bo to nie jest plyn chlodniczy ;)
Printable View
bo to nie jest plyn chlodniczy ;)
kolego przeciez ci tlumacze ze jesli nic wiecej sie nie dzieje to nie masz plynu chlodzacego w oleju!
a jesli chcesz wiecej info to prosze http://www.a3-club.net/forum/showthr...301#post180301
bo ten temat jest o czyms innym
Witam, pytanie odnośnie zużycia oleju.
A3 98r 1.8T AGU 200 tyś przebiegu
W listopadzie wymieniany olej shell 5W-40 napełniony do 3/4 miarki
Dzisiaj sprawdzam miarke i pokazuje minimum. Od listopada przejechałem 3500km, nie robiłem żadnej dolewki.
Czy to dużo jak na ten silnik? Dzisiaj podłoże karton i zobacze czy nie ma jakiegoś wycieku. Pozdrawiam
często i gęsto olej ucieka odmą do układu ssącego, poczytaj o oil tank :) może odma Ci ucieka lub turbawka przepuszcza olej, sprawdź w dolocie czy jest sucho
ogólnie jeśli silnik nie posiada wycieków to przez okres pomiędzy wymianą oleju czyli średnio 15tys.km poziom oleju nie powinien spaść poniżej minimum więc poszukaj jak ci pisze inhoss czy w tych miejscach są wycieki,możesz też ściągnąć dolną osłonę silnika i popatrzeć może od dołu coś lepiej będzie widać.
jeśli to co powyżej napisałem sprawdzisz i wszystko będzie ok to sprawdź też ciśnienie na cylindrach i próbę olejowa zrób, wtedy też dowiesz się czy pieścienie nie przepuszczaja a przy okazji też dowiesz się czy zawory są szczelne
Auto stało 2 dni, na kartonach które położyłem ani kropelki czegokolwiek co cieszy :) za chwilke ide popatrzeć do silnika bo dzisiaj go troche mocno przegoniłem (bardzo się spieszyło) i zobaczy czy gdzieś oleju nie ma...
Tam gdzie dosięgłem wzrokiem jest sucho, brak wycieków. Zobaczymy do maja/kwietnia ile ubędzie bo wtedy kolejna wymiana oleju. Dzięki za pomoc
Witam Audi a3 1997 1.6 benzyna
mam taki problem z moim audi:
- Dymi przy dodawaniu gazu (trudno ocenic czy bialo czy niebiesko - upieralbym sie raczej przy bialym kolorze)
- Silnik bierze olej (wszystkie wycieki zostały uszczelnione tak więc wyciek odpada) jakies 0,5l / 1000km raz wezmie wiecej, raz troche mniej
- Pod korkiem wlewu oleju pojawia sie "masło" i pod korkiem i we wlewie, jezeli przez jakis czas tego nie wyczyszcze to robi mi sie stosunkowo tego duzo
co to moze byc
Uszczelka pod głowicą najpewniej, nie ten temat.