-
-
Podepnę się pod temat:
Szwagier ma w 8P 1.9 TDI (2007 r.) felgę 16', oponę 205/55.
Siedzimy teraz nad zimówkami w rozsądnej cenie i doszliśmy do wniosku, że na 15 calach będzie się jeździło dużo taniej.
Znalazłem felgi stalowe w sąsiedniej miejscowości (15', 5x112) i opony UNIROYAL MS PLUS 77 195/65R15 91 T.
Zamówienie poszło w motoabc.pl a oni dzwonią, że 15 cali do A3 nie wejdzie. Możliwe to było do 2003 roku.
Co wy na to? Szukałem wcześniej po forum i znalazłem, że problem może być przy 8P, 2.0 TDI 140/170 KM.
Dzwoniłem do Audi i faktycznie producent nie przewidział felgi w rozmiarze 15'..
Jakieś pomysły?
-
po raz milionowy
15 nie wejdzie dopiero na tarcze/hamulec 312, a taki jest tylko w 2.0tdi quattro, 170PS i 2.0TFSI >
1.9tdi ma 280 lub 288, wiec 15 wchodzi z duzym zapasem , wazny jest tylko rozstaw srub, czyli 5x112 , otwor centrujacy 57,1 ( tu mozna zastosowac pierscienie jak cos ) i rozsadne ET
tyle
-
Miro dzięki za bardzo konkretną odpowiedź, która zaoszczędzi jakieś 600 zł ;)
-
Witam czy felga o takim oznaczeniu 6 1/2x j 16 et 52 bedzie pasowac do audi a3 z grudnia 2004. Z góry dziekuję za odpowiedź
-
Tak, będą pasować
Edit: oczywiście jesli rozstaw jest 5x112 i otwór 57.1
Tapatalk
-
Próbował ktoś jeździć w 8P na oponach 205/60 R16 ?? Kupiłem tanio w bardzo dobrym stanie po 2 sezonach i na razie przejechałem się jedynie po osiedlu i było ok, nie wiem jak będzie z większym obciążeniem.. Miał ktoś '60-tki' ??
-
Całe koło na tych oponach będzie trochę większe od zalecanego, ale możesz tak jeździć. Jeżeli masz standardowe zawieszenie, odpowiednie felgi, żeby koła chowały się swobodnie w nadkolach, to wszystko będzie ok:) Jedynie licznik minimalnie będzie zaniżać prędkość w porównaniu ze standardowymi.
-
Mam takie pytanko
Czy możecie mi poradzić czy temat kół 18 calowych o szerokości 8,5 w ogóle ma sens?
Bardzo mi pasują felgi mercedesa podobają mi się ogromnie ale wszystkie mają szerokość 8,5 i et dość hardcorowe.
Czy przy 8,5 szerokości ET 44 jest szansa że to zadziała ?
Czy jest sens jeździć na 235 oponach? Czy ma może ktoś taką szerokość felgi i ubraną standardową gumę - czy jest bardzo naciagnięta.
Nie chciałbym przerostu formy nad treścią - proszę o rady czy ma to snes auto użytkuję normalnie na co dzień i wszystko musi przede wszystkim działać a dopiero potem wyglądać - :)
Dzięki za pomoc
Obarek
-
Jeśli nie planujesz opony 215, a co za tym idzie gwintu (skręconego) + odboje, to odpuść i szukaj czegoś innego ;) przy tej szerokości felg (i opon) oraz ET44 będzie tarlo baaardzo często.
Tapatalk