Odczyty z sondy wskazuja ciagle na uboga mieszanke jak nie masz innych problemow z autem przy zapalniu czy samej jezdzie to wymien sonde lambda i powinno byc ok.
Printable View
Odczyty z sondy wskazuja ciagle na uboga mieszanke jak nie masz innych problemow z autem przy zapalniu czy samej jezdzie to wymien sonde lambda i powinno byc ok.
Czy ktoś z Was wie co to są za błędy? 19559 i 18104. W naszym FAQ ich nie znalazłem, a mam tylko numery błędów.
Czasem go muli na niskich obrotach i czasem ciężko odpala ale to naprawdę sporadycznie.
Dzięki sparky za pomoc teraz tylko muszę kupić dobrą sondę.
co to za błąd?
16706 Obwód wejścia silnika prędkości zapłonu / dystrybucji – brak sygnału
jak silnik mi sie zagrzeje do temp 90 stopni to gaśnie, myślałem że to czujnik temperatury, i nie odpali dopóki nie ostygnie
Nie masz sygnału z czujnika predkości silnika G28, bez tego czujnika silnik nie odpali
ale czemu silnik gaśnie jak sie nagrzeje do 90 stopni, co ma do tego czujnik predkosci?
i gdzie znajduje sie czujnik G28?
pozdrawiam
Czujnik znajduje sie z przodu silnika w dolnej czesci w okolicy połaczenia ze skrzynia. Trudno jednoznacznie wskazac czemu sie tak dzieje podałes taki bład wiec pisze jakie ma znaczenie. Może jak sie nagrzeje przestaje dzialac lub gdzies przewód idacy od niego jest uszkodzony.
jutro obadam ten czujnik, zauważyłem jeszcze że gdy badałem vagiem silnik to temperature na zegarze pokazywało mi 90 stopni a na vagu 105 stopni a gdy mi zgasł to -127 czyli tak jakby czujnik temp,tylko który?
Czujnik jest jeden dwuobwodowy czyli w jedej obudowie sa dwa jeden dla zegarów a drugi dla komputera. To raczej ta temperatura jest przyczyna zgaszenia silnika albo czujnik przekłamuje albo autko ci sie grzeje.
Pomóżcie, co to za błąd bo nigdzie nie znalazłem opisu, co z tym zrobić ?
VAG-COM Version: Release 311.2-N
17698 - Coolant Temp Sensor at Radiator Outlet (G83): Signal too Small
P1290 - 35-00 - -
Chodzi o czujnik temperatury w chłodnicy lewa strona na dole. Jak masz miernik sprawdz rezystancje czujnika:
30stopni - 1500-2000 ohm
80stopni - 275-375 ohm
nie włączają się przez to wiatraki? Bo nawet nie sprawdzałem
Ecu steruje termostatem i wiatrakami, jesli ktorys z czujników sie uszkodzi tzn G62 lub G83 wiatraki bede pracowac ciagle. Dodatkowo wiatrakami steruje klima. U ciebie jest za niski synał wiec pewnie komp rejestruje za niska temperature na chlodnicy wzgledem tej z silnika i dlatego wywala bład.
Naipsz co jest w bloku 130 i 131 na rogzrzanym silniku
Teraz jak na złośc po skasowaniu nie pokazał się ponownie i jest:
130: temperature 105.0 Temperature 37,5 Load 0.0% System OK
131: temperature 105.0 Temperature 37,5 Load 0.0% System 01000000
Wiatraki włączyły się przy:
130: temperature 109.5 Temperature 90.0 Load 0.0% System OK
131: temperature 109.5 Temperature 90.0 Load 0.0% System 01000000
Co oznacza ta pierwsza temperatura? Tak to ma działać?
O teraz wyskoczył błąd ale wartości w obu kanałach są takie same
Pierwsza jest temperatura na silniku, druga na chłodnicy. Na chłodnicy moze byc max 100 stopni i zawsze musi byc ona nizsza niz na silniku. To co mnie zastanawia to procenty bo jest to duty cycle termostatu i chyba powinny sie jakies procenty pojawiac. Jak nie ruszałes termostatu to sprawdz go przy 25stopniach opór miedzy pinami 14-16 ohm. Jak go wyjmiesz bez przylozonego napiecia blaszka termostatu ma szczelnie przylegac. Potem wsadz go do gotujacej sie wody i po podaniu napiecia 12V powinien sie otworzyc na ok 7mm po 10 min.
Ostatnio mialem spadek mocy, i po podlaczeniu vaga wyszlo takie cos:
1 Fault Found:
17965 - Charge Pressure Control: Positive Deviation
P1557 - 35-00 - -
Poczytalem troche o tym na forum i wychodzi ze moze to byc zaworek N75.
Tylko jezeli blad pojawil mi sie tylko jeden raz to nalezy sie juz niepokoic ?
Drugi blad dotyczy skrzyni automatycznej:
1 Fault Found:
00300 - Transmission Fluid Temp. Sensor (G93)
27-10 - Implausible Signal - Intermittent
Z tego co znalazlem to jest to blad czujnika temperatury w skrzyni.
Moze mi ktos powiedziec czy taki czujnik jestem w stanie zmienic samemu ? No i ile to moze kosztowac...
Co do pierwszego to faktycznie mogl sie N75 przyciac lub kierownice ale jak zdazylo sie pierwszy raz i nie powtarza sie to narazie sie nie przejmuj.
Drugi bład sprawdz najpierw co vag pokazuje w blokach wartości mierzonych dla skrzyni grupa 2 pole 3 jest wlasnie wskazanie z czujnika G93, najlepiej jak silnik bedzie zagrzany.
pokazał mi sie błąd 626. Jest to lampka kontrolna nagrzewania świec żarowych...
Co to oznacza ?? Musze wymienić świece żarowe ??
Dodam ze gdy załączyłem zapłon, kontrolki zaczęły przygasać... później podpiłem VAG-a i pokazał się ten błąd...
MaGGu napisz dokładnie co za bład bo mi 626 nie za duzo mowi
Moze ktos wie co to za blad 16955 bo juz szukalem chyba wszedzie i bez rezultatu.Dodam ze od wczoraj zapalila mi sie kontrolka ESP i sie pali za kazdym razem przy wlaczeniu zaplonu.
16955 - Przełącznik świateł stop - F: niezrozumiały sygnał
16955 P0571 Cruise/Brake Switch (A) Circ Malfunction
Przed zakupem czujnika hamulca, który znajduje się nad pedałem hamulca(moze sie myle za co przepraszam), sprawdź bezpieczyniki (dokładnie)
tu mozesz poczytać http://wiki.ross-tech.com/index.php/16955/P0571/001393
nie jestem ekspertem w tej dziedzinie na tyle co moglem objasnic to uczyniłem.Moze koledzy inni bardziej doswiadczeni sie wypowiedza.Pozdrawiam i powodzenia.
Witka panowie może pomożecie mi ,dzis skana robiłem i wyskoczył mi błąd-
1182 Układ adaptacji sterowania silnika do wysokości
Skasowałem bląd ,przelecialem sie troche i jak narazie nie ma błędu.Ale chciałbym wiedziec cos więcej na temat tego owego błędu..jaka przyczyna itd...szukalem na forum i na necie ale nic nie znalazłem więc zwracam sie do koleszków klubowych..dziekuje za odzew w mojej sprawie i pozdrawiam...
mam błąd 19586,o co chodzi?
marcinos80 przyczyn moze byc kilka: zapchany filtr powietrza, nieszczelny dolot, lub cos z potencjometrem przepustnicy. Jesli bylby to potencjometr dodatkowe objawy: utrudniony rozruch i słabe przyspieszenie.
delu a3 Bład dotyczy przekroczonej regulacji systemu egr, sprawdz wężyki, zaworek N18, i sam egr czy dziala prawidlowo
"sparky" dolot szczelny,filtr po wymianie,przepustnica i przepływka czyszczona(adaptacja przepustnicy zrobiona) wszystko ok.Wartosci przepustnicy i przeplywki w blokach pomiarowych ok...wiec zobaczymy ,polatam troche i zobaczymy czy wyskoczy znów....ciekawi mnie to z jakiej przyczyny blad wyskoczyl....jesli ktoś ogarnie temat prosił bym o wypowiedzenie sie...pozdrawiam
Dodano:
"delu a3" znalzłem cos takiego moze ci pomoże-
19586 System Recylkulacji spalin przekroczono górną granicę regulacji P3130 25-10
Popatrz czy któryś przewód podciśnieniowy nie jest dziurawy a jeżeli nie to sprawdz zaworek N18
EGR " przekroczona granica regulaci" tzn EGR padniety moze ktos go wylaczyl / zaslepil albo N18 padniety trzeba sprawdzic
tu log z Block 003 na obciazeniu moze pomoc --to znalazłem na forum "skody"
Może koledzy inni sie wypowiedza...podrawiam
kilka błedów których nie znalazłem na listach.
17978, 18058, 17664,
Z góry dziękuje :)
Strażak
17978
Błąd komunikacji Immo kluczyk - Zegary (sporadyczny)
nie ma się czym przejmować
17664
Czujnik G62 temperatury plynu chłodzące zwarcie
18058
Problem z zegarami, z zasilaniem którejś z kontrolek
Generalnie wszystkie błędy wskazują ze coś sie dzieje przy zegarach.
kombinowałeś coś tam ???
"MarekB" co sadzis zo tym błedzie-przyczyna...?
16505 P0121 Czujnik A pozycji przepustnicy – obwód – problem w działaniu – poza zasięgiem A
Czy to nie wtyczka...?
Marcinos to generalnie wyglada na okablowanie przy przepustnicy (czujnik położenia)
Strażak weź wyciągnij zegary, przeczyśc styki i moze pomóc
tu masz opis jak wyciagnąć zegary
http://forum.a3-club.net/showthread.php?t=2943.html
a na błędy ze strony czujników nie patrz narazie,
dla weryfikacji zrób tak, sprawdz jaką temperature pokazuje na VAG'u na zimnym silniku i na rozgrzanym
jeśli jest OK. to oznacza to co pisałem wyżej, problemy z zegarami sie pojawiają
witam,
na screenie wyswietlil mi sie blad:
[img=http://img155.imageshack.us/img155/7586/vaguu6.th.jpg]
co to moze znaczyc?
pozdrowki
sorki ale lupy nie mam
podaj numer błedu
No dobra widze, ale o co Ci chodzi bo nie rozumiem ?
chodzi mi o 4 pola na czerwono:
tj:oxygen sensor heating, catalyct converters, evapcrative emmisions, oxygen sensors
FAILED OR INCOMPLETE.
nalezy sie tym przejmowac? Generalnie poza tym VAG nie znajduje rzadnych bledów z kodami...
pozdr
VAG nie w tym polu pokazuje Ci ze nie ma dostepu do tych danych
bo w tym modelu auta tego nie masz prezentowanego,
wiec nie ma sie czym martwic
pojawily mi sie takie bledy:
1) 18062 - Please check DTC Memory of Instrument Cluster
P1654 - 35-00 - -
2) 01039 - Coolant Temperature Sensor (G2)
30-10 - Open or Short to B+ - Intermittent
3) 01367 - Central Locking Pump Run Time Exceeded (Likely Leak)
35-00 - -
wszystkie udalo mi sie usunac, nie wiem czy po przejechaniu sie znow sie pojawia? jesli chodzi o 3. to wiem ze sie pojawia kiedy zamknie sie zamek centralnym a np dzwi sa otwarte, dzialo mi sie to wtedy kiedy np nie czulo zamknietych dzrzwi. jesli chodzi o 2. to cos ze wskaznikiem temperatury, nie ? ale nie wiem czy to z czujnikiem czy jak, bo jakby cos bylo ze wskaznikiem to w ogole by sie nie ruszal..tak ? a mi wskazuje temperature, i mysle ze dobrze, bo wiadomo kiedy autko sie zagrzeje to wskazuje wyzsza temp, a kiedy jest silnik zimny to mniejsza.. ale czy dokladnie? a jesli chodzi o 1 to nie mam pojecia, co tzn ?
z gory dzieki za pomoc,
a btw. powinno sie diagnozowac na wlaczonym silniku, czy moze byc kluczyk w pozycji ON?
diagnoza na sucho (bez wartości z silnika) tylko na zapłonie włączonym,
wartosci z silnika (dawki, sonda, przepłwyka, turbo, temp. itd) na odpalonym silniku
co do powyższych trzech błędów, przeszukaj ten temat, wszystko jest już wyjaśnione nie raz
pzdr.
Witajcie . Od niedawna mam A3 i po sprawdzeniu mam następujące błędy. Chodzi mi o waszą opinie czy któryś świadczy o poważnej awarii czy muszę coś wymienić naprawić?
SILNIK
513 Czujnik prędkości obrotowej silnika-G 28
nieprawidłowy sygnał - BŁĄD SPORADYCZNY
1282 Zawór rozdzielczy klapy kolektora ssącego
przerwa lub zwarcie do masy - BŁĄD SPORADYCZNY
1262 Zawór magnetyczny ograniczenia ciśnienia doładowania-N75
1265 Zawór recyrkulacji spalin-N18
1269 Wtrysk - zawór startowy-N108
ABS
668 Napięcie na zacisku 30 za niskie
sygnał poza wartościami granicznymi - BŁĄD SPORADYCZNY
generalnie patrzać na wpisy czyli ze błąd sporadyczny, proponuje skasować błedy, pojeździć z miesiąc, znów podpiąć się pod kompa i sprawdzić czy się znowu pojawiły,
patrząć po tych błędach, to wsyzstkie kable są na jedne wiązce, wystarczylo ze mechanik na włączonym zapłonie odpiał wtyczke na 2 sekundy i już masz las błedów
co oznacza błąd P1556 bardzo prosze o odpowiedz i pomoc . Pozdrawiam
Ten błąd to chyba:
17964 P1556 Charge Pressure Contr. Negative Deviation.
W innym tłumaczeniu jest to:
17964 P1556 Boost pressure regulation.Control limit not reached
czyli chyba ciśnienie doładowania - regulacja graniczna poza zakresem
a dokładniej - sterowanie ciśnieniem doładowania - za niska wartość...
Kumpel miał tak w A4 jak miał rozpięte przewody podciśnieniowe... Polecam przeglądnąć wszystkie cienkie przewody, czy któryś sie nie wysunął/pęknął. Jeśli tak, to całe podciśnienie sobie ucieka i nawet N75 nie ma czym sterować...
Proszę was o pomoc w rozszyfrowaniu błędu. Komunikat z Vag-a:
N0907379E ESP 20 CAN V004
Wiem, że coś jest z ESP, ale błąd ESP zapala się w rożnym momencie jazdy, czasem kilka minut po ruszeniu, a czasem po dłuższym czasie. Jak zgaszę silnik i odpalę go na nowo błąd znika. Proszę Was jeszcze raz o pomoc w rozwiązaniu problem. Gdy kontrolka ESP się nie pali to system działa popranie, po wyskoczeniu błędy (zapaleniu się kontrolki) system ESP przechodzi w trym wyłączony.
W ciągu przejechanych ostatnich 400 km, 5 razy zapaliła mi się lampka elektroniki silnika.
Po przeskanowaniu 4 razy pokazało błąd - zła jakość mieszanki
Raz pokazało oprócz tego błędu złej jakości mieszanki pokazało dodatkowo błąd - spadek ciśnienia między przepustnicą a sprężarką.
Błędy wskakują po 30 kilku km 60 kilku lub 100 kilku, wymieniłem filtry paliwa oraz powietrza mimo iż były już raz przeze mnie wymieniane i nic...
Właśnie lampka elektroniki silnika zapaliła się ponownie.
Goście w warsztacie nie kumają co to może być.
Samochodem nie szarpie, ma stabilne obroty, nie ma odczuwalnych skutków ubocznych chociaż przed pojawieniem się pierwszego błędu w trasie zauważyłem znacznie osłabienie mocy szedł góra 160 i odnosiłem wrażenie, że dalej się po prostu strasznie męczy.
Jeździłem nim na banie już powyżej 190 i miałem jeszcze spory zapas mocy pod pedałem. Więc to mnie zaniepokoiło zwaliłem to na wache zatankowaną na małej stacyjce w krynicy morsk. Po zatankowaniu ponownym w sumie wszystko wróciło do normy, niestety w miesiąc po tym zatankowałem naprawdę fatalna wachę i teraz mam tego wyniki tak myślę...
witam
prośba d kumających o wyjaśnienie błędu
16396 - Bank 1: Camshaft A (Intake): Advance Setpoint not Reached (Over-Retarded)
P0012 - 35-10 - - - Intermittent
nigdzie nie mogę znaleźć info o tym błędzie, na foum golfa ktoś napomknął że to może być
uszkodzony napinacz rozrządu...
dzieki za liczne odpowiedzi :P skorzystałem z innego programu i wyszło coś takiego
16396 Nastawnik wałka rozrządu strona 1 - nieprawidłowa funkcja
brak osprzętu / nie związany ze sprzętem - BŁĄD SPORADYCZNY
teraz moje pytanie czy to jest to samo co nastawnik pompy typu VP 37?
18062 - Please check DTC Memory of Instrument Cluster
P1654 - 35-00 - -
Co to za bład, był strone wcześniej ale nie został wyjaśniony, w tym oraz innych tematach nie znalazłem nic na ten temat, z góry dzieki za odpowiedz