, regulacja na sam dół a i tak pieje o co kaman ? Zmieniać sprężyny na jakieś inne ? czy wywalić regulacje i śmigać na samej sprężynie ? I czy oby na pewno jest to bezpieczne.
jeśli masz quattro to możesz na samej sprężynie nie wiem jak jest na osce ale pewnie tak samo
no w quattro sprężyna jest osobno nie wiem jak w ośce jest czy też osobno czy może na amorze
Tak jak mówisz, sprężyna z regulacją osobno i obok amorek. Więc teoretycznie chyba da rade bez regulacji. Tylko czy oby to bezpieczne, w końcu niby ta sprężyna osadza się na tej regulacji od dołu. Czym ma się potem podpierać.
jak osobno to raczej bez różnicy czy jest regulacja czy nie bo regulacja też się na czymś trzyma a jak nie będzie regulacji to będzie mniej miejsca tam więc masa auta powinna trzymać sprężynę na miejscu bo w końcu zwykłe zawieszenie też jest bez regulacji xD
No niby tak zgadza się. Bez regulacji powinno być elegancko. Dzięki
No to git bede mial wolny czas to wywale tą regulacje w cholere i zobaczymy. Jakies odboje pod te sprężyny warto montować by usztywnic tył ?
Zobaczysz jak sie bedzie zachowywal, bo jak bedzie dupa podskakiwac to odboje mozna zmienic na te od mapeta
Mapet ma jakieś sprawdzone odboje?
Powiedzcie mi jeszcze jak jest z łącznikiem stabilizatora? Przy takim obniżeniu jak ja chcę, muszę go wymieniać?
Korzystałem kiedyś z tych odbojów i było wszystko w porządku http://mapet-tuning.com/sklep/os%C5%...-ty%C5%82.html
Jeżeli chodzi łączniki stabilizatora większość wymienia od razu sam stablizatora od S3 aby nie tłukło o półoś i przykręca na oryginalnych łącznikach do wahacza lub na długich łącznikach do ucha przy amortyzatorze. Ja u siebie w MTS nie mam takiego uchwytu. Kupiłem po okazjonalnej cenie sportowy stablizator TA-Technix na oryginalnych krótkich łącznikach. Nic nie tłucze itp nawet przy ostrej glebie.
słuchaj, przy twoim obniżeniu myślę, że seryjny stabilizator da radę - umówmy się takie obniżenie jak planujesz to niektórzy na sprężynach i amorku o krótszym skoku robią. Wiekszość jest naszykowana na to, że zawsze będzie niedosyt i jak mój przedmówca dobrze powiedział - wrzucają stabi z s3 i zostawiają na krótkich łącznikach.
Dzięki, a na amortyzatorze wystarczy seryjny odbój?
Ja mam teraz -30 mm i zejście te dodatkowe 2-3 cm w dół, które teraz chcę, to jest "hardcore", bo żona też jeździ tym autem, a teraz krawężniki na styk wchodzą pod zderzak :D
Aaa ok, czyli trzeba wymienić cały stabilizator. Myślałem, że problemem jest długość łączników i je się wymienia. Chcę kupić ten nowy gwint MTS-a z uchem pod łącznik stabilizatora. Czy jeżeli w razie ocierania, kupię nowe łączniki (podejrzewam, że jakieś dłuższe potrzeba) i do niego je przykręcę, to rozwiąże to problem z ocieraniem, czy zupełnie nie o to chodzi?
Zastanawiam się jeszcze nad odbojami/klipsami na amortyzator z tyłu, żeby mieć pewność, że opona nie będzie dobijać do rantu nadkola, jak wypchnę koło. Zdają egzamin?
- Czyli łącznie -50,60 chcesz ? Sporo. Krawężniki, koleiny, studzienki to wielkie zło nawet przy takim obniżeniu jak planujesz, zwłaszcza jak masz tendencję parkowania na krawężnikach. Niezbędna też może się okazać osłona pod miskę najlepiej metalowa lub gruba plastikowa tak od biedy rezaw-plast i rozważna jazda z głową.
-Oryginalnie w a3 masz stabilizatora który idzie górą nad półosią i po obniżeniu zaczyna trzeć, zmiana na stabi s3 polega że montujesz ją odwrotnie czyli pod półosią i przykręcasz na oryginalnych krótkich łącznikach do wahacza. Jak będziesz miał MTS'a z uchem to tak jak mówisz potrzebne ci są długie łączniki. Tyle wiem z własnego doświadczenia, bo też się z tym borykałem.
-Co do wypychania koła i aby ci opona nie tarła wydaje mi się że grzybki w sprężynę stykną. Lecz niech się też ktoś wypowie.
Mordo, to co chcesz osiągnąć to max -50mm, to jest nic. Moim zdaniem po prostu założysz, skręcisz i luz. Ja przy tym obniżeniu nie zauważałem pingponga na tyle, czy innych udziwnień. No ale te -50mm to już jest wyzwanie, trzeba mieć na uwadze garby na drodze czy krawężnik, bo nawet przy tym obniżeniu jesteś w stanie przytrzeć. Jest na to działanie - im niżej, tym rozważniej. Ja obecną 8P na -35mm eibach przytarłem na ukosie przy zjeździe pod sklepem, więc jest różnie :) ALBO WYGLĄD ALBO WCALE
Tak mi się wydaje patrząc po szparze jaką teraz mam pomiędzy oponą, a nadkolem. Jak już będzie wszystko poskładane i skręcone, to zobaczymy ile wyjdzie realnie. Zastanawiałem się nad tą metalową osłoną, ktoś chyba z forum je robił, albo wrzucał namiary? W 90% ja jeżdżę autem i ogólnie uważam nawet teraz, przy tych -30, ale czasami zamieniam się z żoną i tego się obawiam, żeby gdzieś miski nie uszkodziła.
Zawieszenie będę zakładał u mechanika, a później gdyby coś mi ocierało, to wymienię sam te łączniki, czy trzeba jakoś specjalnie się przy nich nakombinować?
Ja znalazłem na alledrogo taką http://allegro.pl/oslona-metalowa-oc...915697860.html
Ktoś dawno temu na forum wspominał o tym sprzedawcy i chwalił sobie tą osłonę.
Ja mam u siebie idntyczną od ponad 3 lat. Uratowala miske juz kilkakrotnie :P
Kupowałeś też u niego?
Witam, może ktoś doradzić jak wygląda porównanie gwintu AP i Vogtland?
Byłem już zdecydowany na AP, ale ostatnio ktoś na forum zasugerował że Vogtland lepszy i znowu zgłupiałem w tym temacie....
Jak w ogóle opinie o Vogtlandzie?
Bardzo dziękuję ;)
PS. A orientuje się ktoś jak z prześwitem po zamontowaniu takiej osłony metalowej gdy auto jest na glebie ? bardzo się zmniejsza ? Bo teraz jeżdżę co prawda na grubej plastikowej i o dziwo coś tam pomaga.
Znalazłem takie fotki z tą osłoną i jest masakrycznie nisko i nie wiem czy na glebie nie będzie problemu z jazdą
http://www.cupra.net/Leon/Mein_Cupra...hutz/index.htm
Osłona jest wyprofilowana ale najniższy punkt to wahacz wiec według wszelkiej teorii prześwit nie powinien sie zmniejszyć, ewentualnie minimalnie
Pany, potrzebuje z przodu urwac 1,5-2cm, jakie talerzyki obnizajace?
Ja bym kupił krótsze spręzyny do gwintu, zamiast bawic sie w jakieś talerzyki. Wyjąłeś helpery? Jaki gwint?
Ja założyłem talerzyki z A4B5 i przód siedzi niżej 😎 ale nie wiem czy Ci coś dadzą w 8L
Wysłane z mojego LG-H525n przy użyciu Tapatalka
cześć,
czy zakładając gwint do A3 ASZ, muszę mieć na względzie wymianę innych podzespołów zawieszenia?
Stabilizator, łączniki stabi? Cokolwiek innego? Podpowiedzcie, nawet jeśli chodzi o najgorszą pierdołę czy drobnostkę.
Nie chciałbym się zawieść przy zakładaniu gwintu, że coś nie pasuje/nie działa