Niestety jadąc dzisiaj do pracy pompka centralnego znowu zaczęła żyć własnym życiem.
Problem rozwiązny - najwyraźniej elektronika została uszkodzona - załozona nowa pompka z numerm G i wszystko ok.
Printable View
Niestety jadąc dzisiaj do pracy pompka centralnego znowu zaczęła żyć własnym życiem.
Problem rozwiązny - najwyraźniej elektronika została uszkodzona - załozona nowa pompka z numerm G i wszystko ok.
Ostatnio wymieniłem pompkę z takiej, która nie obsługiwała scyzoryka na taką, która scyzoryk obsługuje. Wszystko wydaje się być ok poza jednym. Scyzoryk działa, pompka zakodowana w vcds. Nie działa jednak sygnał od alarmu. Dodatkowo zakodowałem tak, aby przy zamykaniu był pojedynczy sygnał. Na poprzedniej pompce wszystko działało - przy zamykaniu pikał pojedynczy sygnał a gdy włączał się alarm to wył klakson, który realizuje funkcję syreny. Przy tej pompce klakson nie odzywa się ani podczas zamykania auta ani podczas aktywacji alarmu (migają tylko kierunki). Pytanie - co z tym można zrobić? Bo w tym momencie idea posiadania alarmu jest nietrafiona skoro auto nie wydobywa z siebie żadnych dźwięków. Pompka zakodowana w VCDS na 13931 czyli włączone mam:
otwieranie/zamykanie pokrywy bagażnika
sygnał kierunkowskazami potwierdza aktywowanie alarmu
aktywacja alarmu
zaryglowanie drzwi po przekroczeniu 15km/h
Opuszczanie/podnoszenie szyb pilotem
sygnał kierunkowskazami [1x] potwierdza zamknięcie drzwi
zamknięcie drzwi potwierdzone przez sygnał alarmu
sygnał kierunkowskazami [2x] potwierdza otworzenie drzwi
wyłączenie funkcji SAFE – po zamknięciu drzwi pilotem można odryglować je od wewnątrz
Według kodowania powinno być ok. Czy może być tak, że poprzednia pompka obsługiwała klakson jako dźwięk alarmu a ta tak nie ma i potrzebna jest dedykowana syrena jeszcze? Obecna pompka to 8D0862257E.
Nie muszę jeszcze czasem dołożyć syreny 8l0951605? Jeśli tak, to w jakie piny się wpiąć na pompce? Wtyczka A - pin 1?
Cinkers rozpis pompki już podawalem w tym bodajże temacie. Do tej pompki potrzebna jest syreną która jest za subem.
Powinieneś mieć błąd syreny na vagu. Zakoduj jeszcze 15173
Dzięki za odp.
1. Wyskakuje błąd - 01134 - Alarm Horn (H12) 49-00 - No Communications
Czyli faktycznie związany z syrenką.
2. Szukałem jej za subem ale znaleźć nie mogę bez rozkręcania czegokolwiek. Powinna być widoczna tylko po wyjęciu pompki? Czy siedzi gdzieś głębiej i musze wyjmować sub?
3. DanioUk Nie za bardzo rozumiem, czemu mam zakodować pompkę na 15173 ? Przecież to kodowanie wyłącza całkowicie alarm. Chyba, że masz na myśli jakieś inne kodowanie niż 35->07 w VCDS? :)
Najbardziej dziwi mnie fakt, że na starej pompce to klakson służył za alarm i wszystko działało. Na nowej natomiast nie, mimo że kodowania wydaje mi się są identyczne a i wiązki kabli są te same (podmnieniłem tylko pompki).
To kodowanie obsluguje wszystko poza domykaniem drzwi po przekroczeniu 25km.
Syrena jest niestety glebiej za subem. I podlaczenie jej choc te same spelnia inna role jako ze ma ona swoja baterie ktora i tak po latach pada a jest nie wymienialna.
Dzięki za odpowiedź.
Kodowanie pompki na 15173 na pewno nie obsługuje wszystkiego. Przynajmniej licząc według pliku przygotowanego przez Xurego. 15173 nawet nie ma aktywowanego alarmu ani potwierdzenia zamknięcia auta sygnałem. Obsługa wszystkiego poza zamykaniem drzwi po przekroczeniu 15 km/h musiałoby mieć wartość 16351. Zresztą wklepałem 15173 na próbę i potwierdziło się, że alarm nie jest aktywowany w ogóle. Więc ustawienie pompki na taką wartość mija się z celem bo wtedy już w ogóle nie sprawdzę, czy syrena wyje czy nie. DanioUK na pewno mówisz o tym samym co ja?
Potrzebuję również potwierdzenia, gdzie znajduje się ta syrena seryjnie w poliftach? Etka wskazuje raczej jej położenie pod maską niż w bagażniku:
http://images45.fotosik.pl/1774/09ef8e82fdf3120c.jpg
W bagażniku póki co nie byłem w stanie jej zlokalizować. Być może fabryczniej jej tam nie ma skoro stara pompka używała klaksonu jako syreny. Wskazywałoby to na to, że syrena nie była potrzebna seryjnie więc może nie była montowana.
Rozumiem też, że nowa pompka nie obsłuży klaksonu jako syreny ponieważ akurat korzysta tylko z syreny i obsługa klaksonu jako syreny w jej przypadku nie wchodzi w grę... ?
Moj blad Te kodowanie obsluguje wszystko poza ryglowaniem drzwi +32 i ma byc 15179 a nie jak wczesniej podalem 15173 machnalem sie mialo byc wczesniej 15183
Mam to kodowanie i wszystko jest aktywne wiec jak to sie dzieje ze u mnie wszystko jest. Tabela Xuriego jest bledna i juz to wczesniej chcialem pisac.
Szukam strony gdzie wszystko co prawda po angielsku pisze jest opisane i czarno na bialym pisze ze to jest najwieksze kodowanie. http://audi.workshop-manuals.com/a3/index.php?id=497
Ta syrena jest za subem jak mowie przykrecana jedna sruba. Ta co pokazujesz jest standardowa ktora wystepuje w przedliftach.
Ale po co ja sie tutaj poce kiedy i tak ma ktos gdzies to. Nie pisze tego bo sobie tak mysle - jest to potwierdzone i sprawdzone.
Co do ostatniego sie juz nie wypowiem bo to juz wczesniej napisalem.
No i może dlatego po wklepaniu na próbę 15173 nie miałem alarmu etc. Spróbuję jeszcze w takim razie 15179 w wolnej chwili sprawdzić. Choć kodowanie 13931 jest u mnie właściwe i są wszystkie funkcje jakie chciałem, żeby były. Na pewno jest alarm, potwierdzenie kierunkami przy zamykaniu/otwieraniu, domykanie szyb z pilota i jeszcze kilka innych ;) A na tej podstawie już można sprawdzać syrenkę.
Tutaj nie neguję - skoro nie mogę jej tam znaleźć to pewnie dlatego, że jej tam po prostu nie ma. Tak jak rękę mogłem głęboko wsadzić tak nic nie wyczułem w okolicach pompki/suba. Muszę odkręcić sub i sprawdzić dokładnie jak się trochę cieplej zrobi (żebym się tylko doczekał...). Jeśli nie ma syreny to allegro.pl i szukamy. Później to jakoś podłączyć i powinno być chyba dobrze?
Ale tu się już mylisz. Przeczytałem prawie cały temat i kilka rad z Twojej strony też wyciągnąłem i zapamiętałem. Dzięki temu nie musiałem zadawać pytań typu jaki scyzoryk trzeba dokupić, jaka pompka będzie właściwa, które kable trzeba w jakiej kolejności podłączyć etc. Wszystko udało mi się podłączyć (nawet antenę sobie dorobiłem i o dziwo działa) i zaadaptować na podstawie tego tematu więc jednak do kogoś ta wiedza dociera, nie każdy jest betonem i komuś się chce to czytać skoro dzięki przyczytaniu Waszych kilku postów udało się samemu wszystko uruchomić ;)
Moje pytania dotyczą tylko syreny, której jednak na forum nie znalazłem do końca.
I jeszcze jedno:
Tutaj mnie zabij, ale nie znalazłem Twojego postu z taką informacją. Znalazłem tylko w sieci rozpiskę po niemiecku ze znanej wszystkim strony digikom. Jednak i tak na jej podstawie nie ejstem w stanie wskazać gdzie ewentualnie trzebaby się wpiąć, tym bardziej że z syreny wychodzą chyba 3 kabelki. Jeśli to nie problem - wskaż proszę posta bo coś mi się wydaje, że będzie mi to potrzebne w niedalekiej przyszłości (patrząc pod kątem dołożenia syreny).
Dzięki!
No to ciesze sie ze dociera.
Prosze rozpiske pompki:
http://www.a3-club.net/forum/showthr...l=1#post971874
A tak syrena wyglada:
http://i171.photobucket.com/albums/u...G/ALARM007.jpg
i powinna siedziec tam przy tej kratce odpowietrzajacej:
http://i44.tinypic.com/wi7mv8.jpg
Panowie jak to jest z tymi kluczykami. Dlaczego jeżeli przychodzimy na parking i otwieramy auto z kluczyk nie otwieraj się tez inne samochody marki audi?Czy każdy kluczy wysyła inne kodowanie (ma swój wewnętrzny kod nadawany radiowo) czy jak to jest? Bo jeżeli dopisujemy/programujemy kluczyk do stacyjni to komunikacja następuje miedzy pestką immo a pętlą a co z falami radiowymi?