audiczka a3 czy tam audidiesela3 bo widzę, że po banie założyłeś nowe konto, proponuję dolać ole do tego samego poziomu na bagnecie co było wcześniej i po butelce sprawdzić ile wlałeś, proste???
Printable View
audiczka a3 czy tam audidiesela3 bo widzę, że po banie założyłeś nowe konto, proponuję dolać ole do tego samego poziomu na bagnecie co było wcześniej i po butelce sprawdzić ile wlałeś, proste???
Witam,
Mam mały albo i duży problem z moim Audi. Samochód posiadam od maja 2012 i do tej pory przejechałem nim 5 tys km. Jadąc w trasie pokazała mi się kontrolka o niskim stanie oleju. Musiałem dolać około 0,5 litra oleju że znów był maksymalny stan na bagnecie. Samochód ma silnik 2.0 TDI BKD i przejechane 150 tys km, turbina sprawdzona, jest wszystko ok. Jedyne co to czasami puści niebiesko- szarego dymka. Ma ktoś pomysł co może być przyczyną brania oleju? Czy może jest to normalne w tych silnikach? W ASO dowiedziałem się, że norma spalania oleju dla tego silnika to 1l/1000km :o
Wiesz teraz wszyscy producenci pisza ze norma to 1l/1000km. Zeby sie zabezpieczyć. Dymka puszcza jak jedziesz czy jak go odpalasz bo to tez ma znaczenie. Jak mu dasz w czajnik to kopci i na jaki kolor ?? moze najzwyczajniej w świecie poszly CI uszczelniacze na zaworach albo masz gdzies jakis wyciek drobny i spierdziela. Nie zawsze turbo moze byc przyczyna brania oleju...
Sprobuj jeszcze dolac na pol stanu. Wujek mial tak w audi jak wlale wiecej lub mniej to bral olej a jak zalewa na pol stanu to sie nie rusza i jest gitara. Niemieckie auta to dziwne auta tutaj wszystko jest mozliwe, znam to z autopsji :D
bajer151 poszukaj info o pękającej głowicy w BKD ;)
Żeby rozmawiać o zużyciu oleju, to najpierw trzeba je zmierzyć.. 5 i 0,5l w dieslu tego typu to żadne zużycie przy takim przebiegu. Oleju w tych silnikach się dolewa, po to ta kontrolka. Wszystko zależy od stylu jazdy. Bąki niebiesko-czarne są właśnie od turbiny najczęściej, czasem od uszczelniaczy, rzadko od pierścieni. Jak sprawdziłeś turbinę, odpiąłeś dolot i sucho tam jest, czy sprawdziłeś ciśnienie ładowania.. Głowica na 99% Ci nie pękła, bo to by były inne objawy trochę.
Głowica była wymieniana przy 109 tys km w niemieckim serwisie także odpada. Silnik jest suchy i nie widać żadnych wycieków. Sprawdzę te uszczelniacze. Samochód puszcza dymka przy dodawaniu gazu na niskich biegach ( przynajmniej wtedy to zauważam) ale też nie dzieje się to za każdym razem.
Ja bym radził koledze podjechać do mechanika, który ma sprytny płyn i sprawdził głowicę - koszt 15-20zł a pewność 99% :) w tych silnikach nigdy nic nie wiadomo
EDIT:
Aaa już miałeś wymienianą głowicę :) uprzedziłeś mnie :)
cosmo-pl sprawdzałem ciśnienie doładowania i odpinałem dolot, jest wszystko ok. Wcześniej miałem Golfa z silnikiem ALH i prawie w ogóle nie brał oleju a miał przejechane 250 tys km. Może dlatego jestem tym zaskoczony.
na 99% uszczelniacze. To co bym sprawdził to ciśnienie na cylindrach z próbą olejową, bo to Ci na 100% potwierdzi. Ja bym się nie przejmował na Twoim miejscu. Jaki olej nalany?
Dzisiejsze silniki diesla są jak portki - na jeden sezon. Ciężko więc je porównać do starej dobrej szkoły..