Drooogo :P
Printable View
Ja jezdziłem na komplecie brembo + klocki TEXTAR i moge je tylko polecić, wytrzymałość jest na dobrym poziomie, są stosunkowo miękkie jedyny minus to to, że czasmi lubią popiskiwać
Tak się domyślałem że pewnie zrobisz lepszą cene Adam :D
Tylko zastanawiam sie czy ktokolwiek jeździł na tarczach TEXTAR i jak się spisują.
Kosior dzięki za opinie, ciekawi mnie jeszcze jak jest z tymi tarczami TEXTAR. Może sie ktoś wypowie jeszcze..
Witam,musz? wymieni? tarcze i klocki z ty?u oraz klocki z przodu ( nie wiem jakie tarcze s? z przodu ale s? jeszcze w dobrym stanie)i tu mam pytanie co s?dzicie o takim czym? ?
http://allegro.pl/tarcze-klocki-fero...084276673.html
http://allegro.pl/tarcze-klocki-trw-...tml#tabsAnchor
Dodam,?e opona letnia ma 205 mm ale prawdopodobnie b?dzie zmiana na 215mm. Jestem otwarty na inne propozycje oraz jakie klocki da? na prz?d tak aby zgra?y si? z tymi tarczami z przodu.
ale gdzie masz propozycje na przod tego co chcesz kupic ?
Tył ma mniejsze znaczenie, ale koledzy narzekają na wpadki brembo więc bezpieczniej łyknąć TRW. Klocuszki mogą być spokojnie do 1.6 :)
Nie wiem jakie klocki dać na przód aby nie zdzierały tarczy za mocno nie wiem jakiej jakości tarcza jest z przodu.Ale myślę,że jak kupie TRW na tył to na przód też aby zaoszczędzić na koszcie przesyłki.
kup i po temacie będziesz miał, do 1.6 to żadna filozofia żeby było wystarczająco dobrze. Upewnij się co do tarcz, że nie mają rantu zbyt mocnego już tzn nie odznacza się bardzo wyraźnie jak przejedziesz palcem powierzchnię tarczy i brzeg, i wyraźnych bruzd, jeśli ok to kupuj to trw, i napisz potem jak się jeździ. Koledzy często pytają co założyć, podpowiadamy, ale potem mało kto wraca do tematu i pisze spostrzeżenia, czy jest super/dobrze/lipa...
ok dam znać co i jak
trw to szit! takie jest moje zdanie i się przepłaca już w tej cenie lepiej dać boscha lub np. polskiej firmy klocki tomex jakością nic nie odbiegają od trw, a są sporo tańcze...
sam juz nie wiem co kupić , rapix pisze ze to szit , ja słyszałem ze sa dobre klocki TRW, co polecacie na przód
rapix...Ty masz S3 a kolega 1.6, nie porównuj tego, nie ma takiego czegoś że w 1.6 hamulce TRW okażą się nie do przyjęcia i nie da się jeździć, bez przesady...ok, bosche też są jak najbardziej ok. Nie róbmy wody z mózgu koledze że do używanych tarcz klocki trw będą niedobre...Do mocniejszych aut też kupiłbym coś z półki chociażby Ate. Marcin87 porównaj sobie ceny np trw textara i ate, jak znajdziesz te ostatnie korzystne to bierz.
Z hamulcami to jak ze wszystkim na forum, jedni cieszą się z brembo za 150zl komplet, inni mówią że jak nie nawiercane zimmermanny i klocki ds perfomance, to auto nie hamuje....zachowajmy rozsądek i nie wpędzajmy kolegów proszących o radę w niepotrzebne koszta
marek s3
Brawo! nareszcie jakieś konkretne spostrzeżenia :thumbright:
Ja nie mówię o nawet swoim aucie... Pracuje w sklepie motoryzacyjnym i nie biorę swojej wiedzy jedynie z doświadczenia we własnym aucie... Napisałem że według mnie trw jest za drogie jak na jakoś... wole coś tańszego jak np. tomex, maff czy delphi w moim odczuci i mechaników z którymi współpracuje nie są gorsze, a są tańsze... za cenę trw uważam że lepiej kupić jest właśnie np. boscha...
Koledzy ja zalozylem jakies pol roku temu na przod caly komplet tarcze plus klocki TRW LUCAS i jestem zadowolony i to bardzo :D wczoraj z racji kiepskich tarcz w tyle tez kupilem TRW, moim zdaniem dobry zestaw. praktycznie wogole sie nie pyla, aluski sa czyste.Mam zalozone i polecam bardzo. pozdrawiam.
kolego tarcze aż tak szybko ci się nie zedrą prędzej klocki wymienisz z 3 razy niż tarcze. choć ja nie jestem za tym TRW i brembo dla mnie to TIP tanie i pewne albo DIT dobre i tanie. ogólnie już pisałem o Brembo i TRW więc nie będe się wypowiadał więcej ATE polecam gorąco wiesz za co płacisz ;)
Kolego, mozliwe że klocek się przesunał podczas hamowania "do deski" na przegladzie i sie sklinował. Na pierwszy rzut oka nic nie dojrzysz, moze tylko czy klocek jest ładnie ułożony, ale jeżeli troche juz na nich jezdzisz to nie ma to juz znaczenia.
Na wszelki wypadek możesz zdjac kolo i poogladac. Może też być tak, ze twoje klocki w ten sposób oznajmują ze już zbliżają się do końca żywotności.
Witam
Kupiłem niedawno tarcze hamulcowe Mikoda 312/25 do mojej s3. Niestety okazało się, że są to tarcze dedykowane do a4 z rozstawem śrub 5x112 zamiast 5x100 tak jak do a3. I stąd moje pytanie, czy jest możliwość zmiany rozstawu poprzez wywiercenie nowych/dodatkowych dziur w tarczy? Czy ktoś tego próbował i czy jest to w ogóle wykonalne? Jak tak to kto mógłby się tym zająć w Warszawie? Z góry dziękuję :)
Szok, z czymś takim się jeszcze nie spotkałem... Nawet jeśli ktoś by to zrobił, to nie bał byś się o życie własne i innych??
No właśnie dlatego się pytam, bo niestety nie jestem w temacie. Chcę się tylko zorientować w sytuacji.
Nie doradzam. Teoretycznie jakbys jezdził polonezem który nie rozwija predkości wiekszej niż 120 ze wzgl. na wiek. to mogłbyś to olać. Ale przy dużych predkościach to jest mega niebezpieczne. Kiedyś ludzie na jednych tarczach wymienialu po 4 pary klocków, a w międzyczasie tylko "zgarniali" rant na tokarce. Teraz już nikt prawie tak nie robi auta spokojnie osiągają 200 km'h, a praca układu hamulcowego nie może być na słowo honoru.
Davor ja od roku mam ate power disc 288 i do tego klocki ate i jestem naprawde zadowolony za tarcze dalem szt 190 komplet klockow z czujnikami 195zl wtedy za tarcze taka w focie czy IC chcieli 300 za klocki podobnie ogolnie wtedy mialem ok 300 zl w kieszeni zawsze moge podac kontakt do sprzedajacego a co do jakosci to powiem ze jadac 120 i zagapilem sie i auto przedemna stanelo bo skrecalo do podworka i nie wiem ile dokladnie bylo metrow przedemna jak je zauwazylem moze ok 20m moze troszke wiecej nie umiem doklanie ocenic ale ogolnie blisko i zachamowalem spokojnie o uwazam ze wlasnie ten zestaw mnie uralowal
batman, zwykłe klocki czy ceramiki ??
Witam. Mam pytanko (by może padło już ale nie widziałem..) czy zaciski tylnego hamulca z wersji 1.6 pasują do wersji 1.8T?? Bo muszę wymienić a koszt nowego to ok 400 zl sztuka.. z góry dziękuje i pozdrawiam!
Witam,
Jakie tarcze i klocki na tył (komplet) do Audi A3 ASZ polecacie?
Pozdrawiam!
polecamy tradycyjnie zestaw ATE, z tyłu nie ma wielkich różnic cenowych zatem do ASZ będą akurat :)
kolega elementaur ma dobre ceny, odezwij się do niego
Dziękuję za szybką i celną odpowiedź :) również patrzę tylko na ATE.
Jeszcze małe pytanie - ATE PD (nacinane) są tylko i wyłącznie na przód czy na tył również?
Rowniez na tył
na tył też, niewiele droższe, możesz sobie spróbować, aczkolwiek tył ma znacznie mniejsze znaczenie jeśli chodzi o hamowanie
jak chcesz na grubasa, to weź sobie klocki ceramiczne ATE :)
Jakieś linki mógłbym prosić? :)
napisz do kolegów z forum, pewne źródła i mają dobre ceny, wszystko Ci powiedzą, elementaur i franz, żeby nie było że kogoś faworyzuje :)
gg tego pierwszego 347504
Marek S3 wiesz doklanie nie wiem ale wydaje mi sie ze zwykle ,powiem tak wygladaly jak zwykle ceramicznych jeszcze nie widzialem normalnie zestaw klockow na przod z czujnikami kosztowal 300(ja dalem 195 u tego sprzedawcy o ktorym mowilem) wiec moze po cenie bedziesz mogl stwierdzic czy za 300 moglyby byc ceramiczne
---------- Post dodany 02-03-12 o 15:10 ----------
franc jestes pewnien ze na tyl ate pd sa bo jak jak rok temu chcialem to sprzedawca mowil ze na tyl tylko zwykle bo do A3 na tyl PD nie produkowali chyba ze sie cos zmienilo
Zmieniło się. Od pewnego czasu są też na tył. Jestem pewien, w końcu tym handluję i nawet wczoraj jeden z forumowiczów wziął komplet PD z kompletem ceramików na obie osie :)
Dodatkowe pytanie, trochę offtopic, ale przy okazji - czujnik prędkości koła (ABS), również ATE? One są na pierwszy montaż?
@batman500,
O jakich czujnikach mowa? :)
czujniki zuzycia tylko zanim kupisz upewnij sie czy twoje auto ma ta funkcje ale chyba wiekszoac a3 ma , przy zaciskach masz wtyczki pod ktore podpinasz klocki i jak klocek do wymiany to bedziesz miec info o tym na fis
aaa, już wiem jakie to są czujniki... nie wiem czy w mojej wersji jest bo mam 1/2 FIS. Czy ktoś coś wie na ten temat?
w tej wersji mi sie zdaje ze tez jest mozesz sprawdzic przyciskajac 2 krotnie przycisk przy godzinach na liczniku i masz test kontrolek jakie moga ci sie pojawic jak bedziesz miec od klockow to bedziesz miec czujniki badz mozliwosc podpiecia bo czasem robia ze kupuja bez i vagiem ostrzezenie wylaczaja
Patrzyłem u siebie i mam tą kontrolkę, ale spójrz na ten obrazek http://dl.dropbox.com/u/23235541/kontrolka.JPG
Z tego wnioskuję, iż na przodzie są czujniki, a na tył można opcjonalnie zamontować - prawda?
EDIT:
Dzwoniłem do mechanika, u którego ostatnio wymieniałem kilka rzeczy to powiedział mi, że czujnik od wycierania wykładzin klocków jest tylko w jednym przednim kole i z tyłu nie można podłączyć.
Prosiłbym o wypowiedzi w tym temacie
taak, zawsze jest jeden czujnik do koła z przodu
z tyłu nie ma i nie podłączysz
zatem pomiń ten nieistotny detal jak czujnik klocków, widać przecież ile ich zostaje...:)
Jeszcze jedna kwestia - klocki ATE zwykłe czy ceramiczne? Czy opłaca się wziąć ceramiczne? Czy do zwykłych gładkich tarcz będą dobrym wyborem? Co do tarcz PD - myślę, że kupię je w przyszłości na przód tylko.
ceramiczne bardzo mało pylą felgi, no i zrobisz większy przebieg na nich prawdopodobnie, biorąc pod uwagę że to tył auta to taki zestaw tarcze ATE + ceramiki klocki możesz mieć na ładnych parę lat
potrzebuje nr tel. do fransa
A próbowałeś szukać na stronie internetowej? :) Napisz mejla - to skuteczniejsza forma kontaktu ze mną :)
Dobra Panowie więc tak co wybrać fajnego do swojego auta Audi S3 270KM i dość mocno eksploatuje swoje hamulce, jakie tarcze i klocki ? dodam że zaciski będę miał 4 tłoczkowe, jakich firm proponujecie zestaw? Ja myślałem o zakupieniu klocki ferodo ds performance i tarcze ATE lub Zimermana tylko też brać gładką czy nacinane lub nawiercane ? Może coś innego ?
klocki DSy
tarcze do tego możesz Zimmermanna Sport nawiercane lub ATE PowerDisc
ewentualnie Brembo ORO..zależy jaki masz budget:)
i płyn hamulcowy najlepszy, to ważne
polecam jeszcze przewody hamulcowe w stalowym oplocie Goodridge'a
rapix bierz wiercone zimmermany i ceramiczne klocki ate ja mam u siebie ten zestaw i jest super zrobilem grubo ponad 10tys a tarcze i klocki wygladaja jakbym zalozyl je wczoraj
jeśli nie DSy klocki, to ATE ceramiki, to fakt, nic poniżej ;)
płyn motula RBF, ewentualnie TYP200 ATE lub MIllersa
jak jest kasa to bierz ze wszystkiego górną półę
płyn oczywiście zmienię przewody jednak zostawię gumowe ale nowe... brembo oro stanowczo za drogę... zresztą przy zacisku 4 tłoczkowym i tak myślę że fajnie hamować będzie muszę sprawdzić i porównać ceny klocków Ate ceramicznych,a ds tak samo tarcze Ate kontra Zimerman...