Fajnie gdyby ktoś z silnikiem 1.8T AUM bądź ARY był w stanie to sprawdzić i potwierdzić czy też na kanale 51 ma 75°C.
Printable View
Ja tyle mam ;)
To akurat wiem, przeczytałem parę postów wyżej ;)
Jak parę osób się jeszcze określi to będziemy mieli jasną sytuację...
Jak mam zrobić ten test? Vaga mam
vcds
17-zegary
03-test
dajesz ok i lecą
https://youtu.be/wgD8p7rZ5C0
wyjście i wracasz do głównego menu
Ok i cos powinnio wyjść ?
jak wskazówki idą tak jak na filmiku to są ok/obserwuj tą od temperatury bo jeśli będzie się inaczej zachowywała to znaczy że jest uszkodzona i tyle
ok zrobiłem test, o to on:
https://youtu.be/W9nRi0nEsCM
puki co temp nie przekracza 112st, podczas jazdy widać ze spada podczas przyspieszania,ale oscyluje od 108 do 112 i nic sie nie dzieje, nie ma skoków temp i włączania wentylatorów, ale w grupie silnika temp oscyluje 105-107, a na klimie 112st, która temo jest właściwa ta na klimie czy ta na vagu w grupie silnika?
Zauważyłem że po uruchomieniu zimnego silnika włacza się odrazu wentylator od str pasarzera i zdaje mi się ze on za powinien siędopiero właczyć gdy silnik się nagrzeje. Czy u was po uruchomieniu zimnego silnika też sie włącza odrazu wentylator ?
- - - Aktualizacja postu - - -
Kolejne pytanie to czy posiadam coś takiego jak grzałki dogrzewające płyn chłodzący jak jest zimny poto aby z nawiewu szło ciepłe powietrze ? Czytałem że w audi w silnikach wysokopręznych jest taki bajer zamontowany ale nie uświadczyłem tego, podobno zamontowane są świeczki w nagrzewnicy hmmm ?
Czy czujnik g62 ma wpływ na uruchomienie się świec dogrzewających ? czy może G2 ?
W jakiej temp włącząją się świece dogrzewające płyn chłodzący ?
U mnie mam następujący problem:
Rano auto ciężko odpala - kontrolka od nagrzewania świec gaśnie bardzo szybko po przekręceniu zapłonu. Temperatura w czasie jazdy była ok (zawsze 88 stopni C) na zegarach i VAG. Postanowiłem wymienić płyn oraz czujnik tem. wody. Po wymianie odpala trochę lepiej ale i tak ciężko lecz teraz dodatkowo pokazuje mi tem. jedną kreskę poniżej 90 stopni. Węże na górze ciepłe na dole zimne po przejechaniu 15KM po mieście. Czy ktoś ma pomysł co to może być? Świece są teoretycznie ok. Z góry dzięki za jaką kolwiek pomoc.
Nikt na tym forum nie odpowiada ... a gdy zakładam nowy temat z pytaniami to amini zamykają i odsyłają tutaj ... porażka
Henio co znaczy że teoretycznie świece grzeją ? sprawdź w praktyce , weź kabel podłącz pod + aku i drugim końcem dotknij końca świec zobacz czy się iskrzą jesli tak to świeca sprawna i przejście jest a jeśli nie ma iskry to świeca dead.
Sprawa druga to filtr paliwa kiedy wymieniałeś , przypominam ze odkłada się w nim parafina przez co zapłon w zimę może być utrudniony.
Filtr paliwa był wymieniany na początku listopada. W takim razie jeszcze raz sprawdzę wszystkie świece. A ewentualnie jeszcze jakieś pomysły? Czy jest możliwość, że coś się źle odpowietrzyło po zalaniu nowego płynu (ewentualnie jak to sprawdzić)?
A po co zmieniałeś czujnik? Teraz pewnie masz felerny. Co do odpalania na zimnym to musisz poszukać na forum bo to diesel. Podjechać do kogoś o diesli i niech sprawdzi bo to nie muszą być świece ,ale pompa ,wtryski itp
Wentylator nie powinien się załączać na zimnym, sprawdz styki od czujników i podłącz pod vaga czy czujnik temp dobrze pokazuje . Nie słyszałem o grzałkach dogrzewających płyn chłodzący chyba ,że chodzi o webasto.
Sprawdziłem Vagiem i na zimnym motorze pokazuje mi:
http://zapodaj.net/f4cd43fab6f5b.jpg.html
A na ciepłym motorze pokazuje mi:
http://zapodaj.net/d94e984bc5959.jpg.html
Zegary na zimnym motorze odrazu po uruchomieniu pokazują temp 68 stC i zatrzymują się na 98 stC .
http://zapodaj.net/092e1e8b1aeaf.jpg.html
Jaki czujnik jest walnięty ? , I jaki czujnik odpowiada za włączanie się wentylatora ? g2 czy g62 ?
G2 i G62 to tak naprawdę dwa czujniki w jednej obudowie, więc tak czy siak jak wymieniasz jeden to i drugi ;)
No to zegar do naprawy, czujnik masz dobry +-2 jest ok. Za włączenie wiatraka może odpowiadać każdy czujnik związany z układem chłodzenia jeśli jest walnięty. A ogólnie za włączenie wiatraka to chyba czujnik w chłodnicy lub przy termostacie. Nie wiem jak u Ciebie bo nie mam diesla.
a byłem przekonany że włączanie sie wiatraka chłodnicy to wina czujnika g62 ale vag pokazuje dobrze wiec moge go na pewno wyklczyć ?
Czytałem też inne fora i opinie są podzielone na temat włączania się wiatraka odrazu po starcie zimnego silnika, nie którzy twierdzą że to normalne i w audi sie włącza, a jeszcze inni że nie powieniec się włączyć. Możecie rozwiać moje wątpliwośći i któryś z was co ma diesla mugł by sprawdzić czy mu się włącza na zimnym motorze wiatrak był bym wdzięczny.
Jeśli nie czujnik g62 / g2 to gdzie jeszcze mogę szukać przyczyny włączania sie wiatraka na zimnym motorze ?
[Zamieszczone przez Even] " Jeśli nie czujnik g62 / g2 to gdzie jeszcze mogę szukać przyczyny włączania sie wiatraka na zimnym motorze ?"
Przyczyną może być też uszkodzony licznik. Kolega ostatnio tak miał tylko w silniku benzynowym.
licznik ? możesz troche rozwinąć myśl ? .
Kręci się ten lewy wentylator od str pasażera czyli on jest od klimatyzacji.
Sprawdziłem że przy właczonym trybie Econ nie kręci się ale przy wyłączonym trybie kręci się pomimo że na dworzu jest 2 stC a podobno klima nie ma prawa włączyć się poniżej 4 stC , więc coś jest nie tak czy wy też tak macie ?
Najlepiej byłoby zaciągnąć wtyczkę z czujnika w chłodnicy i sprawdzać, albo sterownik od wentylatorów. Tylko na trybie econ.
Witam!
Mam problem z chłodzeniem, a mianowicie chodzi się o to, że ostatnio dałem samochód do wymiany termostatu i sterownika wentylatorów (chodziły cały czas nawet po wyłączeniu auta), a więc wraz z wymianą sterownika został zmieniony termostat bo nie było go wcale wcześniej (taki samochód nabyłem). Był też problem z ogrzewaniem bo go nie było, mechanik powiedział że dzieje się to przez to że samochód strasznie wolno się nagrzewa i polecił wyjąć bezpiecznik żeby wentylatory nie chodziły tak z tydzień przed wymianą bo nie miał wtedy czasu. Ogrzewanie wróciło lecz bardzo długo trzeba było czekać, aby było ciepło. A teraz do sedna, po wymianie ogrzewania nie ma, woda się gotuje w małym obiegu a węże dużego są zimne. Diagnoza taka, uszczelka do wymiany. Szukałem szukałem i znalazłem, że pojawiałyby się bąbelki w zbiorniczku wyrównawczym a ich tam nie ma, spalinami nie śmierdzi osadu na korku nie ma więc co może być tego przyczyną. Jutro zamierzam się zabrać za wyjęcie termostatu i sprawdzenie czy w ogóle jest sprawny. Nie jestem specem także proszę o wyrozumiałość :) z góry dzięki.
Najpierw napraw licznik,bo to przez niego może chodzić wiatrak
Ktoś nie bez powodu wyciągnął termostat. Coś jest pewnie z elektryką , albo czujnikami. Termostat otwierany jest elektrycznie, a nie otwiera.
@art32
Dzięki za odpowiedź, ale które czujniki sprawdzić zeby zlokalizować przyczynę? Mam dostęp do VAG-a.
Do Even.
Tak vagiem albo vcds-em . To nie jest ten czujnik co pokazuje temp. na zegarach. Klima korzysta z innego i jeden z nich jest zamontowany gdzieś na przewodach od klimy pod maską. Jeśli chodzi o vag to wskazań szukaj w blokach pomiarowych klimy.
A czy wiatraki nadal się kręcą po odpaleniu? Sterownik wentylatorów miałeś nowy ? Jeśli nie miałeś termostatu to wiatraki musiały się kręcić .Skąd wiesz,że płyn się gotuje ? Podłącz pod vaga i obserwuj temp czy przy 105 stopniach dolny wąż zrobi się ciepły, a wiatrak załączy przy 110-115. Jeśli tak to wszystko ok.
Piszesz ,że węże dużego obiegu są zimne, a górny wąż też?
Górny wąż od chłodnicy jest gorący i słychać w nim takie jakby tykanie. Ciężko słowami to opisać, ale takie jakby nieudolne przebijanie się wody do/z termostatu. Nawet nie wiem czy nowy termostat jest dobry bo "mechanik" mistrz urwał główkę śrubki i nie mam tego jak odkręcić.
Wiatraki po odpaleniu się nie kręcą a sterownik był używany.\
Jeszcze mam pytanie, "mechanik" twierdzi, że zaznaczone na zdjęciu to termostat i że go wymienił. Chciałbym żebyście mi odpowiedzieli co to jest bo wydaje mi się że termostat to termostat i znajduje się po drugiej stronie obok filtru powietrza.
tutaj zdj: http://i.imgur.com/zfyd71W.jpg
Info z ostatniej chwili, koleś mi wmawia że wymienił termostat i że znajduje się on za alternatorem z przodu silnika oto foto :
http://i.imgur.com/sGaydJ2.png
żaden inny wąż od układu chłodzenia tam nie biegnie a więc przypuszczam ze to o to mu chodziło. Nie wiem co zrobił, umówiłem się z nim na środę żeby to wyciągnął i zobaczymy co on tam narobił :/
To co na pierwszym zdjęciu to regulator ciśnienia paliwa, jakieś bzdury Ci wciska. Termostat jest po prawej stronie silnika . Ten górny wąż chłodnicy właśnie idzie do termostatu.Termostat jest z czujnikiem koloru czarnego. Całość 110zł behra. A sprawdzałeś temp na vagu? Na liczniku też się gotuję ? Pompa chłodzenia też może być powodem gotowania
To tak na vagu nie przekracza 95. Rozrząd z pompą został wymieniony przedwczoraj bo też myslalem ze pompa. Na liczniku się nie gotuję więc nie wiem czy ja panikuje czy poprostu jest zablokowany przepływ płynu przez to że on coś pokombinował. No nic jadę w srodę do niego i dowiem się wszystkiego ale najwidoczniej szukał frajera :/ Dzięki bardzo art za wskazówki i pomoc :)
Więc tak jak się domyślałem mechanik "mistrz" wsadził termostat kolo alternatora. Wyjął go i teraz samochód się nie gotuje ale nie trzyma odpowiedniej temeratury co oznacza ze muszę zakupić cały termostat z czujnikami tak? Byłem również na teście na uszczelke i wyszedł negatywny więc jestem poniekąd uradowany i jeszcze mam jedno pytanie czy czujniki umieszczone na termostacie mogą powodować jego ciągłe otwarcie przez swoją awarie?
U mnie problem z pokazywaniem prawidłowej temperatury został rozwiązany po ponownej wymianie czujnika płynu, lecz niestety (co dziwne) jak jest ciepło - ok. 12 stopni auto pali ciężko, a gdy jest zimno to pali bez problemu. Świece wymieniłem na nowe oryginalne Audi. Wymieniłem tez czujnik położenia rozrządu i wyczyściłem czujnik położenia wału. Kąd wału jest idealny. Jakieś sugestie?
witam to mój pierwszy post na forum . Postaram się dość dokładnie opisać mój problem i z góry wielkie dzięki za wszelkie porady..
Tydzień temu wracałem autkiem ( 1.9 tdi 90KM, 2000 rok po lifcie) z Wysp. Ponad 2000 km i ani razu silnik nie osiągnął temperatury powyżej 80 stopni. Klimatronik włączony na 27 stopni w aucie zimno. Kolega podpiął mi komputer i wyszedł błąd czujnika cieczy. Dziś go wymieniliśmy (jakiś niemiecki zamiennik za 35 zł), płyn chłodniczy dolany. Pojeździłem trochę po mieście-około 7-8 kilometrów ale temperatura doszła do ok 75 stopni. I teraz nie wiem czy problem leży dalej w termostacie czy wszystko jest ok tylko auto nie zdążyło się zagrzać na tak krótkim odcinku....
Co o tym myślicie, jakie dalej kroki mogę podjąć ? Po ilu km ten silnik w zimie powinien osiągnąć właściwą temperature? Czy tylko dalej mechanik i dalej diagnozowanie?
Ja przy temp 0-5 stopni jadac do pracy caly czas w terenie zabudowanym 90 stopni silnika mam przy ok 15-20km,zalezy jak sie pozniej przycisnie na gaz ,wiadomo ze na poczatku trzeba delikatnie. Klimatronik ustawiony na 20 stopni i nawiew mam na 1 max 2 kreska ,bo jak dasz na max to tez pozniej silnik Ci sie zagrzeje.
czyli przejechac kolo 20 kilometrów po trasie szybkiego ruchu z predkoscia powiedzmy 100 km/h i wtedy wszystko się okaże ? jak nie dogrzeje to termostat?
moje poprzednie 1,9 ASV przy sprawnym termostacie i świecach podgrzewające płyn najpóźniej po 10 km miałem 90 st na desce
vrinks82 przejedz sie z 15 km ale namoje i tak termostat masz do wymiany skoro ogrzewanie słabo dawalo
no ogrzewanie na 27 stopni ustawiona klima a w kabinie moze okolo 15 stopni bylo. bylo wyraznie zimno z otworów lecialo ledwo ledwo powietrze i to bardzo letnie..
zeby bylo zabawnie to na zimnym silniku tzn 60 -75 stopni ogrzewanie chodzi dobrze...leci eleganckie cieple powietrze
Witam
Od jakiegos czasu licznik zle wyswietla temperature silnika. Wymieniłem czujnik cieczy chłodzacej (zielony na 4 piny) mimo to nadal zly odczyt. Zrobilem test zegarow i po pełnym obrocie nie wracaja "na godzine 12". Czyli na 100% zegary uszkodzone?
do wymiany prawdopodobnie silniczek od wskazowki, ale chyba szybciej i taniej wyjdzie kupic uzywke zegar i podmienic jesli sam sobie immo ogarniesz
A mój ASZ przy -10 na trasie 45 km z włączonym ogrzewaniem nie dobija do 90. 2 termostaty wymienione. Wyłącze klimatronik to po 15-18 km emeryckiej jazdy wejdzie 90 i trzyma. Jak tylko włączę ogrzewanie temp. Leci do 70 i nic jej nie zatrzyma. Muszę cisnąć 3000 obr żeby utrzymać temp silnika. Ciężkie do zrobienia w zimie na oblodzonej drodze. włączyłem 3 kreseczki mocy nawiewu i ręczne sterowanie... Nie pomaga przy delikatnej jeździe... temp na klimatroniku i zegarach ta sama, idzie równo. Płyn dolany, uszczelka wymieniana 2 miesiące temu. Nie chce wierzyć że ten typ tak ma. Zrozumiem spadki przy -10 jak stoję w korku i klima na full ale żeby nawet powoli jadąc i ledwo grzejąc tak leciało? Dodam że jak było +6 + 10 stopni to z ogrzewaniem koło 18 km łapał 90. Górny wąż gorący, dolny zimny, termostat otwiera przy 87 bo sprawdzałem. Podgrzewacze płynu sprawne.... Ręce opadają... Szukam kogoś z vagiem jeszcze w okolicach brzegu opolskiego, ewentualnie Wrocław żeby przysiadł że mną w skupieniu nad problemem. Dość mam zabieganych mechaników co chwyci za węże i mówi że wszystko ok...
Wejdź w ukryte menu na klimie kanał 49 i porównaj wskazania. Ja też mam ASZ i podobny problem. Możesz jeszcze sprawdzić te 3 świece dodatkowe co podgrzewają płyn chłodniczy. Dla pewności jeszcze sprawdziłbym szczelność uszczelki pod głowicą.
Kolego renegat :) napisałem że wskazówka z klimatronikiem idą równo i że podgrzewacze płynu działają... To nie to... Uszczelka wymieniona, wszystko zrobione cierpliwie i z zachowaniem momentów i kątów. Musi być dobrze...
A pompa wody? Spojrze wieczorem na schemat obiegu cieczy w 1.9 tdi. Napisze jak coś mi zaświta.