-
Mam takie pytanko noszę się z zamiarem kupna felg i trafiła mi się felga 18 8,5' et 35 zawias w aucie mam -30. Że będzie tarło to się domyślam pytanie jak bardzo zazwyczaj jeżdżę w 2os. Teraz mam et 35 18 8' i przy 4 os zdarzają się sporadyczne przycierki.
-
Jakie opony masz teraz a jakie zamierzasz założyć?
Tapatalk
-
chce założyć 225/35/18
ale obawiam się że może być mało.
-
Masz już jakieś odboje wsadzone? Moim zdaniem przy 225 będzie już często tarło, musiałbyś zakładać 215 i dokładać odboje (o ile ich jeszcze nie masz). Chyba, że trochę porzeźbisz w nadkolach.
Tapatalk
-
Mam 225/40/18
Odboje zakupione ale nie założone "te polecane kilka stron wcześniej.
-
Moim zdaniem i tak może być problem. Przy 8.5" i ET35 może trzeć nawet przy skręcie przy przechyle auta, jeśli będzie komplet osób i nie wiem, czy odboje pomogą w przypadku tych parametrów. Nie masz od kogo pożyczyć dystansów 5 mm? To by rozwiązało problem.
Ps. Zdajesz sobie sprawę z przekłamań przy oponach 225/35? ;)
-
PamaB, dystanse 5mm nie polepszą sprawy tylko ją pogorszą, prawda?
-
Prawda. Ale jeśli założy dystanse do starych felg, to będzie jakiś pogląd na przycierki po zmianie na nowe, które będą odsadzone względem starych o ok. 6 mm. Wiadomo, że dochodzi minimalne naciągnięcie opony na szerszej feldze, ale naciąg będzie tak znikomy, że nie zrobi jakiejś powalającej różnicy.
Tapatalk
-
No też mam takie obawy ale zawszę pozostaje błotniki wyciągnąć;) niby to tylko 6mm albo aż 6mm. Zobaczymy jak się zdecyduję. Mam dystanse ale 15 mm a to trochę przesada.
Wiem że są przekłamania ale pojęcia nie wiem jak duże może mi to rozjaśnisz.
-
Różnica średnicy względem opony wzorcowej, czyli 225/40/18 to -22,5 mm, czyli -3,66% i tyle będą wynosiły przekłamania. Posprawdzaj sobie chociażby tutaj http://www.opony.com.pl/narzedzia/zamienniki-opon/. Co do błotników, to da się coś jeszcze z tym plastikiem od wewnątrz chyba zrobić, ale to by musiał wypowiedzieć się ktoś, kto to robił. Albo delikatny negatyw.