zgadza sie
Printable View
Hmmm 200 KM, turbina, program i fi 6 z silverem hmmm.. ja powiem tylko tyle, 10% zapasu, to min, a najlepiej 20% i w ogóle przy takim sofcie nie bawiłbym się w fi6 tylko ładował fi8 albo dwa reduktory. Turbina ma swoje wymagania. No chyba że ma się na benzynę przełączać przy 4,5k obr. Kolejna sprawa to wtryski..? W ogóle, to zanim zrobisz soft, a miałeś reduktor taki cienki, to sprawdź czy auto jest całe - pomiary kompresji itd. Moim zdaniem śmigałeś na ubogo nonstop, jeszcze przy turbinie to już w ogóle. Ja bym gazownika na Syberię wysłał i kazał iść na rękach. I powiem tyle - na LPG się nie znam dobrze, ale widzę, że idziesz w totalnie złą stronę. Dwa reduktory mają ten plus, że wcześniej można na LPG ustawić przełączenie. Pytanie jaki ty masz komp bo Stag 4 (znając życie Eco) to niewiele mówi. Eco jest uboższe i nie ma korekt po temp.., które hmm się przydają. Pytanie więc czy nie wsadzić więc od razu innego Staga. To co masz - możesz sprzedać na "pchlim targu". Amatorzy Fiatów Palio pewnie wezmą z pocałowaniem ręki, tylko się nie chwal że reduktor śmigał na maks ciśnieniu w 150 konnym aucie.
Pozostaje tylko pytanie, czy jak się pozbywasz reduktora, wtrysków i być może kompa (ale tu już niech się wypowie magik strojący instalację), to czy coś poza butlą Ci zostaje. :) Patrząc na budżetowe podejście poprzedniego gazownika, węże pewnie zaraz zaczną puszczać i też będą do wymiany.. :) Ogólnie przemyśl sprawę i m.in to zmiana wtrysków oraz wrzucenie na pokład 2 reduktorów. Jeden na fi 6 przy 200 km z turbiną nie da rady, jeszcze przy wolnossącym może, ale nie z turbiną, zwłaszcza jak z dmuchania chcesz moc podnosić.
Dzięki cosmo za wyczerpującą wypowiedź :) niedługo wybiorę się do gregora10 na diagnostykę i on mi wszytko powie dokładnie co mam do naprawy co do wymiany. Liczę się z tym, że może być nie wesoło :P odnośnie mojej instalacji to poprzedni właściciel sam ją zakładał (jest gazownikiem) dla siebie. Też trochę byłem zdziwiony, ze to jest na fi 6 i alasce. Czy chodził na ubogo... Hmm możliwe ale mapy wiem że są dość mocno przykrecone bo może ze dwa razy mi się zdarzyło że przełączył na benzynę, jak kreciłem do końca na autostradzie 220km/h i to przez dłuższy dystans. Chyba założę ac r01 i puszczę przewód fi 8. Dwa reduktory to przy 200KM trochę chyba zbyt ostrożna opcja... Wtryski na pewno wpadną lepsze bo te co saw teraz to tylko chyba do 40KM na cylinder obsługują... Ktoś poleci dobre wtryski tak pod 200KM+ ??
A centralka jest taka, ale nie wiem czy to Eco??
http://tapatalk.imageshack.com/v2/14...2a36bead4a.jpg
trochę poszperałem w sieci i dochodzę do wniosku, że to nie jest wersja eco, bo strownik ma już jakieś 5 lat a w tym okresie jeszcze chyba nie sprzedawali wersji eco... Jeśli się mylę to mnie poprawcie
Tak to jest stara 4-ka.
Ostrożny w sensie? Dwa czarne AC R01 będą kosztowały 340 + 100 montaż i zostanie Ci zapas mocy jak Ci się zamarzy kiedyś 240 KM. Przeróbka na fi 8 plus reduktor na 250 km 268 plus pewnie ze 200-300 PLN, o ile będzie pasowała reszta i 240 z tego nie zrobisz. Miejsce w Audi jest, to chyba co w przeróbki na fi-8 nie ma się co bawić. Zwężek nie rób, bo one załamują przepływ i kalibrację sprzętu potem sobie można w d.. wsadzić.
No to jak gazownik był właścicielem, to nie komentuję, ale wiem dlaczego masz taki reduktor. On jeździł na innym, który sobie wsadził do nowej fury, a ty śmigasz na tym co mu pewnie zostało z jakiejś regeneracji, albo ktoś oddał i chciał coś lepszego. Cinkciarstwo pierwszej wody. No nic. Na drugi raz pamiętaj aby pytać przy zakupie auta z instalacją o takie rzeczy, bo jest to ważne i w sumie, mając dobry reduktor, obecnie miałbyś problem z głowy. Np wstawiłbyś sobie drugi i tyle. Ja bym w ogóle to wywalił i tymczasowo założył AC R01 czarny, jak zdecydujesz się śmigać na dwa reduktory. Albo jak jeden i przeróbka, to od tego bym zaczął. Ogólnie na pewno śmigasz na ubogo i jak się gaz odłącza późno, to jest tak ustawiony, ale nie ma bata, żeby to obsłużył ten reduktor. No chyba, że z tych 150 KM zostało już tylko 125 :D
Wtryski - przynajmniej Hana Niebieskie, ale lepiej żeby się tutaj wypowiadał już magik, który to będzie składał, bo on sobie dobierze ciśnienia itd. Może Ci coś lepszego wymyśli. Hana Niebieska 200 KM obrobi. Jak planujesz iść wyżej, to coś lepszego bym szukał, do 70KM z cyl, ale to już droga zabawa, no i wtedy pewnie fi8 to mus, albo faro. Na Hannie polecisz myślę spokojnie do tych 220-230 KM i wtedy dołożysz sobie fi8 najwyżej. Tylko znowu - dobór konkretnego reduktora i konkretnego rozwiązania, żeby spadków nie było za wyraźnych itd. Ja doświadczenia nie mam, ale wiem, że na dwóch czarnych AC R01 i Hanach Niebieskich by to na pewno śmigało. Podeprzeć się jednak musisz u gazownika. Skorzystaj też w razie pytań z jakiegoś forum gazowego, gdzie się wypowiadają lepsi specjaliści.
spoko cosmo tylko wytłumacz mi proszę jeszcze jedną rzecz bo nie bardzo rozumiem... Jeśli będę mieć dwa reduktory załóżmy czarne ac r01 to one są zasilane jedną rurką fi6mm???? jak to wygląda jeden za drugim jest???
A czy niebieskie hany dalej sa takie awaryjne? U mnie padly dwie po 20 tys km a z tego co czytalem naprawde spooro osob mialo z nimi problemy... Teraz mam zielone i jest w porzadku
Wysłano z Xperia L
Nie ma za bardzo wyboru. Zielone są za małe. Jest na nie gwarancja 100 000 km i 2 lata jakby co ;) Inne to już znacznie droższa zabawa.
@brasilia
Rozdzielisz. 200 KM na fi 6 pójdzie. Wszystko zależy od reduktora i jego stabilności. AC R01 x 2 będą miały wystarczający zapas moim zdaniem aby dać radę z Turbo i 200 KM nawet na fi6. Są reduktory np Landi Renzo IG1 SM do około 245 KM na fi6. AC-eki będą miały 100 KM zapasu. Jak pójdziesz z mocą w górę to zobaczysz po strojeniu. Najwyżej sobie wtedy dopiero rurkę puścisz, a reszta Ci zostanie.
Cosmo a zielone do jakiej mocy teoretycznie wystarcza? Na str producenta pisze ze 200 obrobia
Wysłano z Xperia L
wolnossące, realnie do 180 KM z turbiną staczają (podobno). Wszystko zależy od charakterystyki silnika..