a jakie są kary umowne ?
Printable View
a jakie są kary umowne ?
ok 1500 chyba
Piotrek, mam taką sytuację. W czerwcu zamówiłem w jednym z sklepów kompletne zawieszenie i filtry. Zawieszenie dostałem natomiast filtrów nie. Problem w tym, że musiałem wpłacić kasę za filtry (450 zł) bo niby inaczej nie zrealizuję się zamówienia. Z zawieszeniem poszło bez problemów więc, wpłaciłem. Dostałem pokwitowanie wpłaconej kasy. I teraz, od sierpnia dzwonie do kolesia, piszę, odwiedzam go i chce zwrotu kasy, tym bardziej, że sam przystał na to, bo podobno dostawca zawiódł. Tylko kasy nie ma:-( Nie jest to może wielka suma (450 zł) ale jest. W smsach pisał mi terminy kiedy będzie kasa na koncie, ale wciaż jej nie ma. Pisał daty kiedy mamy się spotkać w celu oddania, ale wciąż mu wypadało. I teraz mam pytanie, czy mogę sprawę oddać na policję? Czy to pokwitowanie które mam za wpłaconą kasę i zachowanie smsy coś pomogą? Bo ogólnie zastanawiam się jeszcze nad odwiedzeniem kolesia i fizycznym wytłumaczeniu mu, że ma oddać pieniądze...tylko...no właśnie co lepsze? Policja? Czy są jakieś paragrafy na które mogę się powołać?
Z góry dziękuję za odpowiedz:-)
Pozdr
Proponowalbym Ci najpierw powiedziec mu ze jak nie zobaczysz kasy do 2dni to zawitasz do niego z policja. Mysle ze powinno pomoc... na podstawie tego poywierdzenia etc powinno byc wszystko OK
A ja mam takie pytanko po ilu przedawnia sie mandat karny za wykroczenia drogowe a po ilu mandat np. za uzywanie wulgrnych słów,za sikanie w miejscu publicznym, za picie piwa w miejscu publicznym?
Wydaje mi sie tak jak zwykly manda czyli po 3 lub 5latach... (pewny nie jestem...)
Zdaje sie, ze tak jak przewidziane odgornie w kw 36 miesiecy, bez wzgledu na wykrocznie.
Z tym, ze kazdo upomnienie, pouczenie, podpisanie kwitu od komornika to przyjecie wyroku do wykonania i kasuje czas ktory uplynal.
Wiec na przedawnienie przy obecnym stanie rzeczy bym nie liczyl.
Nie znam jeszcze osoby krorej by to uszlo i nie musiala by niczego placic i zyc dalej tak, zeby nikt sie nie czepial o naleznosc.
tak. Weź wszystkie dokumenty i idź na policję. Oni wszystko załatwią.
Sprawa jest banalna.
W kontaktach z gościem możesz powoływać się na art.286 kodeksu karnego
Możesz mu oznajmić, że jeżeli nie zwróci Ci pieniędzy to złożysz zawiadomienie o popełnieniu na Twoja szkodę przestępstwa z art. 286 k.k.
Dziękuję za odpowiedz. Wiem, ze sprawa jest banalna, ale jakby nie patrzeć to są pieniądze:-)
w kwestii przedawnienia z KW:
Art. 45. § 1. Karalność wykroczenia ustaje, jeżeli od czasu jego popełnienia upłynął rok; jeżeli w tym okresie wszczęto postępowanie, karalność wykroczenia ustaje z upływem 2 lat od popełnienia czynu.
§ 2. W razie uchylenia prawomocnego rozstrzygnięcia, przedawnienie biegnie od daty uchylenia rozstrzygnięcia.
§ 3. Orzeczona kara lub środek karny nie podlega wykonaniu, jeżeli od daty uprawomocnienia się rozstrzygnięcia upłynęły 3 lata.
Art. 46. § 1. Ukaranie uważa się za niebyłe po upływie 2 lat od wykonania, darowania lub przedawnienia wykonania kary.
§ 2. Jeżeli ukarany przed upływem okresu przewidzianego w § 1 popełnił nowe wykroczenie, za które wymierzono mu karę aresztu, ograniczenia wolności lub grzywny, ukaranie za oba wykroczenia uważa się za niebyłe po upływie 2 lat od wykonania, darowania albo od przedawnienia wykonania kary za nowe wykroczenie.
§ 3. Jeżeli orzeczono środek karny, uznanie ukarania za niebyłe nie może nastąpić przed jego wykonaniem, darowaniem albo przedawnieniem wykonania.