Nie zaszkodzą silnikowi takie zmiany ?
Printable View
Nie zaszkodzą silnikowi takie zmiany ?
zmiana oleju nie zaszkodzi
a to ze od nowosci leja Castrola to poprostu umowa handlowa
a dobrze tez wiadomo ze Castrol do najlepszych nie nalezy a u nas w polsce mase podrobek jest wez tego motula ze swoja norma u forumowych kolegow Franc ,Elementaur i masz pewny oryginalny dobry olej przy korzytsnej cenie ja u nich sie zaopatrzam i moge z czystym sumieniem ich polecic
Czy jest sens przejsc z oleju Castrol Magnatec Diesel 5W40 na Castrol Edge Turbo Diesel 5W40 jezeli moj silnik nie ma pompowtryskiwaczy, ale ma turbine ze zmienną geometrią.
Castrol to jeden shit, nie wiem po co zadajesz takie pytania skoro poleciliśmy Ci inny olej zupełnie. Dodatkowo to nie jest temat dotyczący wyboru oleju.
Panowie opiszę moją przypadłość...
Auto kupiłem w Lutym br., wymianę oleju i filtrów robiłem pod koniec Marca.
Auto nie miało info jaki był zalany wcześniej olej, gdy ojciec podjechał do znajomego mechanika to powiedział żeby lać syntetyczny Castrol Edge.
Przy wymianie mówiłem mechanikowi że chyba nie ma po co lać Edge 5W40 bo jest on dla pompo-wtryskiwaczy, zalał Castrol Magnatec Diesel 5W40.
Odnośnie spalania oleju :
Po kupnie auta olej był na jednakowym poziomie. Do pewnego czasu gdy przegoniłem go po autostradzie.
Silnik tak jakby przepuszczał/spalał olej jak jedzie się przykładowo na 5-biegu i redukuje się do 4-biegu żeby przycisnąć.
I to mu chyba nie pasi...
Tak też miałem po wymianie... zrobiłem 2,5tyś km i olej był na jednakowym poziomie...
Do czasu "przegonienia" auta... przyjechałem do domu po kilku godzinach sprawdzam olej a on mi spalił prawie całą miarkę...
Niby nie widać wycieków.. jak już to albo turbo przepuszcza albo po prostu olej się spala.
Co robić przy następnej wymianie ?
Co zlecić mechanikowi do sprawdzenia ? płukanka ? inny olej ? chciałbym zostać przy Castrolu.
Jest jeszcze taka sprawa że gdy był jeszcze stary olej, dokupiłem 1L Castrola Magnateca 5W40 na dolewki i wykorzystałem 0,5 litra.
Silniczek ALH 1.9TDI 90KM z grudnia 2000r. Przebieg 225tyś km.
Auto nie stoi nie jeżdżone bo od połowy Lutego zrobiłem nim 9 tyś km.
Ktoś kiedyś napisał mi na forum, że jak między wymianami (15tyś km) na dolewki zużyję 1L oleju to będzie bajeczka...
lej motula 6100 synergie , i obserwuj ,
To jakiś półsyntetyk ? Bo koledzy polecali wcześniej X-cess czy coś.
Wszystko masz opisane w tematach o olejach, zaśmiecając ten temat i pytając w 7 miejscach, narazisz się tylko moderatorom. Na wszystkie Twoje pytania też odpowiedziałem, już mam wrażenie 2 razy. Znam się na tym i wiem co oraz jak doradzam.
Jak poznać bo bagnecie ile auto spaliło oleju ?