Problem z licznikiem , dziwne zachowanie zegarów , stacyjka i kontrolka ABS
Witam.Mam problem w moim audi a3 1.9 TDI 8L z silnikiem AGR związany z licznikiem? stacyjką? Nie wiem ale odnoszę takie powiązanie. Otóż po włączeniu zapłonu wszystko zachowuje się jak powinno ( zapalają się kontrolki , podnoszą wskaźniki paliwa temperatury jak ciepły itd. ) Po zgaszeniu kontrolek bezproblemowo odpalam samochód i po chwili wszystkie wskazówki (obrotomierza, temperatury, paliwa) opadają, podświetlenie włącznika świateł awaryjnych gaśnie, brak świateł mijania i zapalająca się dodatkowo kontrolka ABS. Związek ze stacyjką podejrzewam poprzez gdy wcześniej lekkie cofnięcie kluczyka powodowało że wszystko wracało do normy i można było jechać. Natomiast dzisiaj ten trik już nie działa, a dodatkowo na uruchomionym silniku po włączeniu świateł mijania i długich spaliło mi żarówki . Sprawdzając go takim mini vagiem z pozycji ABS wyświetla się błąd: '' 00668 - NAPIĘCIE NA ZACISKU 30 '' Mam zamiar oddać samochód do mechanika, ale nie wiem czy w takim trybie pracy, jadąc nim nie odbije się to później na innych podzespołach. (odległość to ok 4 km) Jeżeli rozpoznaje ktoś takie objawy i wie co może być powodem to byłbym wdzięczny. Nagrałem krótki filmik takiego zachowania w moim a3.
Zapomniałem dodać że zauważyłem jeszcze że po wyciągnięciu kluczyka i ruszaniu kierownicą nie włącza się blokada kierownicy.
https://www.youtube.com/watch?v=Dzpt...ature=youtu.be