Oryginalnie napisane przez
Rabik
Witam,
Mam Audi a3 AVU 1.6 2001r. Mam taki problem z temperaturą płynu. Kilka razy zdarzyło, że wskaźnik podniósł się do 120 stopni. Za pierwszym razem myślałem, że brakuje płynu chłodzącego, więc trochę dolałem, następnie jeździłem krótkie trasy i silnik nie miał czasu się nagrzać. Gdy po kilu dniach wyjechałem na trasę ok 26 km po 5 km zaczęła rosnąć temperatura na wskaźniku, kiedy to zauważyłem zmniejszyłem obroty do ok. 2000 i od razu zaczęła spadać, ustabilizowało się i wskazywał 90 stopni. Tego samego dnia wracałem i temperatura nie urosła, chociaż jechałem normalnie 90- 110 km/h. Dojechałem do celu, wyłączyłem silnik na kilkanaście minut. Odpaliłem i temperatura wskazywana nagle wynosiła 120 stopni. Po chwili gdy ruszyłem zaczęła spadać i doszła do 90 stopni. Potem po 1-2 kilometrach znowu musiałem się zatrzymać. Gdy znowu ruszyłem po jakimś czasie przejechałem krótki kawałek wskaźnik znów urósł powyżej 110 stopni. Pojechałem do mechanika i mu o tym opowiedziałem i stwierdził, że do wymiany czujnik temperatury. Kazał mi kupić i przyjechać to mi wymieni. Stwierdziłem, że jeszcze pojeżdżę i zobaczę co będzie się dziać i tak jakoś przez ponad tydzień nic się nie działo .Wskaźnik podnosił się do temp. 90 stopni i ani drgnął wyżej, aż do dzisiaj kiedy podniosło się do 120 stopni. Postawiłem samochód na poboczu - wentylatory działają, płyn chłodniczy jest. Sam nie wiem czy to czujnik i mam pytanie czy ktoś miał już podobny problem.
Krótki opis: Temperatura co jakiś czas podnosi się na wskaźniku powyżej 120 stopni, raz zaczęła się podnosić ale po zmniejszeniu obrotów ustabilizowała. Mechanik zaproponował wymianę czujnika.
Pozdrawiam