Najlepiej miernikiem sprawdzić sobie dla pewnosci bieguny ,a jak nie to żaróweczke podpiąc i sprawdzic
Printable View
Najlepiej miernikiem sprawdzić sobie dla pewnosci bieguny ,a jak nie to żaróweczke podpiąc i sprawdzic
Bardzo pomocny obrazek dla tych którzy nie wiedzą jaki mają plus
http://img412.imageshack.us/img412/4...rprawyplus.png
Uploaded with ImageShack.us
Są dwa rodzaje akumulatorów. Prawy plus i lewy plus, powyższy rysunek to prawy plus.
Poza tym + i - są zawsze wybite na obudowie aku.
Myślę, że dodając obrazek plusa prawego inni domyślą się jak wygląda aku z plusem lewym. Fakt mogłem dodać informację o drugiej możliwości ale uznałem to za zbędne.
Witam,
Teraz mam oryginalną Vartę 70Ah, ale pora na zmianę. Czy Varta Silver 74Ah (słyszałem bardzo dobre opinie o tych modelach ale niestety nie ma mniejszych tak ok 70Ah) będzie dobra? Mam alternator 120A i jeżdżę głównie w mieście.
przy takim alternatorze przy 74 Ah wg mnie spokojnie naladuje ja mam 77Ah i po podlaczeniu po 10 mc prostownika microprocesowego po 10 sek przestalo ladowac zdarza mi sie tez zrobic dluzsza trase ok 300 km ale uwazam ze spokojnie mozesz go brac jesli niemasz jakiegos audio z mocnymi wzamcniaczami itd Tez mam varte silver dynamic i polecam mam 780 A rozruchu i po roku kontrolnie robilem testy i prad rozrucho w granicach 770A
mialem 70 Ah ori Moll 6 lat wytrzymal
przy testowaniu teraz mial tylko 50% i byly juz trudnosci z odpalaniem
kupilem nowy VARTA E11 Blue Dynamic 74 Ah
Sam kupiłem Varte silver 74 ah i jest ok:) Ceny też są oki jak się poszuka:)
Ja miałem co prawda nie w Audi, aku Bannera niby taki dobry a pojechałem na narty i musiałem co dołączać co noc żeby rano odpalić ... lipa ... wymieniłem na Sznajdera i śmiga:thumbright:
Witam,
zastanawiam się czy aku już powiedział "papa" po jednej dobie postoju mam tylko 12 V napięcia przy temp +4 stopni, pobór prądu wydaję mi się, że nie jest aż tak duży żeby tak szybko rozładowywał aku, po zmierzeniu wyszło 170 mA.
Jeśli już będę kupował aku to 63 Ah Varty (blue lub silver) nada się, czy szukać czegoś większego czy mniejszego ?