Bez przesady do 1.6, żeby ładować 77Ah. Ja do swojego klekota nawet takiego bym nie chciał
Printable View
Bez przesady do 1.6, żeby ładować 77Ah. Ja do swojego klekota nawet takiego bym nie chciał
Witam
Kiedyś panowie z ASO AUDI podesłali mi na maila plik w którym było z czym wyjechało auto z fabryki.
Widnieje tam Akumulator 70Ah 340A.
Co najlepiej włożyć ? co się zmieści ?
Bosch S5 77Ah 780A ?
Aktualnie mam Vartę bo na takim auto rok temu przyjechało z Niemiec.
Panowie, doradzcie mi, bo mam na oku 3 aku, ale zastanawiam sie czy potrzeba mi wiekszego czy wystarczy mniejszy. Wybor jest pomiedzy:
- Bosch S4 74Ah 680A - cena 315 zł
- Varta Blue Dynamic 74Ah 680A - cena 340 zł
- Bosch S5 77Ah 780A - cena 346 zł.
Jak widać cenowo praktycznie nie ma zadnej roznicy. Z tego co czytalem, to polecanie Boscha S5. Z tym ze boje sie tych parametrow. Mam silnik 1.9 TDi (chipowany na 140KM [nie wiem czy to ma jakies znaczenie?]), nie mam klimy, urzadzen elektrycznych dodatkowych praktycznie tez nie (fabryczne radio). A na dodatek do pracy dojezdzam 15 km w jedna strone, czyli dziennie 30 km. A na weekend sie zrobi jakies 100km. Jak na diesela to nie za duzo, wiec moze ten akumulator nie byc doladowany, prawda? Co zrobic? Wziac mniejszy S4 lub ta Varte, czy nie martwic sie tym i tego boscha S5? Z gory dzieki za pomoc.
Pozdrawiam,
Piotrek
GSQ Ty jeszcze zyjesz??
Bierz Varte aku stosowane coraz czesciej w nowych autach.
mlody jestem, cale zycie przede mna :P ale niestety, za duzo tu nie zagladalem :(
no w sumie ori mam Varte, choc to pewnie znaczenia nie ma. Czyli mowisz ze nie warto kupowac nad wyrost tego polecanego S5?
Na obecną chwile najlepsze marki aku to Varta,Panasonic
przestrzegam przed nowymi Centrami,Boschem
przy kupnie sprawdzajcie rok produkcji akumulatora
Nie ma sensu wkładać akumulatora o zbyt dużej AH ponieważ będzie cały czas niedoładowany i szybko padnie. Wobec tego warto dostosować AH aku do pojemności swojego silnika. W TDI wiadomo,że musi to być więcej niż 70Ah, 74Ah w zupełności wystarczy - co do benzyny 1,6 to raczej mniejsze.
---------- Post dodany 22-10-12 o 19:46 ----------
W zależności od akumulatora- szukaj na jego nalepce lub w karcie gwarancyjnej.